Fay hattı üzerindeki 18 ili sıralayan Naci Görür: "Kaderleri Hatay ve Maraş gibi!"

Marmara Denizi'nde dün yaşanan ve İstanbul'dan da hissedilen depremlerin ardından bir programa katılan Naci Görür, dikkat çeken uyarılarda bulundu. Fay hattı üzerine kurulan 18 ili sıralayan Görür, "Ne yazık ki kaderleri Hatay ve Maraş gibi." dedi.

GÜNDEM 05.12.2023, 10:32 05.12.2023, 10:45 Hakan Öksüz
Fay hattı üzerindeki 18 ili sıralayan Naci Görür: "Kaderleri Hatay ve Maraş gibi!"

Gemlik Körfezi'nde dün kısa aralıklarla yaşanan 5,1 ve 4,5 büyüklüğündeki depremler, İstanbul'dan da hissedildi. Saat 10.42'de kaydedilen 5,1'lik depremin ardından saat 10.45'te yine Marmara Denizi'nde bu sefer büyüklüğü 4,5 olan bir deprem yaşandı. Bu depremlerden sonra artçı sarsıntılar kaydedildi. Meydana gelen iki deprem, akıllara olası büyük istanbul depremini getirdi.

Naci Görür'den paylaşımlar

Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, sosyal medyadan yaptığı paylaşımda söz konusu depremlere dair açıklamalar yaptı, uyarılarda bulundu. Depremin, büyük olasılıkla Zeytinbağı Fayının Gemlik Körfezi içinde yer alan fay üzerinde gerçekleştiğini kaydeden Görür, "Kuzey Anadolu Fayının (KAF) güney kolunda yer alıyor bu fay. Güneydeki kolda yavaş yavaş stres birikiyor." açıklamasını yaptı.

"Kuzey kolunda deprem bekliyoruz"

Söz konusu fay kolundaki stresin 1999 depremleriyle kaybolduğunu vurgulayan Görür, "Şimdi deprem beklediğimiz yer, kuzey kolu. Şimdilik bir sıkıntı görünmese de Gemlik'te tedbir alınmalı. Bu bölge, deprem dirençli hale dönüştürülmeli." ifadelerini kullandı.

Fay hattı üzerine kurulan 18 il

Daha sonra bir programda katılan Naci Görür, 18 il için uyarılar yaptı. Yer bilimci Görür, bu kentlerin kaderinin de maalesef Hatay ve Kahramanmaraş gibi olduğunu söyledi.

Direkt olarak fay hattı üzerinde kurulan ve yüksek tehlikeli illeri sıralayan Görür, "Bu kentlerin altında güçlü faylar var. Büyüklüğü 7'den fazla deprem oluşturabilirler. Kahramanmaraş, Denizli, Tokat, Balıkesir, Manisa, Hatay, Erzincan, Konya, Eskişehir, Muğla, Bingöl, Aydın, Burdur, Kocaeli, Osmaniye, Kayseri, Hakkari ve Erzurum'da büyük risk var. Buralarda anormal derecede fazla kayıplar görülebilir." şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)