Kabine Toplantısı bitti: KYK borçlarına düzenleme geliyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığındaki Cumhurbaşkanlığı Kabine toplantısı başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan "Gençlerimizi faize kurban etmeyiz" ifadeleriyle düzenlemeye yönelik sinyali verdi. Yeni bir ödeme takvimi veya bir faiz hesaplaması gibi seçenekler masada bulunuyor. Kabine gündeminde enflasyonla mücadele ve tahıl koridoru da var.

GÜNDEM 18.07.2022, 15:00 18.07.2022, 17:01
Kabine Toplantısı bitti: KYK borçlarına düzenleme geliyor

Öğrenim kredisi borcu bulunan binlerce genç, bugün kabine toplantısının ardından yapılacak olan açıklamayı bekliyor.

“Gençlerimizi faize kurban etmeyiz”

Tartışma, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Gençlere sesleniyorum, faizli kredi borçlarını ödemeyin" şekline başlamıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Biz, faizin düşmanıyız. Bu konuyla ilgili ilk kabinede söz konusu açıklamamızı duyuracağız. Biz faize, gençlerimizi kurban etmeyiz. Enflasyona kurban etmeyiz. Biz gerekenleri yapıyoruz, kabine toplantımızın ardından açıklamamızı yapacağız" sözlerini kullandı.

Toplantı başladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında bir araya gelen kabine üyeleriyle birlikte Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı başladı.

Kabine sonrası açıklanacak

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu da söz konusu borçlarla ilgili bugünü işaret etti ve daha sonra Kılıçdaroğlu'nun "faiz" sözlerine tepki gösterdi.

Kasapoğlu, "351 sayılı Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Kanunu var. Yurt içi üretici fiyat endeksi, kanunda yer bulan bir mesele. Bir faiz uygulaması değil, ana muhalefet partisi genel başkanının sözleriyle, bir faiz uygulaması yok. İlk başta buna dikkat çekmek lazım. Bu konuda çalışmalarımız var. İlk kabine toplantısının ardından Sayın Cumhurbaşkanı'mız bu konuyu etraflıca kamuoyu ve gençlerimizle paylaşacak" şeklinde konuştu.

5 milyondan fazla genç kredi borçlusu

5 milyonu aşkın gencin kredi borçlusu olduğu, bir bölümünün de belirlenen süre içinde geri ödeme yapmadığı için icralık olduğu belirtiliyor. Toplam borç ise 5,5 milyar TL olarak değerlendiriliyor.

Faizin silinmesi, yeni bir oranla tekrar yapılandırılması ya da yeni bir takvimlendirme yapılması konuşulan seçenekler olarak dikkat çekiyor.

Tahıl koridoru

Kabine toplantısının önemli konularından biri ise Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler ile yürütülen tahıl koridoru görüşmeleri olarak öne çıkıyor.

İstanbul'daki toplantı ve bu toplantı sonuçlarının değerlendirilmesi bekleniyor.

Ekonomide ise fahiş fiyat artışı ve enflasyon ile mücadele gündemin muhtemel başlıkları arasında bulunuyor.

Yorumlar (0)