NATO'da kritik toplantı: Sözcü Kalın'dan açıklama

İbrahim Kalın, Finlandiya-İsveç-Türkiye Daimi Ortak Mekanizma Toplantısı'nın genel itibarıyla müspet bir atmosferde geçtiğini kaydederek, "Madrid'de imza altına alınan mutabakatın tam anlamıyla yetkin bir şekilde uygulanmasını istiyoruz. Temel beklentimiz bu yönde. Bu gerçekleştiği oranda İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelik süreci müspet bir yönde ilerleyecektir." ifadelerini kullandı.

GÜNDEM 09.03.2023, 20:40
NATO'da kritik toplantı: Sözcü Kalın'dan açıklama

Finlandiya, İsveç ve Türkiye arasındaki Üçlü Muhtıra kapsamında oluşturulan Finlandiya-İsveç-Türkiye Daimi Ortak Mekanizma Toplantısı'nın üçüncüsü, Brüksel'de yer alan NATO Karargahı'nda yapıldı.

Toplantının akabinde Türk gazetecilere açıklamada bulunan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, heyette Dışişleri Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve MİT'ten (Milli İstihbarat Teşkilatı) yetkililerin yer aldığını dile getirdi.



"Müspet bir atmosferde geçti"

Kalın'ın açıklamalarınsan satır başları ise şunlar:

"Genel itibarıyla toplantının müspet bir atmosferde geçtiğini söyleyebilirim. Biz özellikle bugüne değin ifade ettiğimiz ülkemizin beklentilerinin ve güvenlik kaygılarının altını bir defa daha hem Finlandiyalı hem İsveçli mevkidaşlarımızla çizdik.

Madrid'de imza altına alınan mutabakatın tam anlamıyla yetkin bir şekilde uygulanmasını istiyoruz. Temel beklentimiz bu yönde. Bu gerçekleştiği oranda İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelik süreci müspet bir yönde ilerleyecektir.



"Atacakları adıma bağlı"

NATO üyelik sürecinin bundan böyle nasıl işleyeceğini, ayrı ayrı mı, birlikte mi, ilk önce birinin ardından diğerinin mi gireceği hususundaki kapsam, hız ve genel çerçeve biraz da Finlandiya ve İsveç'in atacağı adımlara bağlıdır.

Sık sık bizim önümüze getirilen zaman baskısının ve tahditlerinin bizim için geçerli olmadığını bir defa daha dile getirmek isterim. Burada ülkemizden kaynaklanan bir geciktirme veyahut oyalama mevzubahis değildir."

Yorumlar (0)