Mehmet Ceyhan'dan 'tam kapanma' açıklaması

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, COVID-19 salgınının ülkemizdeki seyrine ilişkin konuştu. Ceyhan, "Salgını an itibarıyla kontrol altına alabilmiş değiliz. Vaka sayısı düşerse, bunu bilimle açıklamak mümkün değil. Buna bir bilim insanı olarak izah getirmemiz imkansız." dedi. Ceyhan, 'tam kapanma' hakkında da konuştu.

GÜNDEM 20.04.2021, 22:45
Mehmet Ceyhan'dan 'tam kapanma' açıklaması

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, korona salgınında meydana gelen pozitif vaka artışına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

"Hiçbir sağlık sistemi bu yükü kaldıramaz"

'Tam kapanma' önerisini yorumlayan Ceyhan "An itibarıyla ayrılan bütçe, aşılama hızımız ve verdiğimiz emekle tam kapanma yapmamız imkansız." dedi. Ceyhan, "Önlemek her daim tedaviden daha ucuz bir yöntemdir. Hastaneler inşa edip, yeni yoğun bakımlar ilave edip, yeni solunum cihazları satın almak çok daha pahalı bir yöntem. 'Ben serbest bırakayım, insanlar hastalığı kapsın.' düşüncesinin sonucu, belli bir sayıda can kaybıdır. Bunları göze alarak tedavi etmeye çalışırsanız, hiçbir sağlık sistemi bu durumu taşıyamaz." sözlerini sarf etti.

Günlük pozitif vaka sayısının pek çok faktöre göre değişiklik gösterdiğini kaydeden Ceyhan, buna iki haftalık olarak bakılması gerektiğini vurguladı. 



Ceyhan, şöyle devam etti:

"Bu anlayışla vaka sayıları düşmez"

"Salgını an itibarıyla kontrol altına alabilmiş değiliz. Vaka sayısı düşerse, bunu bilimle açıklamak mümkün değil. Buna bir bilim insanı olarak izah getirmemiz imkansız. Bu aşılama hızıyla ve alınan yetersiz önlemlerle vaka sayısını düşürmek mümkün değil.

"Bulaş hızını artırıyor"

Yapılan en büyük yanlışlardan biri; 18 yaş altını ve 65 yaş üstünü evlere kapatmak. Bu şekilde vaka sayıları iyice arttı. Evden en az bir kişi, evin geçimini sağlamak maksadıyla dışarıya çıkmak durumunda. Birçoğu otobüse ve metroya biniyor. Oradan virüsü alıp evine getiriyor. Bir de insanları hafta sonu evde tutuyorlar, ev içi bulaş daha da artıyor.

"81 ilde aynı kurallar geçerli olmalı"

Belli yaş gruplarına, kentlere, hastalık gruplarına uygulanan birbirinden farklı yöntemler, bu tarz bir salgında hiçbir işe yaramaz. Biz hâlâ daha il il vaka sayılarını açıklıyoruz. Bunun hiçbir manası yok. İstanbul'a ayrı, Kars'a ayrı bir önlem almanın hiçbir önemi yok. Kararlar merkezi otorite tarafından alınmalı ve 81 kentte eşit bir şekilde uygulamaya konulmalı. 'Yaz başı rahatız.' diyenler, bu işi bilmeyen kişiler. Böyle bir şey mümkün değil."

Yorumlar (0)