Rusya-Ukrayna Savaşı'nda 9. gün! ABD'den Ukrayna'ya 9 bin asker desteği

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırıları 9. gününe girdi. Başkent Kiev'de gece saatlerinde büyük bir patlama duyuldu. Zaporijya Nükleer Santrali olarak bilinen Avrupa’nın en büyük santralinde çatışmalar neticesinde yangın çıktı. Ukrayna lideri Zelenski, bir patlama olması durumunda bunun, Avrupa’nın sonunu getireceğini ifade etti. Olayla ilgili açıklamalarda bulunan Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, nükleer santralde muhtemel bir patlamanın Çernobil'den 10 kat daha büyük etkisinin olacağını kaydetti. Son gelen detaylara göre yangın kontrol altına alındı. Rusya - Ukrayna savaşının 9'uncu gününde yaşananlar, anbean sizler için derlendi...

GÜNDEM 04.03.2022, 17:14 05.03.2022, 21:16
Rusya-Ukrayna Savaşı'nda 9. gün! ABD'den Ukrayna'ya 9 bin asker desteği

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal saldırıları 9. gününde de devam ederken, bölgedeki çatışmaların sürdüğü kaydedildi. İşte dakika dakika yaşanan gelişmeler...

İstanbul'daki Ukraynalılar, Ukrayna işgalini protesto etti

22.34 - ABD Dışişleri Bakanı Blinken, "Rusya hiç olmadığı kadar yalnız. Putin'i bu konuda uyardık. Rusya'yla savaşa girmeyeceğiz. İttifakın doğu kısmına 9 bin asker gnöderdik. Rusya'nın yaptırımlara tepkisini göreceğiz." dedi.

22.31 - Beyaz Saray tarafından Rusya'nın Ukrayna işgaline ilişkin soruşturmaların sürdüğünü ve kasıtlı olarak sivillerin hedef alınmasının "savaş suçu" olarak değerlendirileceğini kaydetti. Nükleer santrale yönelik saldırıyı ise "sorumsuzluğun zirvesi" olarak nitelendirdi.

ABD Dışişleri Bakanı: Rusya, Pandoranın kutusunu açacak

21.27 - Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Blinken, NATO Dışişleri Bakanları toplantısının sonrasında yapmış olduğu paylaşımda “Rusya, Pandora’nın kutusunu açacaktır.” şeklinde konuştu.

21.22 - Rusya tarafından Facebook’a erişim engeli getirildi.

Dünya nükleer felaketi kıl payı atlattı

21.21 - Amerika Birleşik Devletleri’nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield, Rusya’nın nükleer santrale saldırısını “dünyanın nükleer felaketi kıl payı atlattığı” şeklinde yorumladı.

20.55 - Rusya’nın BM nezdindeki Daimi Temsilcisi Gatilov, Rusya ve Ukrayna’nın dışişleri bakanlarının Türkiye’de bir araya gelmesinin desteklendiğini kaydetti.

20.54 - Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Avrupa’daki savaş karşıtı gösteriye katılanlara çağrı yaptı. Ukrayna düşerse sıranın Avrupa ülkelerine geleceğini ifade eden Zelenskiy, “Eğer biz düşersek, sizler de düşersiniz. Sokağa çıkıp bizlerin mücadelesini destekleyin.” dedi.

20.51 -  Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Başkanı Grossi, nükleer santraldeki reaktörlerde herhangi bir güvenlik sorununun bulunmadığını söyledi.

20.17 - BM, Rusya’nın nükleer santrale saldırısının uluslararası hukuk ihlali olduğunu söyleyerek nükleer felaket yaşanmaması yönünde çağrı yaptı.

19.58 - BBC, Ukrayna’ya Rusya’nın saldırısına dair sahte bilgi yayanlara 15 seneye kadar hapis cezası öngören yasa tasarısının parlamentonun alt kanadında onaylanmasının ardından ülkede görevli olan bütün gazetecilerin çalışmalarını geçici olarak askıya alacağını kaydetti.

19.12 - Cumhurbaşkanı Erdoğan, Boris Johnson ile Rusya’nın Ukrayna’ya ilişkin saldırısını görüştü.

18.19 - Amerika Birleşik Devletleri Kiev Büyükelçiliği, Rusya’nın Ukrayna’da nükleer santrali ele geçirmesine bir tepki olarak, “Nükleer santrale saldırmak savaş suçudur.” dedi.

17.35 - Rusya Devlet Başkanı Putin, Rusya ve Ukrayna arasındaki üçüncü tur görüşmelerinin yapılacağının öngörüldüğüne ilişkin bilgi paylaştı.

17.16 - Ukrayna Dışişleri Bakanı yaptığı açıklamada, “Putin, Ukrayna’yı Suriye çevirmek istiyor. Avrupa’nın Suriye’si olmayacağız.” şeklinde konuştu.

17.12 - BMGK tarafından yerel saatle 11.30’da Rusya’nın Ukrayna’da bulunan Zaporijya Nükleer Santrali’ne dair saldırısı sonrası acil olarak toplanma kararı alındı.

17.08 - NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukrayna'da önümüzdeki günlerde yıkım ve ölümün daha kötü olmasının ihtimal dahilinde olduğu uyarısını yaptı.

17.00 - İstanbul'da ikamet eden Ukraynalılar, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısına tepki gösterdi.

16.59 - Karadağ Dışişleri Bakanlığı'ndan gelen açıklamada, Rusya'nın Karadağ Büyükelçiliğinde çalışan bir Rus diplomatın "istenmeyen kişi" ilan edildiği bildirildi.

16.53 - Eski Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko, Rusya'ya yönelik yaptırımları artırmaları yönünde uluslararası çevrelere ve İngiltere'ye çağrıda bulundu.

16.48 - Lübnan, Rusya - Ukrayna savaşı sebebiyle Ukrayna'da bulunan 130 vatandaşını tahliye ettiklerini duyurdu.

16.42 - Ukrayna'dan ayrılmak isteyen sivil vatandaşların, Lviv tren istasyonundaki gergin bekleyişi devam ediyor.

16.41- Polonya'ya geçmek isteyen Ukraynalılar, Hrebenne Sınır Kapısı'nda yoğunluk oluşturdu.

NATO Sekreteri: "Ukrayna'ya asker göndermeyeceğiz"

16.31 - Kremlin Sözcüsü Peskov, ABD'nin Rus oligarklarına yönelik yaptırımları sebebiyle kimsenin görüşünü değiştirmeyeceğini ifade etti.

16.28 - Almanya'da bulunan bazı aşırı sağcı kişilerin savaşa katılmak amacıyla Ukrayna'ya gittiği ifade edildi. Konuyai lişkin açıklama yapan İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Maximilian Kall, Ukrayna'da savaşmak isteyen aşırı sağcı bazı Alman vatandaşların, Ukrayna'ya gittiği bilgisine sahip olduğunu bildirdi.

16.16 - NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Ukrayna'ya asker gönderilmeyeceğini ve uçuşa yasak bir bölge oluşturulmayacağını tekrarladı. 

15.57 - Almanya’nın Ukrayna’ya vermek istediği ve eski Doğu Almanya’nın stoklarında bulunan 2 bin 700 “Strela” tipi uçaksavar füzelerin bir kısmının kullanılmaz olduğu iddia edildi. 

15.36 - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya Diplomasi Forumunda koşullar el vermesi halinde Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba ile Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'u bir araya getirmek istediklerini ifade etti.

15.28 - Çin'in, Ukrayna-Rusya savaşında Avrupa'nın en büyük santrallerinden biri olan Zaporijya Nükleer Santrali'nde yaşanan yangın sebebiyle "endişeli" olduğu bildirildi.

Sivil halk, Ukrayna'yı terk etmek için uzun kuyruklar oluşturdu

15.07 - Rusya saldırılarına maruz kalan Ukrayna'nın Lviv şehrini terk etmeye çalışan sivil halk, akın ettikleri tren istasyonunda uzun kuyruklar oluşturdu.

15.02 - Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü, çatışmaların yaşandığı Ukrayna'da bekleyen Türk işletenli ya da sahipli 23 gemide bulunan 199 Türk çalışandan 26'sının tahliye edildiğini açıkladı.

15.01- Kremlin'den gelen açıklamada, "Bundan sonraki sürecin nasıl işleyeceği Ukrayna'nın tavrına bağlı" sözlerine yer verildi.

15.00 - Rusya lideri Putin, komşu ülkelerin Rusya ile ilişkilerde durumu tırmandırmaması gerektiğini söyleyerek, “Komşularımıza yönelik kötü bir niyetimiz asla yok. Bütün yükümlülüklerimizi yerine getiriyoruz ve buna devam edeceğiz." şeklinde konuştu.

14.58 - Avrupa Birliği, Rusya ile sınır ötesi araştırma ve iş birliği programlarının askıya alındığını bildirdi.

14.51 - Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi, Ukrayna'daki bütün insan hakları ihlallerini inceleyecek ve Rusya'yı kınayan bağımsız uluslararası bir soruşturma komisyonu kurulmasına yönelik karar tasarısını onayladı.

14.36 - Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Konaşenkov, 1812 askeri altyapı tesisinin Ukrayna'da imha edildiğini duyurdu.

14.24 - Ukrayna asıllı ABD'li aktris Mila Kunis ve eşi Ashton Kutcher, Ukraynalı göçmenlere 3 milyon dolar değerinde bağış yaptıklarını açıkladı.

14.05 - Fransa'da bulunan "Putin'in Evi / La Maison de la Poutine" isimli restoran, Ukrayna-Rusya savaşından sonra çok sayıda tehdit ve hakarete maruz kaldı.

13.40 - Birleşmiş Milletler, Ukrayna-Rusya savaşı sebebiyle Ukrayna'dan komşu ülkelere 1 milyon 209 bin 976 mültecinin geçtiğini duyurdu.

13.33 - Rusya Maliye Bakanı Yardımcısı Okladnikova, müzakereler sonucunda Rusya Merkez Bankası’nın dondurulmuş rezervlerine yeniden erişmeyi beklediklerini, 2022 yılına ilişkin bütçe yükümlülüklerini karşılayabilecek yeterli fona sahip olduklarını açıkladı.

13.31 -  İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Ukrayna lideri Zelenskiy'le görüşmesinde, Zaporijya Nükleer Santrali'ne yönelik Rus saldırılarına dikkat çekerek, Rusya lideri Putin'in pervasız eylemlerinin, bütün Avrupa'nın güvenliğini tehdit edebileceğini kaydetti.

Ukrayna cephesinden önemli iddia: Rus general öldürüldü

13.27 - Ukrayna İçişleri Bakanlığı Danışmanı Anton Geraşenko, Ukrayna'ya saldıran Rusya'nın askeri birliklerinden bir generalin öldürüldüğünü iddia etti. Facebook hesabı üzerinden bir paylaşım yapan Geraşenko, Ukrayna askerleri tarafından Rusya 41. Ordu Komutan Yardımcısı Tümgeneral Andrey Sukhovetsky'nin Çernigiv bölgesinde öldürüldüğünü öne sürdü. 

13.16 - Rusya’nın en büyük ve en önemli havayolu firmalarından biri olan S7, uluslararası bütün uçuşlarını iptal ettiğini açıkladı.

13.03 - Rusya Başbakan Yardımcısı Belousov, Rusya'da üretimlerini durdurup personelini işten çıkartan yabancı firmaların iflas süreçlerini hızlandırarak söz konusu kuruluşlara müdahale edeceklerini açıkladı.

12.49 - Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu: Roketle vurulan bina reaktöre dahil değil. Reaktörler zarar görmedi.

12.44 - Rusya'nın havadan saldırılar düzenlediği Çernigiv kentinde yaşamını yitirenlerin sayısı 47'ye yükseldi.

Ukrayna'daki Türkler: "9 bin 653 Türk vatandaşı tahliye edildi" 

12.25 - Zelenskiy: "Rusya, Zaporijya Nükleer Santrali’ne saldırı düzenledi. Rus tankları, vurdukları yeri çok iyi biliyordu. Çernobil'den 6 kat daha büyük bir felaket yaşanabilirdi. Bu bir terördür." açıklamasını yaptı.

12.18 - Ukrayna-Rusya savaşının başından beri İsrail'e giden Ukraynalı sayısının 1408'e ulaştığı açıklandı.

11.30 - Lviv kent merkezinin ortasında bulunan Meryem Ana Kilisesi'nin etrafındaki heykeller, herhangi bir saldırı olasılığına karşı koruma altına alındı.

11.27 - Uluslararası turnuvalarda Türkiye'yi temsil eden Ukrayna kökenli milli eskrimci Iryna Shchukla, "Ukrayna güçlüdür. Yine ayağa kalkacağız. Bütün uygar dünya bizimle beraber." açıklamasını yaptı.

10.55 - İçişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Çataklı, Ukrayna'daki 9 bin 653 Türk vatandaşının Ukrayna’dan tahliye edildiğini açıkladı.

Zaporijya Nükleer Santrali, Rusya'nın kontrolüne geçti

10.34 - Dünyanın çeşitli yerlerinde, internet üzerinden konaklama ve rezervasyon imkanı tanıyan Airbnb, Belarus ve Rusya'daki bütün operasyonlarını askıya aldığını açıkladı.

10.27 - Ukrayna cephesinden gelen açıklamada, Ukrayna'ya saldıran Rus kuvvetlerinin 9 bin 166 asker kaybettiği açıklandı.

09.50 - Ukrayna, Zaporijya Nükleer Santrali alanındaki kontrolün Rusya'ya geçtiğini duyurdu.

08.52 - Rusya’da yurt dışı merkezli olduğu belirtilen birtakım haber sitelerine erişim engellendi.

08.18 - Moskova Borsası'nın, 4 Mart'ta (bugün) da işlemlere açılmayacağı duyuruldu. Moskova Borsasından gelen yazılı açıklamada, "mevcut durum" sebebiyle piyasalardaki işlemlere bugün de devam edilmeyeceği aktarıldı.

Zaporijya Nükleer Santrali'nde korkutan yangın!

07.58 - Japonya'da büyük bir bölümü eski Öz Savunma Kuvvetleri (SDF) üyesi olan 70 kişi, Ukrayna'nın Tokyo Büyükelçiliğinin, Rusya'ya karşı savaşılması yönündeki çağrısına yanıt verdi.

06.08 - ABD'li Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, Twitter'dan bir paylaşım yaptı ve Rusya-Ukrayna savaşının sona ermesi için Rusya lideri Putin'e "suikast" imasında bulundu. 

05.38 - Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy, Rus ordusunun Zaporijya Nükleer Santrali’ne yönelik saldırılarının durdurulması gerektiğini ifade ederek bir patlama olması durumunda bunun, Avrupa’nın sonunu getireceğini açıkladı. 

05.36 - ABD Başkanı Biden'ın, Ukrayna lideri Zelenskiy ile gerçekleştirdiği görüşmede, Ukrayna'daki Zaporijya Nükleer Santrali'ndeki askeri operasyonlarına son vermesi ve itfaiye ekiplerinin bölgeye erişimine müsaade etmesi yönünde Rusya'ya çağrıda bulunduğu kaydedildi.

04.50 - Ukrayna’da Rus birliklerinin kapısına dayandığı Avrupa’nın en büyük santrali olarak bilinen Zaporijya Nükleer Santrali'ndeki çatışmalar neticesinde yangın çıktı.

03.23 - Gana Dışişleri Bakanı Shirley Botchwey, Ukrayna'daki bir Ganalıya herhangi bir şey olması halinde bunun sorumlusunun Rusya olacağı konusunda uyarılarda bulundu.

03.06 - Rus TV kanalı RT, ABD'deki işlemlerini durdurma ve personellerini işten çıkarma kararı aldığını duyurdu.

02.03 - Tel Aviv yönetimi, İsrail'de yayın yapan Rus medya kuruluşlarına yönelik Ukrayna'nın engelleme isteğini geri çevirdi.

01.58 - ABD, Ukrayna-Rusya savaşı sebebiyle 1 Mart itibarıyla ABD'deki Ukraynalılara 18 aylık "Geçici Koruma Statüsü" verileceğini duyurdu.

01.50 - Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman, Ukrayna lideri Zelenskiy ile Ukrayna-Rusya krizinin tırmanmasını azaltma gayretlerini görüştü.

01.48 - Almanya Başbakanı Scholz, çatışmaların durmasını ve Rus ordusunun Ukrayna'dan geri çekilmesi gerektiğini söyledi.

Rusya'ya bir not indirimi daha!

01.43 - Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu olarak bilinen Standard & Poor’s (S&P), Rusya'nı, uzun vadeli döviz türünden "BB+" ve yerel para türünden "BBB-" seviyesindeki kredi notlarını "CCC-"ye indirdi.

01.39 - Rusya'nın yoğun saldırısı altında bulunan Ukrayna'nın başkenti Kiev'de, gece saatlerinde büyük bir patlama sesi duyuldu. 

01.31 - Ukrayna'nın Dakar Büyükelçiliğinin, resmî sosyal medya hesabı üzerinden 'gönüllü yabancı savaşçı' ilanı açmasından sonra Senegal Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna'ya protesto notası verdi.

Türk gazetecilere Ukrayna'da saldırı

01.21 - Türk gazeteciler, Ukrayna'da bir grubun saldırısına uğradı. Konuya ilişkin açıklama yapan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Ukrayna'da saldırıya maruz kalan Türk gazeteciler için geçmiş olsun dileklerini paylaştı. Twitter hesabından bir paylaşım yapan Altun, Ukrayna'da saldırıya maruz kalan A Haber muhabiri Orhan Sali'nin tedavisinin Türkiye'de sürdüğünü, Kiev civarında ise CNN Türk mensuplarına saldırıda bulunulduğu bilgisini aldıklarını kaydetti.

01.04 -  Dünya Sağlık Örgütünün, Ukrayna'daki siviller için göndermiş olduğu tıbbi yardımları taşıyan uçağın, Polonya'daki Varşova Havalimanı'na ulaştığı açıklandı.

00.57 - Rusya'da, Ukrayna ile yaşanan çatışmalara son verilmesi ve barışın sağlanması amacıyla gösteriler devam ediyor. Polisin sıkı tedbirler aldığı Moskova'daki Manejnaya meydanında bir araya gelen genç eylemcilere, polis ekipleri müdahalede bulundu.

00.44 - Cezayir, büyükelçilik çalışanlarının da aralarında yer aldığı Ukrayna'daki vatandaşlarından bazılarını Romanya yoluyla tahliye etti.

00.41 - New York'un ünlü restoranlarından biri olarak bilinen Russian Tea Room, Rusya'nın saldırdığı Ukrayna'ya destek verdiklerini duyurdu.

00.12 - ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Kuvvetler Komitesi Başkanı Adam Smith'in, Rusya'ya karşı direnen Ukrayna ile ABD ordusunun anlık istihbarat paylaşımında bulunmadığı iddiası sonrasında ABD Savunma Bakanlığı ile Beyaz Saray, Ukrayna ile anlık istihbarat paylaşımı yapıldığını açıkladı.

Yorumlar (0)