Pentagon bu görüntüleri yorumladı: Sorumlusu biz değiliz

Kabil'deki havalimanı görüntülerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, Afganistan’daki havalimanında yaşanan kaosun sorumlusu olmadıklarını ifade etti.

GÜNDEM 17.08.2021, 08:55 18.08.2021, 16:43
Pentagon bu görüntüleri yorumladı: Sorumlusu biz değiliz

ABD'nin Afganistan'dan çekilmesiyle birlikte Taliban, Afganistan yönetimini ele geçirdi.

Pek çok ülkenin, Afganistan'daki tahliye süreci süratle devam ederken, Afgan vatandaşların havalimanındaki kaçış görüntüleri gündem oldu.

Ülkeden ayrılmak üzere havalimanına akın edenlerden bazılarının, uçaktan aşağıya düştüğü anlar kayıt altına alındı. Havalimanında insanların o anları kaosa yol açtı.

“Son 24 saatte bir hava saldırısı gerçekleştirmedik”

Görüntülerin sosyal medyada da yayılması ve tepki çekmesi üzerine Pentagon Sözcüsü John Kirby, bakanlıkta gerçekleştirdiği basın toplantısında, Afganistan'daki durumu ve tahliye sürecine yönelik değerlendirmelerde bulundu.

Son 24 saatte Afganistan'a bir hava saldırısı düzenlemediklerini ifade eden Kirby, Amerikan silahlarının Taliban'ın eline geçmemesi için bunları yok etme veya bunun gibi bir eylem hazırlığında olmadıklarını açıkladı.

Talibana uyarı

Afganistan'da kontrolü eline alan Taliban liderleriyle ABD'li yetkililerin bazılarının görüştüğünü anımsatan Kirby, ABD Merkez Kuvvetler Komutanı General Frank McKenzie'nin, Doha'da pazar günü Taliban liderleriyle bir araya geldiğini aktardı. Kirby, bu görüşmelerde Taliban'a ve Taliban liderlerine, "Tahliye operasyonuna müdahalede bulunmaması gerektiğinin" hatırlatıldığına dikkat çekti.

Tahliye operasyonu planının kusur bir şekilde işlemediğini kabul eden Pentagon Sözcüsü Kirby, bütün hallere karşı yaptıkları planlamaların askeri anlamda en iyi şekilde uygulanmasını temin etmeye uğraştıklarını aktardı.

“Sorumlusu ABD değil”

6 bine yakın askerle sahada planlarını en iyi biçimde icra edeceklerini ifade eden Kirby, bütün ihtimalleri öngörmelerinin mümkün olmadığını hatırlatarak, Kabil Havalimanı'nda ortaya çıkan ve medyada gündem olan görüntülerden ABD’nin sorumlu olmadığını savundu.

Brifingde bir konuşma yapan ABD'li Tümgeneral Hank Taylor, dün Kabil Havalimanı'nda yaşanan kaostan sonra gerekli güvenlik önlemlerinin alındığını ve Kabil Havalimanı’nın hava operasyonlarına tekrar açıldığını açıkladı.

ABD'nin Kabil Büyükelçiliği'nde bulunan personelinin Hamid Karzai Havalimanı'na aktarıldığını belirten Taylor, havalimanında bulunan bu kişilerin tamamen güvende olduğunu dile getirdi. 

Yorumlar (1)
feraslan 3 yıl önce
uçağın numarası da manidar 1109, sanki 11 eylülün intikamını alır gibi