Irak-Suriye tezkeresi TBMM'den geçti

TSK'nın gerektiği durumda sınır ötesi müdahalede bulunmak ve harekat başlatmak üzere Suriye ve Irak'a gönderilmesi hususunda Cumhurbaşkanına verilen yetkinin 2 sene daha uzatılmasına dair tezkere, Meclis Genel Kurulu'nda HDP ve CHP'nin 'hayır' oylarına karşı AK Parti, İYİ Parti ve MHP'nin 'evet' oylarıyla kabul gördü.

GÜNDEM 26.10.2021, 18:25 26.10.2021, 19:35
Irak-Suriye tezkeresi TBMM'den geçti

Suriye ve Irak tezkeresinde, ülkemizin güney kara hudutlarına komşu bölgelerde meydana gelen gelişmeler ve çatışma ortamının milli güvenlik yönünden oluşturduğu tehdit ve risklerin artarak sürdüğüne işaret edildi.

"Komşularımızın toprak bütünlüğüne önem veriyoruz"

Ülkemizin komşusu olan Irak'ın istikrarının, milli birliğinin ve toprak bütünlüğünün korunmasına büyük bir önem verildiği kaydedilen tezkerede, "Diğer yandan Irak'ta DEAŞ ve PKK unsurlarının varlığını devam ettirmeleri, etnik ayrımcılığa yönelik girişimler, bölgesel istikrara, barışa ve Türkiye'nin güvenliğine direkt olarak tehdit oluşturmaktadır. Suriye'de, hudutlarımıza komşu alanlarda PKK/YPG ve DEAŞ başta olmak kaydıyla mevcudiyetini devam ettiren terör örgütleri, Türkiye'yi, sivilleri ve milli güvenliğimizi hedef alan eylemlerine devam etmektedir." denildi.

"Tedbir alınması ulusal güvenliğimiz için önemli"

Terör örgütü PKK/YPG'nin, ülkede bölücü faaliyetlerini sürdürdüğüne işaret eden tezkerede, ülkemizin harekat bölgelerinde sağlanan istikrar ve sükuneti korumak maksadıyla meşru ulusal güvenlik faydaları doğrultusunda tedbirler alındığı belirtildi.

İdlib'de, Astana süreci çerçevesinde güvenlik ve istikrarın sağlanmasına dair faaliyetleri hedef alan tehdit ve risklerin sürdüğünün altı çizilen tezkerede, "Tüm bu gelişmeler çerçevesinde, terörle Suriye ve Irak'ın toprak bütünlüğünü bozmaya ve bölgede gayrimeşru oldubittiler yaratmaya yönelik, ulusal güvenliğimizi tehlikeye sokabilecek her türlü tehdit, riske ve eyleme karşı, uluslararası hukuktan gelen haklarımız doğrultusunda gerekli olan tedbirlerin alınması ulusal güvenliğimiz yönünden hayati önem taşımaktadır." ifadeleri kullanıldı.

Yorumlar (0)