HDP'ye kapatma davasına ilişkin yeni gelişme

Anayasa Mahkemesi, HDP'ye açılan kapatma davasının ilk incelemesini 31 Mart tarihinde gerçekleştirecek.

GÜNDEM 24.03.2021, 18:00 25.03.2021, 14:47
HDP'ye kapatma davasına ilişkin yeni gelişme

17 Mart tarihinde Anayasa Mahkemesi'ne HDP'nin kapatılmasına yönelik Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin tarafından hazırlanan iddianame sunulmuştu. Anayasa Mahkemesi'nce de davaya ilişkin bir raportöre görev verilmişti.

Anayasa Mahkemesi, davaya ilişkin ilk incelemesini 31 Mart'ta gerçekleştirecek. Bahse konu inceleme doğrultusunda, davanın kabul görüp görmemesi hususunda bir karar verilecek. Kabul görmesi yönünde bir görüş birliği oluşursa, AYM'de HDP'nin kapatılması maksadıyla duruşma sürecine başlanmış olacak. 

Süreç nasıl işliyor?

Siyasi partilerin kapatılma süreci, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından açılan bir dava üzerine Anayasa Mahkemesi'nce karara bağlanıyor. Anayasa Mahkemesi, tam kapsamlı bir kapatma yerine, dava hususu eylemlerin ağırlığına göre ilişkili siyasi partinin devlet yardımından kısmen ya da tamamıyla yoksun bırakılması yönünde karar verebiliyor. Söz konusu karar, toplantıya iştirak eden üyelerinin üçte iki oy çoğunluğuyla alınabiliyor.

Siyasi partilerin kapatılmasına dair davalar, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun, bahse konu davanın niteliğine uygun hükümleri uygulanmak sureti ile dosya üzerinden Genel Kurul'ca incelenerek kesin karara bağlanıyor.

Yorumlar (0)