Fuat Oktay'dan kritik yeni kabine açıklaması: Kabine çalışmaları ne durumda?

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, katıldığı televizyon programında yeni kabineye ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

GÜNDEM 30.05.2023, 14:12 30.05.2023, 14:15 Şeyda Gül
Fuat Oktay'dan kritik yeni kabine açıklaması: Kabine çalışmaları ne durumda?

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, katıldığı A Haber canlı yayınında gündeme ilişkin yaptığı açıklamada yeni Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’yle ilgili önemli değerlendirmeler yaptı. Kazananın ve kalbi denilenin kim olduğunu belirten Oktay, “Kazanan Türkiye oldu, 85 milyonun kazanacağını ifade ettik ve bu böyle oldu” dedi.

“Kaybeden niye kaybetti olayına baktığımızda, bizim kazandığımız illerde daha iyi nasıl kazanırızın çalışmasını yapmıştık” diyen Oktay, dönüp milletin ferasetine ve tercihini sorgulamadıklarını belirtti. Hatay Defne’de bunu yaşadıklarını ifade eden Oktay, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 86 milyonun Cumhurbaşkanı olduğunu söyledi. Her seçimden kazanarak çıkmanın arkasında yatanın bu olduğunu ifade eden Oktay, “Partili Cumhurbaşkanı olabilir ama partinin değil milletin Cumhurbaşkanı olduğunu göremediler” ifadelerini kullandı.

Millet ittifakı dağıldı, yakında duyarsınız

İttifakın dağıldığını düşündüklerine söyleyen Oktay, yakında bütün Türkiye'nin de duyacağını dile getirdi. “İstifa eder etmez onların içi süreci” ifadelerini kullanan Oktay, sonra uygulamadan geçeceklerini ve seçimleri arka arkaya kaybeden birinin sorunu başka yerde aramasının muhalefet açısından en büyük zaaflık olduğunu belirtti vurguladı. Yüzde biri dahi olmayan, tabanı bulunmayan kesimin 40 vekille temsil edileceği bir durumun söz konusu olduğunu söyleyen Oktay, otomatik olarak sorgulanması gereken bir durum olduğunu belirtti. Kendi içlerinde yarışın başladığını dile getiren Oktay, “Millet ittifakında devam edecektir, yerel seçimlerde gerek Kılıçdaroğlu gerek ittifak ortaklarının ittifakı uzatma gayreti kendi başarısızlıklarını örtme gayretidir. İmamoğlu dediğiniz de projeden ibarettir ve gelip geçecektir” dedi.

Kabine çalışmaları ne durumda?

Kabine çalışmalarının devam ettiğinin altını çizen Oktay, son derece kalifiye, liyakat açısından yerli ve millilik açısından oluşmuş liyakatli bir havuzun olduğunu söyledi. Teknik açıdan da bunun böyle olduğunu dile getiren Oktay, sadece parlamentodan değil 86 milyonun tamamından girilebilecek bir kabine olduğunu duyurdu. 2018'de olduğu gibi diğer liderin olduğu bir törenle Türkiye'nin yoluna devam edeceğini ifade eden Oktay, “Yemin törenin hemen başlaması, vekillerin yemini ve cumhurbaşkanının yemin etmesi ile en erken cuma cumartesi görünüyor. Tabi YSK'nın bugün açıklayacağını varsayarsak” değerlendirmesinde bulundu.

Kira artışları için yeni tedbirler

Önümüzdeki en büyük sorunun ekonomi olduğunu söyleyen Oktay, yeni kabinede bunu da göreceklerini ve güçlü ekonomi yönetimi mesajını topluma da vereceklerini ifade etti. Büyükşehirdeki kira artışlarının son dönemde bunun istismar edildiğini düşündüğünü ifade eden Oktay, alınacak yeni tedbirlerle hızlı sonuçlar elde edileceğini vurguladı.

Yüzde 25 kararının devam edeceğini vurgulayan Oktay, konut arzı ile ilgili bir konunun olduğunu söyledi. Bu yapılamadan sorunun çözülemeyeceğini bildiklerini ifade eden Oktay, kiracı ve ev sahibi konusunda davranışın düzeltilmesinde yeni tedbirler alacaklarını belirtti. “Konut arzına arttırmak zorundasınız” diyen Oktay, kiraları mutlaka etkileyeceğini vurguladı.

Güçlü ekonomi mesajı

Deprem bölgesinde taviz vermediklerinin altını çizen Oktay, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sahada olduğunu ve toplamda 650 bin konutluk projenin olduğunu hatırlattı. Hızlı biçimde tamamlanması, afete dirençli şekilde bölgenin ayağı kaldırılmasından bahseden Oktay, burada herhangi bir sorun yaşanmayacağını kaydetti.

Göçmen sorunu

Göçmenler konusunun toplumun gündeminde olduğunu hatırlatan Oktay, devam eden sürecini hızlandırılacağını belirterek Suriye ile görüşmelerin hızlanacağını açıkladı. Güvenli ve gönüllü bir şekilde kendi ülkelerine gitmelerini sağlayacak siyasi sürecinin hızlandırılması boyutunun var olduğunu söyleyen Oktay, “Bizim güvenli bölge diye tarif ettiğimiz bölgedeki Katar'ın desteği ile oluşturulacak yerleşim yerleri ile Türkiye'deki mültecilerin oralara dönmesinin hızlandırılması. Bu süreç de devam edecek ve oradaki taahhütlerimiz de hızla yerine gelecek” şeklinde konuştu.

Savunma sanayi ve enerji üretimi

Savunma sanayinin ivmelenmiş durumda olduğundan bahseden Oktay, bununla birlikte enerji alanındaki çalışmaların hızlanarak devam edeceğini kaydetti. Türkiye'nin enerji üssü olması konusuna değinen Oktay, Türkiye'nin kendi kaynaklarını çıkarması ve arz talep ülkeleri arasında enerji üstü olması projelerinin hızlanarak devam edeceğini söyledi.

Yeni anayasa

Bu konuda önceki dönemlerde de muhalefet partilerine çağrılarının olduğunu söyleyen Oktay, hala 81 anayasa ile devam edildiğinin altını çizdi. “Yamalı bohçaya döndü” sözleri ile nitelendiren Oktay, değişen her maddenin bir başka alanda sorun ürettiğinin altını çizdi. “Vesayet sisteminin ürettiği bir anayasa” diyen Oktay, buradan Türkiye'nin kurtulması gerektiğini söyledi. Yüzyıl içinde kendi yöntemini değiştiren Türkiye'nin kendi anayasasına da değiştirmesi gerektiğine inandıklarını ifade eden Oktay, aritmetiğe baktıklarında muhalefet ile götürmek gerektiğini kaydetti. Muhalefete açık olduklarını dile getiren Oktay, ortak zeminde buluşulur ise meclis çalışmalarının başlayabileceğini söyledi.

Yerel seçimler

Anadolu'da güçlü desteğin desteklerinin olduğunu gördüklerini ifade eden Oktay, Ankara ve İstanbul üzerinde çalışmaların devam ettiğini vurguladı. “Sorun kaynakları nelerdir çevresinde seçim sonuç Anneleri ile bunun yerel seçimlere etkisi olacaktır” ifadelerini kullanan Oktay, 1 yıldan az bir süreden bahsedildiğini altını çizdi. Türkiye'nin yüzyılını uygulama ayağında bir yerel yönetimler olduğunu söyleyen Oktay, en başarılı oldukları alanlardan birinin eser siyaseti olduğunu söyledi. “Belediyelere baktığımızda lafının ötesinde eser göremiyorsunuz” çıkışında bulunan Oktay, Türkiye ile elde edilen başarının yerele yansımasını arzu ettiklerini ve bunu eser siyaseti ile görebileceklerini belirtti.

Türkiye'nin bir deprem bölgesi olduğunun altını çizen Oktay, bu dönüşümün devam edeceğini ve yasal tedbirler alınacağını vurguladı. Yerel yönetimlerle de bu güç birleşince yereldeki kalkınmayı beraberinde getireceğini ifade eden Oktay, bugünkü seçimlerinin katkısının da bu olduğunu vurguladı.

50+1 değişecek mi

Bunların hepsinin konuşulabilir bir konu olduğunu ifade eden Oktay, seçim beyannamesinde yer alan sorun alanlarının tespiti ile çalışmaların yapılacağına ifade ettiklerini hatırlattı. Buna sorun alanları diye bakmamak gerektiğini dile getiren Oktay, hepsini mümkün olduğunu ve dokunulmaz denilen şeyler olmadıklarını belirtti. 

Yorumlar (0)