Gıda okuryazarlığı destekleniyor: Gıda etiketlerinde düzenleme yapılacak 

Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda etiketlerinde değişikliği içeren taslak önergeyi görüşe açtı. Önergenin geçmesi beklenirken gıda etiketlerinde yer alan yanıltıcı ifade ve görsellerin yakın zamanda kaldırılacağı belirtildi. 

GÜNDEM 26.11.2021, 12:37 27.11.2021, 16:09
Gıda okuryazarlığı destekleniyor: Gıda etiketlerinde düzenleme yapılacak 

Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda okuryazarlığını desteklemek amacıyla yeni bir düzenlemeye imza atmaya hazırlanıyor. Gıda etiketlerinde yanıltıcı ifade ve görsellerin kaldırılması kapsamında oluşturulan taslak önerge görüşe açıldı. Her kesimden paydaşların fikrini belirtebileceği oylama sonrasında önergenin kabul edilmesi bekleniyor. 



“Keyfi”, “tadında”, “lezzeti” ifadeleri kaldırılıyor 

Gıda etiketlerindeki düzenleme ile ilgili önergede yer alan maddeler şu şekilde: 

  • Tatlandırıcı içeren gıdalarda “tatlandırıcılı” ya da “tatlandırıcı içerir” ibareleri gıda adının yanında ya da hemen altında ve kolaylıkla okunur şekilde yer alacak. 
  • Bir gıda bileşeni ismi etikette ya da görselde yer alıyorsa bu bileşen ismi, kolayca okunur şekilde belirtilecek. 
  • Birbirine benzeyen, tüketici tarafından karıştırılabilecek ve gıdanın özelliğini taşımadığı halde etikette “lezzeti”, “keyfi”, “tadında” gibi ifadelerin yer aldığı ürünlerdeki bu ibareler kaldırılacak. 
  • Üretiminde meyve ya da sebze suyu yerine aroma verici kullanılan ürünün etiketinde aroma vericinin ismi ya da görseli bulunmayacak. Gıdanın isminde “... aromalı” ifadesi yer alacak ve bu yazı bariz şekilde okunacak. 
  • Tüketici tarafından karıştırılması muhtemel ve birbirine benzeyen ürünlerde gıdanın ismi ve markası büyük boyutlu yazılacak. 
  • Birbirine benzeyen ve karıştırılması muhtemel ürünlerde yanıltıcı ifade, isim ve görsel kullanılamayacak. 
  • “Temel Görüş Alanı” olarak oluşturulan bölge, gıda üzerindeki en geniş alan olacak ve burada marka ismi büyük olarak yazılacak. Gıdanın ismi ve içindekiler bilgisi, ambalaj boyutuna bağlı olmakla birlikte, şimdikinden 2,5 kat daha büyük şekilde yazılacak. 

Yorumlar (0)