İçişleri'nden genelge: Karantinayı delenlere ne olacak?

Türkiye'de yeni tip koronavirüsten (Covid-19) etkilenen ve ev karantinasında olması gereken ancak karantinayı delen kişilerin yurt ve pansiyonlara yerleştirileceği ifade edildi. 

GÜNDEM 11.09.2020, 12:40 11.09.2020, 13:08
İçişleri'nden genelge: Karantinayı delenlere ne olacak?

Türkiye'de son günlerde yeni tip koronavirüs (Covid-19) vakalarında artış başladı. Yeni tip koronavirüsten (Covid-19) etkilenerek ev karantinasında olması gereken ancak dışarı çıkan kişilerin de etkisiyle tablo giderek kötü bir hal almaya başladı.

Bunun üzerine İçişleri Bakanlığı, karantinayı delen kişilere ilişkin 81 ilin valiliğine bir genelge gönderdi. 

Söz konusu genelgede, izolasyon şartlarına riayet etmeyen veya izolasyon şartlarını yerine getirme olanağına sahip olmayan kişiler için valilikler tarafından yurt ve pansiyonların seçileceği ifade edildi. 

Yurt ve pansiyonların yönetimi nasıl olacak?

Vali tarafından bir mülki idare amirine görev verileceği kaydedilen genelgede, yurt ve pansiyonların idaresi için söz konusu mülki idare amiri ve mevcut yöneticilerin birlikte çalışacakları belirtildi. 

Genelgede, gerekli olması durumunda valilerin başka kamu kurum ve kuruluşlarından personel seçeceği, böylece yurt ve pansiyonlar için gerekli olan görevlilerin sağlanacağı aktarıldı. 

Yiyecek, temizlik ve lojistik ihtiyaçları karşılanacak

Yurt ve pansiyonların lojistik ve temizlik ihtiyaçlarının Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından karşılanacağı belirten genelgede, yurt ve pansiyonlarda karantina altına alınması uygun görülen vatandaşlar ile görevlilerin yiyecek-içecek ihtiyaçlarının da Kızılay tarafından karşılanacağı kaydedildi. 

Sağlık durumlarının kontrolü için personel olacak 

Genelgede, yurt ve pansiyonlarda karantinada tutulan vatandaşların sağlık durumlarını kontrol etmek, bu kişilerin gereken hallerde sağlık kurumlarına gönderilmesini sağlamak ve personelin yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile mücadele kapsamında belirlenen önlemler doğrultusunda çalışmasını sağlamak için valiliklerin yeterli düzeyde sağlık personeline görev vereceği ifade edildi.

Güvenlikleri sağlanacak

Yurt ve pansiyonlara hiçbir şekilde ziyaretçi alınmayacağına dikkat çekilen genelgede, söz konusu yerlerin güvenliğinin 24 saat boyunca aralıksız sağlanacağı ve bu kapsamda yeterli seviyede güvenlik personeline görev verileceği bildirildi. 

Mevsimlik işlerde çalışanlar ne olacak?

Genelgede, hakkında karantina kararı verilen ve mevsimlik işlerde görev alan inşaat ve tarım işçilerinin yanı sıra farklı nedenlerden dolayı karantina süreci için uygun bir konuta sahip olmayan kişilerin, valilik tarafından belirlenen yurt ve pansiyonlara alınacağı ve karantinanın buralarda uygulanacağı kaydedildi. 

Karantinayı delenlere hangi prosedür uygulanacak?

Evde karantinada olması gereken ancak dışarı çıkan veya karantinayı herhangi bir şekilde delen kişiler hakkında gereken işlemlerin uygulanacağı ve haklarında suç duyurusu yapılacağı ifade edilen genelgede, söz konusu kişilerin yurt veya pansiyona gönderileceği ve zorunlu izolasyon uygulanacağı belirtildi. 

Yorumlar (0)