P-72 ilk görev uçuşunu gerçekleştirdi!

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Deniz Kuvvetleri Komutanlığının yeni karakol uçağı P-72'de inceleme yaptı.

GÜNDEM 24.01.2021, 14:30 25.01.2021, 11:40
P-72 ilk görev uçuşunu gerçekleştirdi!

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Deniz Kuvvetleri Komutanlığının yeni uçağı P-72'de incelemelerde bulundu.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığının kulağı ve gözü olarak mavi vatan üzerinde görev yapacak, bilhassa denizaltı savunma savaşında TSK'nın (Türk Silahlı Kuvvetleri) etkinliğini çok daha fazla yükseltecek P-72 deniz karakol uçağı, ilk kez görev için uçtu.

Meltem-3 Projesi çerçevesinde Deniz Kuvvetleri Komutanlığı (DKK) için alınan, DKK envanterine giren ve kuyruk numarası "TCB-751" olan P-72 deniz karakol uçağı ilk görev uçuşunu gerçekleştirdikten sonra Bakan Hulusi Akar, Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler ve Kara Kuvvetleri Komutanı (KKK) Orgeneral Ümit Dündar uçakta inceleme yaptılar.

Millî Savunma Bakanı Akar, uçağa dair Donanma Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu'ndan bilgi aldı ve personelle sohbet etti.

P-72 deniz karakol uçağında görevli personelin çok önemli bir görevi ifa edeceğini kaydeden Bakan Hulusi Akar, P-72 deniz karakol uçağının geçtiğimiz ay envantere girdiğini ve Deniz Kuvvetlerimizin kulağı ve gözü olarak mavi vatanda göreve başladığını belirterek, "Sizlerin yapacağı görevler ülkemizin, milletimizin, memleketimizin geleceği için ve güvenliği için çok kıymetli. Bizler elimizden geldiği kadar kahraman Silahlı Kuvvetlerimizi en modern teçhizatla donatmak için uğraşıyoruz. Bunun dışında bizim en önemli gücümüz ne? Personelimizin eğitimi, bilgisi ve tecrübesi. Yani sizsiniz. Bu millet sizlere güveniyor, sizlerden çok şey bekliyor." diye konuştu.

P-72 hakkında

P-72 deniz karakol uçağının hizmete alınmasıyla Deniz Kuvvetleri Komutanlığının bilhassa denizaltı savunma savaşlarında etkinliği çok daha fazla artacak.

Mevcut P-235 deniz karakol uçağıyla kıyaslanırsa P-72'nin görev sahasında 2-3 saat daha uzun süre kalabilme yeteneği bulunuyor. P-72 uçağı, MK-46 torpidosuna sahip. Ayrıca modern MK-54 torpidosunu da atabiliyor.

Daha çok denizaltıların yerlerini saptamakta kullanılan sonar sistemi "sonobuoy" taşıyabilme kapasitesine sahip olan P-72, bu özelliğiyle de denizaltı savunma savaşlarında etkin kullanım olanağı sağlıyor.

Yorumlar (0)