HDP iddianamesi ile ilgili ilk karar verildi

HDP iddianamesi hakkında Anayasa Mahkemesi Raportörü’nün ön inceleme raporu tamamlanırken söz konusu inceleme raporu mahkeme üyelerine dağıtıldı.

GÜNDEM 18.06.2021, 12:44 19.06.2021, 14:37
HDP iddianamesi ile ilgili ilk karar verildi

HDP hakkındaki iddianameye ilişkin eksikliklerin giderilmesi için iade edilen iddianame, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yeniden hazırlandı

İddianamenin kabulü istendi

HDP'nin kapatılma davasına ilişkin yaşanan yeni gelişmede, Anayasa Mahkemesi'ne yollanan 850 sayfalık iddianameye ilişkin Anayasa Mahkemesi Raportörü, konu hakkındaki ön raporunu tamamlayarak raporu üyelere dağıttı.

Anayasa Mahkemesi Raportörü, HDP'nin temelli olarak kapatılmasına yönelik iddianamenin kabul edilmesini istedi. Öte yandan, HDP’nin mal varlığına bu aşamada tedbir konulması isteğinin reddedilmesini talep etti.

Raportörün ilk incelemeye yönelik söz konusu raporu raporu heyete sunmasından sonra heyet, davaya yönelik ilk incelemesini 21 Haziran Pazartesi günü gerçekleştirecek ve bu iddianamenin kabul edilip edilmediğine yönelik kararını verecekti.

Dava süreci

İddianame kabul edilmesi durumunda, ön savunma için HDP heyetine gönderilecek., Yüksek Mahkemenin verdiği süre içinde HDP’nin ön savunmasını vermesi gerekiyor. Fakat, bu sürenin uzatılması için parti ayrıca başvuru yapabilecek. AYM, partinin bu ek süre talebini karara bağlayacak.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, partinin ön savunmasının ardından esas hakkındaki görüşünü belirtecek.

Şahin’in bu görüşü de HDP'ye gönderilecek. Ardından belirlenecek sürede Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin sözlü açıklama, HDP yetkilileri ise sözlü savunma yapacak.

Söz konusu sürecin ardından davaya yönelik belge ve bilgileri toplayacak raportör, esas hakkındaki raporunu hazırlamaya başlayacak. Bunlar sürerken, hem Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı hem de davalı HDP ek delil ya da yazılı olarak ek savunma verebilecek.

AYM üyelerine raporun dağıtılmasından sonra Başkan Zühtü Arslan, toplantı için bir tarih belirleyecek, üyeler bu belirlenen tarihte ya da günde toplanarak kapatma istemini esastan görüşecek.

15 üyenin 10’unun oyuyla karar verilebilecek

HDP’ye ilişkin kapatma davasını 15 üyeden oluşan AYM heyeti kararlaştıracak. Anayasa'nın 69. maddesindeki hallerden ötürü HDP’nin kapatılmasına ya da dava konusu fiillerin ağırlığına bakıloarak kısmen ya da tamamen devlet yardımından yoksun bırakılmasına, toplantıdaki üyelerin 3'te 2’sinin oy çokluğuyla yani 15 üyenin 10'unun oyuyla söz konusu davada karar verilebilecek.

Parti kapatma davasına ilişkin verilen karar, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ile davalı siyasi partiye tebliğ edilecek ve daha sonra Resmi Gazete'de yayımlanacak.

AYM'nin, siyasi yasak talep edilen partililerin eylem ve beyanlarıyla partinin kapatılmasına sebep olduğunu tespit etmesi durumunda bu kişiler, Resmi Gazete'de kesin kararın gerekçeli olarak yayımlanmasından sonra 5 yıl süreyle başka bir partinin kurucusu, yöneticisi, üyesi ve deneticisi olamayacak.

Yorumlar (0)