Putin, Erdoğan'ı arayıp bilgilendirdi!

Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı arayarak, Dağlık Karabağ ile ilgili başkent Moskova'da gerçekleştirilen üçlü toplantıya dair bilgilendirmede bulundu.

GÜNDEM 13.01.2021, 16:16 14.01.2021, 13:51
Putin, Erdoğan'ı arayıp bilgilendirdi!

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı arayarak, Rusya'nın başkenti Moskova'da Dağlık Karabağ üzerine düzenlenen ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın katıldığı üçlü toplantı ile ilgili bilgilendirmede bulunduğu açıklandı.

İki lider arasında gerçekleşen telefon görüşmesinde, üçlü toplantının sonuçlarından birinin ise "hem Azerbaycan'ın hem de Ermenistan'ın iki ülke arasındaki ilişkilerini normalleştirme niyetinin teyidinin alınması" olduğunun altı çizildi.

Recep Tayyip Erdoğan ve Vladimir Putin arasında gerçekleşen görüşmede ayrıca Türkiye ve Rusya'nın birlikte kuracağı Ateşkes Kontrol Merkezi'nin oluşumu ile Dağlık Karabağ'daki çatışma bölgesinde mevcuk tüm askerî eylemler konuşuldu.

Bilgilendirme için Rus lider Putin'e teşekkür eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Karabağ'da birlikte yaşam koşulları oluştuğunda, Türk-Rus ortaklığının yapıcı sonuçlarının tüm dünya tarafından bir kez daha görüleceğini ifade etti.

Üçlü toplantı sonrası yapılan açıklama

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, 11 Ocak 2021 Pazartesi günü Moskova'da gerçekleştirdikleri "Dağlık Karabağ" görüşmesi sonrası ortak açıklama yapmışlardı.

Kremlin Sarayı’nda yaklaşık 4 saat süren görüşme sonrası açıklama yapan Vladimir Putin, Dağlık Karabağ üzerine 10 Kasım 2020 tarihinde imzalanan anlaşmalarda yer alan hükümlerin genel itibarıyla uygulandığını kaydederek, geçici olarak bölgede bulunan Rus ordu birliklerinin de üzerine düşeni yaptığını vurgulamıştı.

Üçlü toplantının hayli yararlı ve önemli olduğunu belirten Rus lider Vladimir Putin, Dağlık Karabağ genelinde ekonomik bağlantıların kurulması ve altyapıyla ilgili projelerin üretilmesine yönelik de ortak bir bildiri imzalandığını açıklamıştı.

Bu amaçla, üç ülkenin (Rusya, Azerbaycan, Ermenistan) başbakan yardımcılarının bir araya gelerek çalışma grubu oluşturacaklarını da kaydeden Rus lider, imzalanan anlaşmaların her iki ülkenin (Azerbaycan ve Ermenistan) halkları, genel olarak da Dağlık Karabağ bölgesinin ve Rusya’nın çıkarları adına yararlı olacağının altını çizmişti.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ise üçlü toplantıda imzalanan bildirinin, krizin çözümüne dair Azerbaycan'ın inancını ortaya koyduğunu vurgulamıştı.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan da imzalanan bildiriyle tarafların vardığı anlaşmanın, bölgenin ekonomik görüşünü ve tarzını değiştireceğini kaydetmişti.

Ortak açıklama sonrası Vladimir Putin, önce İlham Aliyev'le ardından Nikol Paşinyan'la ayrı ayrı ikili görüşme yapmıştı.

Yorumlar (0)