Dışişleri Bakanlığı’ndan ABD’ye tepki: “Terörizm raporunuz önyargılı ve eksik” 

ABD tarafından yayınlanan ülkelerin terörizm raporlarının yer aldığı 2020 belgesi hakkında Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, değerlendirmelerde bulundu. Yayınlanan raporda yazılan “hak ve özgürlüklerin kısıtlandığı” iddialarının gerçeği yansıtmadığını belirten Bilgiç, “Bizim ABD’den tek isteğimiz FETÖ faaliyetlerini bitirmesidir.” dedi. 

GÜNDEM 17.12.2021, 15:46 18.12.2021, 11:14
Dışişleri Bakanlığı’ndan ABD’ye tepki: “Terörizm raporunuz önyargılı ve eksik” 

ABD, her sene yayınladığı Terörizm Raporu’nun 2020 versiyonunu internet ortamında okuyuculara sundu. Onlarca farklı ülkeye ait değerlendirme ve verilerin bulunduğu raporun Türkiye kısmı ise dikkat çekti. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, söz konusu rapor ve ABD’nin eylemleri hakkında yazılı bir yanıt verdi. Yanıtta ise şu ifadeler kullanıldı: “Raporda Türkiye için ‘hak ve özgürlüklerin orantısız ve gerekçesiz olarak kısıtlandığı’ hakkında ibare geçiyor. Bu tamamen temelsiz ve kabul edilemez bir iddiadır. Türkiye’nin DEAŞ, DHKP-C, PKK gibi terör örgütleriyle mücadelesi hakkaniyetle değerlendirilmemiştir. Rapor önyargılı ve eksik hazırlanmıştır. Türkiye, ayrım yapmadan tüm terör örgütleriyle mücadele eden, hukuk temelli bir ülkedir. Özgürlükler ve hak dengesi hassasiyetle gözetilmektedir. Bu açıdan bakıldığında raporda yazanlar temelsiz iddialardır.” 



“ABD’li muhataplarımız terör örgütüne destek veriyor” 

Bilgiç: “Raporun Suriye kısmında PKK yandaşı grupların, Türkiye’nin Suriye’deki öncelikli terörle mücadele kaygısı olduğu belirtilmiş, bu grupların ismi zikredilmemiş fakat PKK, YPG, PYD, SDG gibi grupların kastedildiği açıkça belirtilmiştir. ABD’nin terör örgütü ile mücadele adı altında destek verdiği SDG’nin aynı PKK gibi bir terör örgütü olduğu ABD’li muhataplarımız tarafından da bilinmektedir. Öte yandan terör gruplarının Suriye’de sivilleri hedef alması, yıl içerisinde yüzlerce kişiyi öldürmesi gibi ifadelerin raporda geçmemesi kabul edilemez. SDG’nin rüşvet karşılığında YTS’leri serbest bırakması ayrıntısının da raporda bulunmamasıyla birlikte örgütlerin faaliyetlerini örtbas etme çabası içine girildiği aşikârdır.” 



“ABD’den beklentimiz FETÖ’ye son vermek konusunda gecikmemesi” 

Bilgiç: “Raporda, Türkiye’nin FETÖ’ye karşı meşru ve haklı mücadelesinden ve örgütün giriştiği kanlı darbe girişimi ile suç faaliyetlerinden de hiçbir şekilde bahsedilmemiş ve bunların üstü kapatılmıştır. FETÖ’nün bir suç şebekesi olduğu ortadadır. Bu örgüt yalnız ülkemiz için değil faal olarak bulunduğu her ülke için istikrar ve güvenlik sorunudur. ABD’den beklentimiz, FETÖ’ye son vermek konusunda gecikmemeleridir.” 

Yorumlar (0)