Japon uzmanın uyarısı gerçeğe döndü: 4 bölgeye dikkat

Marmara Bölgesi'nde meydana gelen deprem, Japon Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki'nin daha önce yaptığı uyarıları akıllara getirdi. Moriwaki, CNN Türk canlı yayınında Kaan Temaltaş'a yaptığı açıklamada özellikle İstanbul, Bursa, Sakarya ve Kocaeli bölgelerini işaret ederek, olası bir depremin bu bölgelerde gerçekleşebileceğine dikkat çekmişti.

GÜNDEM 04.12.2023, 13:53 Buse Önder
Japon uzmanın uyarısı gerçeğe döndü: 4 bölgeye dikkat

Bugün Marmara Denizi'nde, Gemlik Körfezi'nde meydana gelen Richter ölçeğine göre 5.1 büyüklüğündeki deprem, Moriwaki'nin uyarı yaptığı bölgede gerçekleşti. Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı, depremin merkez üssünü Bursa'nın Mudanya ilçesi açıklarında, Gemlik Körfezi'nin 4,73 kilometre açığı olarak belirledi. Saat 10.42'de meydana gelen depremin derinliği ise 8,98 kilometre olarak ölçüldü.

Deprem, özellikle Bursa, İstanbul, İzmir ve Tekirdağ gibi çevre illerde yoğun bir şekilde hissedildi. Vatandaşlar, depremin etkisiyle panikle sokaklara çıkarken, yetkililer ise durumu kontrol altına alabilmek adına çalışmalara başladı.

Türkiye'nin deprem riski dört bölgede toplandı

Yoshinori Moriwaki'nin daha önceki uyarıları ve bu uyarıların gerçeğe dönüşmesi, bölgedeki deprem riskini bir kez daha gündeme getirdi.

Moriwaki, dört bölge için uyarılarda bulunmuş, Doğu Anadolu fay hattının, Elazığ'dan başlayıp Hatay'a kadar uzandığına işaret ederek Türkiye'nin ‘domino taşı gibi’ bir risk haritasına sahip olduğunu belirtmişti. Bu fay hattının yanı sıra Kuzey Anadolu ve Doğu Anadolu fay hatları da ülkenin deprem potansiyelini oluşturduğunu Moriwaki, bu konuda halkı uyarmıştı.

Bir diğer risk bölgesi olarak gösterilen ikinci alan ise Bingöl'den başlayıp Muş, Bitlis ve Van'a kadar uzanan Doğu Anadolu bölgesi olarak gösterilmişti. Bu bölgelerde deprem riskinin yüksek olduğunu belirten Moriwaki, bölge sakinlerine depremde riski en aza indirme konusunda uyarılarda bulunmuştu.  


Çanakkale fay hattında boşluk var

Üçüncü olarak, İzmir ve çevresindeki deprem riskine değinen Moriwaki, özellikle Ege Denizi'ndeki adanın depremlerinin, İzmir'in kendi fay hattını kıramadığı durumda risk oluşturabileceğine dikkat çekmişti. Marmara Bölgesi’nin ise dördüncü risk bölgesini oluşturduğunu söyleyen Moriwaki, özellikle Bursa, Bandırma ve Balıkesir'i içine alan bir deprem riskinden bahsetmişti. 1912'de Çanakkale'de fay hattının kırılarak bu bölgede bir boşluk bulunduğunu vurgulamış ve bölge sakinlerini depremler konusunda uyarmıştı.

Japon Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki'nin uyardığı noktalardan birinde gerçekleşen deprem, diğer bölgeler için de riskin olduğunu gözler önüne serdi. Uzmanlar, bu bölgelerde alınacak tedbirlerin ve yapılan hazırlıkların, deprem riskini minimize etmede önemli bir rol oynayacağını ifade ediyor.

Yorumlar (0)