İnsanlar sokağa döküldü: Belediye binasında çatlaklar var

Bursa'nın Mudanya ilçesi Gemlik Körfezi açıklarında bugün sabah saat 10.42'de meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki deprem, vatandaşlarda korku ve endişe yarattı. AFAD verilerine göre, depremin etkisiyle bir marketteki raflardaki ürünler yerlere saçılırken, belediye binasında da çatlaklar oluştu.

GÜNDEM 04.12.2023, 16:02 05.12.2023, 17:25 Buse Önder
İnsanlar sokağa döküldü: Belediye binasında çatlaklar var

Mudanya'da yaşanan deprem sonrasında, 10.42'deki ana sarsıntının ardından 4.5 şiddetinde başka bir deprem daha kaydedilmişti. Depremin etkisiyle bir dizi artçı sarsıntı da yaşandı. Deprem anı, işyeri ve ev güvenlik kameraları tarafından kaydedilirken, yaklaşık 10 saniye süren sarsıntı nedeniyle vatandaşların dükkânlardan kaçış anları da görüntülere yansıdı.

Birden fazla bina hasar gördü

Mudanya Güzelyalı Mahallesi'nde bir apartmanın balkonunda çatlaklar oluşurken, başka bir apartmanın ise sarsıntıdan dolayı bacasının çatladığı belirlendi. Vatandaşlar, depremin etkisiyle ilçe merkezinde yoğun bir trafik oluşturarak Mudanya'dan çıkmaya çalıştı.

Mudanya'da hediyelik eşya satan Kozan Yıldırım adlı esnaf, sabah yaşanan depremin etkisiyle raflarındaki ürünlerin düşüp kırıldığını belirterek, "2-3 bin lira hasarım var. O da bir şey değil. Sonuçta bu Allah'tan gelen bir şey. Hepimiz can taşıyoruz, elbette korktuk" dedi. Esnafın yaşadığı maddi kayıp yanında, depremin yarattığı endişe ve panik de hissedilir bir etki bıraktı.

Diğer bir esnaf ise, "Kimse beklemiyordu, herkes koşturmaya başladı. En büyük sorun kimse ne yapacağını bilmiyordu. Nereye kaçacağını bilmiyor. Aşağısı deniz, yukarısı evlerle dolu. Şu köşedeki bina deprem dayanıklılık testinden geçemedi. Bir ay içinde yıkılacak denildi, bekliyoruz. Herkes çok korktu" ifadeleriyle depremin ardında yaşanan belirsizlik ve korkuyu vurguladı.

Belediye binasında çatlaklar oluştu

Mudanya ilçesi açıklarında meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki deprem, ilçe genelinde bazı binalarda hasara neden olurken riskli binalar arasında yer alan Mudanya Belediye binasının kolonlarında da çatlaklar oluştu.

Mudanya Belediye Başkanı: Trilye’de bazı binalarda duvar yıkılmaları var

Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, ilçede çeşitli binalarda çatlaklar ve bazı bacaların devrilmesi gibi hasarlar tespit edildiğini belirtti. Trilye Mahallesi'nde 1999 yılındaki Marmara Depremi'nde hasar gören bazı binaların duvarlarının yıkıldığını açıklayan Türkyılmaz, belediye olarak daha önce 5 mahallede yapılan tarama çalışmalarında, üniversiteden gelen hocalarla birlikte 1999 yılından önce inşa edilen binalarda performans testleri gerçekleştirdiklerini ifade etti. Türkyılmaz, "Biz yıkım için beklerken, deprem oldu. Trilye Mahallemizde yıkım raporu alınan binalarda duvar yıkılmaları var. En kısa zamanda bu binaların yıkımlarını gerçekleştireceğiz. Cana gelen bir şey olmadı. İlçe genelinde bir olumsuzluk yok. Bütün ekiplerimiz teyakkuz durumunda, incelemelerimizi sürdürüyoruz" dedi.

Depremin ardından hasar gören binaların tespiti devam ederken, Deprem bilimcisi Prof. Dr. Naci Görür ise Gemlik bölgesinin risk durumuna dikkat çekerek, alınması gereken önlemleri hatırlattı ve halkı deprem konusunda bilinçli olmaya davet etti.

Yorumlar (0)