Nahçıvan’da kritik Erdoğan ve Aliyev zirvesi: Ermenistan'dan samimi bir adım bekliyoruz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in daveti üzerine Karabağ’da düzenlenen operasyonunun ardından kritik zirve için Nahçıvan’a ziyaret gerçekleştiriyor. Erdoğan, Aliyev ile gerçekleştirdiği ikili görüşmesinin ardından, Iğdır-Nahçıvan Doğalgaz Boru Hattı Temel Atma Töreni’ne katıldı. Törenin ardından iki lider, gazetecilerle bir araya geldi ve basın açıklaması yaptı. Burada konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Erivan yönetimine seslendi ve “Bölgede kapsamlı bir şekilde normalleşme için yeni fırsat pencereleri açılmıştır. Ermenistan devletinin kendisine uzatılan bu barış elini tutmasını, bu konuda samimi adımlar atmasını bekliyoruz” şeklinde ifadeler kullandı.

GÜNDEM 25.09.2023, 09:44 25.09.2023, 16:55
Nahçıvan’da kritik Erdoğan ve Aliyev zirvesi: Ermenistan'dan samimi bir adım bekliyoruz

Azerbaycan hükümetinin ayrılıkçı Ermeni birliklere karşı Karabağ’da başlattığı operasyonun ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, kritik zirve için gittiği Nahçıvan’a ziyaretlerini gerçekleştiriyor.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in davetlisi olarak Nahçıvan’a giden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Aliyev ile Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti Yüksek Meclisi’nde, baş başa görüştü.

Yaklaşık 1 saat kadar süren ikili zirvede, Türkiye-Azerbaycan ikili ilişkileri ile başta Karabağ'daki son gelişmeler olmak üzere güncel, küresel ve bölgesel meselelerin konuşulduğu öğrenildi.

Iğdır-Nahçıvan Doğalgaz Boru Hattı için imzalar atıldı

İki lider, görüşmenin ardından Iğdır-Nahçıvan Doğalgaz Boru Hattı Temel Atma Töreni’ne katıldı. Törende Türkiye ve Azerbaycan’ın ilgili bakanları ile cumhurbaşkanları tarafından ikili anlaşmalara imza atıldı.

Aliyev: Ermenistan güçleri teslim oldu

Iğdır-Nahçıvan Doğalgaz Boru Hattı Temel Atma töreninde imzaların atılmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ile mevkidaşı Aliyev, ortak bir basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda ilk sözü Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, aldı. Aliyev, “BM kürsüsünde Azerbaycan devletinin çıkarlarını savunan adil ve uluslararası hukuka dayanan açıklamalar gerçekleştirdiniz. Bu Türkiye tarafından sergilenen bir sonraki kardeşlik adımıdır” ifadelerini kullandı.

Karabağ’daki operasyonun ardından Ermenistan güçlerinin teslim olduğunu dile getiren Aliyev, “Ermenistan bizim şartlarımızı kabul etti” şeklinde konuştu.

Türkiye ve Azerbaycan arasındaki ticari ilişkiler konusuna da değinen Aliyev, “Ticaret hacmimiz neredeyse 6 milyar dolardan daha fazladır. Bu sene yüzde 40 oranında artış gösterdi. Biz 15 milyar dolar hedeflemiştik. Yakın gelecekte bu rakama da ulaşacağız” dedi.

Erdoğan: Muzaffer Azerbaycan güçlerini tebrik ederim

Aliyev’in ardından sözü devralan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan güçlerinin Karabağ operasyonunun başarı ile tamamlanmasının iftihar meselesi olduğunu söyledi. Erdoğan, “Muzaffer Azerbaycan güçlerini tarihi başarısı ile sivillere yönelik sergilediği insani tavrından dolalyı tebrik ediyorum” dedi.

Erdoğan: Ermenistan’dan samimi bir adım bekliyoruz!

Açıklamalarına devam eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bölgede kapsamlı normalleşme çalışmaları için yeni bir fırsat penceresi açılmıştır. Bu fırsatın değerlendirilmesi gerektiği inancındayım’’ dedi. Erivan yönetimine de seslenen Erdoğan, “Ermenistan hükümetinin kendisine uzatılan bu barış elini tutmasını ve artık samimi adımlar atmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı, ziyaret için davetli olarak gittiği Nahçıvan Havalimanı'nda Aliyev'in beraberinde Azerbaycan Cumhurbaşkanı Özel Temsilcisi Fuad Necefli, Nahçıvan Valisi Mirsenani Seyidov, , Nahçıvan Yüksek Meclisi Başkan Yardımcısı Anar İbrahimov, Azerbaycan'ın Ankara Büyükelçisi Reşad Memmedov, Türkiye'nin Nahçıvan Başkonsolosu Asip Kaya ve Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Cahit Bağcı ile ilgili bazı yetkililer karşıladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Çevre, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, MİT Başkanı İbrahim Kalın, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç ile bazı yetkililer de Nahçivan'a geldi.

Mecliste resmi tören düzenlendi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti Yüksek Meclisi’ne geldiği sırada resmi tören ile karşılandı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in davetlisi olarak gerçekleştirdiği ziyareti kapsamında Nahçıvan’a giden Cumhurbaşkanı Erdoğan, havalimanından Aliyev ile birlikte Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti Yüksek Meclisi’ne geçti.

Tören alanına Aliyev ile gelen Erdoğan, burada kendisini bekleyen askerleri selamladı.

Erdoğan ile Aliyev’in, tören alanında yerlerini almasıyla birlikte iki ülkenin milli marşları çalındı.

Karabağ operasyonu değerlendirilecek

İki liderin Nahçıvan'da gerçekleştireceği görüşmesinde iki Azerbaycan-Türkiye ilişkileri, ekonomik ve askeri işbirlikleri konuları masaya yatırılacak. Azerbaycan'ın Ermenistan'a karşı düzenlediği antiterör operasyonu ile ayrılıkçı Ermeni askerlerin silah bırakma süreci de yine masada konuşulacak konular arasında yer alıyor.

Ana gündem: Zenzegur Koridoru

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Nahçıvan ziyareti kapsamındaki bir diğer önemli gündem maddesi ise Zengezur Koridoru. Erdoğan ve Aliyev’in Azerbaycan topraklarıyla Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti arasında bağlantı sağlayacak olan koridorun açılması amacıyla uluslararası kamuoyuna konuya ilişkin mesajlar vermesi bekleniyor.

Lojistik ve ticari bağlar güçlenecek

2020 yılında Ermenistan ile Azerbaycan arasında meydana gelen 2. Karabağ savaşının ardından imzalanan anlaşmaya Zengezur Koridoru'nun açılması için bir madde eklenmişti. Fakat anlaşmanın üstünden geçen 3 yıla rağmen koridor hala açılmadı. Zengezur Koridoru’nun devreye girmesi halinde Türkiye'den Azerbaycan'ın yanı sıra diğer orta Asya ülkeleri ile de doğrudan kara ulaşımı sağlanmış olacak. Böylece söz konusu koridorla Türk Dünyası'nda lojistik, siyasi ve ticari bağlar daha da fazla güçlenecek.

Cumhurbaşkanlığına Yılmaz vekalet edecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Nahcivan ziyareti dolayısı ile Cumhurbaşkanlığına, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz vekalet edecek. Resmi Gazete'de yer alan tezkereye göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Azerbaycan'ı ziyaretten dönüşüne kadar Cumhurbaşkanlığına Anayasa'nın 106. maddesi gereğince Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz vekalet edecek.

Yorumlar (0)