Merkel'in "Hafter ateşkesi kabul etti" ifadesine Erdoğan'dan yanıt!

Almanya Şansölyesi Angela Merkel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı ortak basın toplantısında, Libya'da Halife Hafter tarafının 55 maddeyi kabul etmesinin çok önemli olduğunu söyledi. Bunun üzerine Erdoğan araya girerek, "55 maddeyi sözde kabul etmek başka altına imza koymak başka. Hafter sözde kabul etmiş durumda. Uluslararası anlaşmalarda böyle bir şey söz konusu değil." dedi.

GÜNDEM 24.01.2020, 17:00 24.01.2020, 17:50
Merkel'in "Hafter ateşkesi kabul etti" ifadesine Erdoğan'dan yanıt!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün Almanya Başbakanı Angela Merkel ile bir araya geldi. 

İki lider, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, köklü dostluk ilişkilerinin sürdürülmesinin hem Türkiye ve Almanya'nın hem de bölgenin yararına olduğu noktasında aynı görüşe sahip olduklarını belirterek, "Küresel gelişmeler işbirliğinin önemini gösterdi. Görüşmede AB-Türkiye ilişkilerini de ele aldık. Almanya dönem başkanı olacak, bunun Türkiye ile ilişkilerin geliştirilmesi için fırsat olacağını düşünüyoruz." dedi.

"AB'nin Suriyelilere yardım yapması insani bir sorumluluk"

Türkiye ve Almanya'nın göç meselesinde Avrupa'nın yükünün büyük bir bölümünü üstlendiğini kaydeden Erdoğan, "Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin Suriyelilere daha fazla yardım yapmaları insani bir sorumluluktur." ifadesini kullandı.

"Herkes rejim üzerinde baskı kurmalı"

Erdoğan, İdlib'in son günlerde rejimin ağır saldırılarına maruz kaldığını aktararak, "Aralıksız bombalanıyor. İdlib insanının içinde bulunduğu durumu hafifletmek için elimizden geleni yapıyoruz. Sayın Merkel'e neler yaptığımızı anlattık. İdlibli kardeşlerimize yönelik vahşetin son bulması için herkes rejim üzerinde baskı kurmalı." diye konuştu.

"Libya'da sorunların diyalog ile çözümüne önem veriyoruz"

Libya'da askeri çözümün mümkün olmadığını düşündüklerini vurgulayan Erdoğan, "Sahada sağlanan kısmi sükunet Berlin konferansının düzenlenmesini sağladı. Hafter'in saldırılarını artırması çözüm konusunda niyeti olmadığını göstermiştir. Verilen destek Hafter'i şımartmıştır. Libyalı kardeşlerimizi yalnız bırakmamakta kararlıyız.Türkiye ve Almanya olarak sorunların diyalog yoluyla çözümüne öncülük veriyor, taraflara sağduyu ve aklıselim çağrısında bulunuyoruz." açıklamasını yaptı.

"Irak'ın kaosa sürüklenmesine izin verilmemeli"

Erdoğan, İran ve Irak'ta son dönemde gerilimin arttığına dikkat çekerek, "Irak'ın yeni bir kaos ve kargaşa iklimine sürüklenmesine izin verilmemelidir." dedi.

"Daha sağlam barınma imkanı sağlanabileceğini ifade ettik"

Almanya Başbakanı Merkel, İdlib'den kaçanların insani durumunu düzeltmek için maddi katkıya hazır olduklarını kaydederek, "Daha sağlam barınma imkanı sağlanabileceğini ifade ettik. Alman şirketleri, gümrük birliğinin modernizasyonu durumunda ilişkilerin daha iyi olacağını söylediler." dedi.

"Kırılgan ateşkesin sağlam bir ateşkese dönüşmesi için çaba harcanması gerekiyor"

Erdoğan ile yaptığı görüşmede Suriye'deki siyasi konuların ele alındığını belirten Merkel, "Anayasa Komitesi Başkanı'nın başlattığı sürecin devam etmesi gerektiğini düşünüyoruz. Libya'da kırılgan ateşkesin sağlam bir ateşkese dönüşmesi için çaba harcanması gerekiyor." diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından soru-cevap kısmına geçildi. 

Erdoğan: Serrac'ı yalnız bırakmayacağız

Erdoğan, Libya'daki Serrac yanlısı güçlere eğitim vermek için Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) sürecin tamamlandığını aktararak, "Buradan çıkardığımız yasal düzenleme ile heyetimizi gönderdik. Serrac'ı yalnız bırakmayacağız. Elimizden gelen desteği vermekte kararlıyız." dedi.

Türk askerinin Libya'da eğitim çalışmalarına gerekli desteği vereceğini belirten Erdoğan, "Biz bir terör noktasında herhangi bir tanınırlığı olmayan kişiye değil, biz Serrac'a BM Güvenlik Konseyi'nin kendisini tanıdığı bir kişiye ve ordusuna bu desteği veriyoruz. Hafter'in böyle bir tanınırlığı yok, bazı ülkeler tarafından nasıl tanınıyor bunu anlamakta zorlanıyoruz. Moskova'dan kaçtı, Berlin sürecinde de 55 maddelik metne yine imza atmadı. Bu tür bir insan şımartılırsa destek verilirse... Arkasında Abu Dabi var, Mısır var, Wagner var." ifadelerini kullandı.

Merkel: 55 maddeyi kabul etmeleri çok önemliydi

Merkel, Berlin Konferansı'nın düzenlenme nedeninin statükonun tespit edilmesi olduğunu belirterek, "Taraflar ateşkesi destekleme konusunda yükümlülük gösterdi. Konferanstan bu yana çatışmalar azalmıştı. Şu anda askeri komitenin toplanması. Ben tabii ki bütün çatışmaların hemen sonlanacağını beklemiyordum, kırılgan bir denge var. 55 maddeyi kabul etmeleri çok önemliydi. Zor bir süreç. Biz yoğun olarak takip ediyoruz. Diğer toplantıda bulunan ülkeler de ellerinden geleni yapacaklarını ifade ettiler. Berlin konferasında kabul edilen maddeler BM Güvenlik Konseyi'nde onaylanacak." diye konuştu.

"Kabul etmek başka imza koymak başka"

Bunun üzerine Erdoğan araya girerek, "55 maddeyi sözde kabul etmek başka altına imza koymak başka. Hafter sözde kabul etmiş durumda. Uluslararası anlaşmalarda böyle bir şey söz konusu değil. Hafter'in yarın ne yapacağı belli olmaz." dedi. 

Merkel, "Hafter sadece ateşkesi kabul etti ve askeri komite için isim bildirdi." derken, Erdoğan'dan "Sayın Şansölye kabul etti ama imza koydu mu?" sorusu geldi. 

Almanya Şansölyesi, "Evet bir yanlış anlaşılma söz konusu. Kabul ettiğini söyledi ve imzalamadı. O konuda haklısınız." yanıtını verdi. 

"Güvenli bölge konusunda olumlu bir dönüş olmadı"

Erdoğan, İdlib'den gelen göç dalgasına ilişkin, "Çadırlarla bu işi çözmek mümkün değil. 400 bine yakın İdlibli sınırlarımıza geliyor. 10 bin barınak yapmak için adım attı. Sayın Merkel de destek vereceğini söyledi. Terör örgütü halen bölgeden çıkmış değil. Güvenli bölge konusunda hala bize olumlu bir dönüş olmadı." dedi. 

"Berlin sürecine gelen ülkelerin Hafter'e yüz vermemesi lazım"

Hafter'in ateşkesi kabul ettiğine inanmadığını yineleyen Erdoğan, "Havalimanını bombalamaya devam ediyor. Bu ateşkesi kabul etmedim demektir. Serrac ise aynı şekilde mukabelede bulumuyor. Hafter'in güvenilir bir yanı ve imzası yok." ifadelerini kullandı.

Erdoğan, Mitiga Havalimanı'na Hafter'in milisleri tarafından 11 füze atıldığını kaydederek, "Bunların hepsi tespitli. Berlin sürecine gelen ülkelerin bu adama yüz vermemesi lazım. Ben görüşme yapmam, neden? Bir devletin başıysam anlaşmaya vardığımız kişi uymayınca yüz vermem. 55 maddelik anlaşma imzalandı, Hafter'in imzası yok. Bu anlaşma BM Güvenlik Konseyi'ne de gönderilecek. Ama orada Hafter'in imzası yok." açıklamasını yaptı. 

Yorumlar (0)