Pandemi döneminde verilen para cezaları siliniyor mu? AYM’den emsal niteliğinde karar 

Diyarbakır’da bir kadına, sosyal mesafeye uymadığı gerekçesiyle Covid-19 tedbirleri kapsamında 3 bin 150 TL idari para cezası kesilmişti. Anayasa Mahkemesi, bu kararın “hak ihlali” olduğuna karar verdi. Yüksek Mahkeme ise bu karara gerekçe olarak itirazların reddedilmesini gösterdi. 

GÜNDEM 17.12.2021, 15:22
Pandemi döneminde verilen para cezaları siliniyor mu? AYM’den emsal niteliğinde karar 

Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde 29 Mayıs 2020 tarihinde meydana gelen olayda bir kadın, İlçe Emniyet Müdürlüğü önünde görevlilerle tartışma yaşamış ve görevliler tarafından, Covid-19 tedbirleri kapsamında sosyal mesafeye uymadığı gerekçesiyle şikayet edilmişti. Bunun üzerine kadın hakkında 3 bin 150 TL’lik idari para cezası uygulanmıştı.  

Cezaya itiraz eden kadın, Bismil Sulh Ceza Hakimliği’ne başvurmuş; emniyet müdürlüğü önünden gelen sesler üzerine dışarı çıktığını, kardeşlerine saldırı düzenlendiğini ve son durumu öğrenmek için belirtilen noktaya gittiğini aktarmıştı. Bu şekilde savunma yayınlayan kadın, sosyal mesafe kuralını ihlal etmediği yönünde beyanda bulunmuştu. 



İdari yaptırım kararına itiraz, sonuçsuz kaldı 

Kadının idari yaptırıma itirazı hakimlik tarafından reddedildi. Gerekçe olarak da Diyarbakır İl Hıfzıssıhha Kurulu’nun toplu alanlarda, sokak ve meydanlarda aldığı sosyal mesafe kararı gösterildi. Cezaya itiraz eden kadın ve diğer kişilerin sosyal mesafe kurallarını ihlal edecek şekilde emniyet önünde bulunduklarının görüntülerle kanıtlandığı; Bismil Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından tutulan tutanağın da gerçeklerle örtüştüğü ve bu sebeple idari para cezasının uygulanmasında bir sakınca bulunmadığı bildirildi. 



Kolluk kuvvetlerinin görev tanımı üzerinden itiraza gidildi 

Bu red üzerine kadın, avukatı aracılığıyla, idari yaptırımların mülki amir mercii tarafından uygulanabileceğini; kolluk kuvvetlerinin ise mülki amirlik merciinden sayılmadığını; Adana’daki 4. Sulh Ceza Hakimliği tarafından verilen böyle bir karar bulunduğunu ve bu sebeple Bismil Sulh Ceza Hakimliği tarafından verilen kararın yasaya aykırı olduğu kaydedildi. Cezanın iptali için Diyarbakır 3. Sulh Ceza Hakimliği’ne başvuru dilekçesini ileten kadın, bir kez daha reddedildi. 

Bunun üzerine kadın, Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulundu. Anayasa Mahkemesi, kadının öne sürdüğü iddiaların dikkate alınmadan ceza yazıldığına ve bu yüzden de idari para cezası kararının geçersiz sayılmasına karar verildiğine hükmetti. 

Yorumlar (0)