ABD'nin Orta Doğu'daki karanlık eli: Brett McGurk!

ABD'nin Orta Doğu politikasını şekillendiren perde arkasındaki en güçlü aktörlerden biri de Washington'ın Orta Doğu ve Kuzey Afrika Koordinatörü Brett McGurk. ABD'li pek çok yetkili, ülkenin Orta Doğu politikasının karanlık yüzünün Brett McGurk olduğu görüşünde. HuffPost haber sitesinde yayımlanan yazıya göre ABD Başkanı Biden'ın önüne giden seçeneklere de Brett McGurk karar veriyor. Meslektaşlarına göre Brett McGurk, dış politikada söz konusu ABD'nin çıkarları olunca insan haklarını ikinci plana atan acımasız ve güçlü bir aktör.

DÜNYA 04.12.2023, 16:16 Hakan Öksüz
ABD'nin Orta Doğu'daki karanlık eli: Brett McGurk!

Son olarak İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalara müdahil olan ABD'nin Orta Doğu politikası, bazı aktörler tarafından şekillendiriliyor. ABD merkezli haber sitesi HuffPost'ta bu 4 kişi hakkında bir yazı kaleme alındı. Yazıda ismi verilen 4 kişi için 23 ABD'li yetkili ile temas kuruldu. Öte yandan Washington yönetimindeki bazı isimlere de danışıldı.

Orta Doğu politikasında etkili olan 4 aktör

ABD Başkanı Joe Biden'ın yanı sıra Orta Doğu politikasının şekillenmesinde etkili olan diğer isimlerin Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ve Dışişleri Bakanı Antony Blinken olduğu kaydedildi.

Orta Doğu politikasının belirlenmesinde etkili olan ancak gölgelerde gizlenen 4. kişiye dikkat çekildi. Orta Doğu ve Kuzey Afrika Koordinatörü Brett McGurk'ün, Beyaz Saray'ın Orta Doğu politikası ile ilgili aldığı kararlardaki karanlık yüz olduğu ifade edildi.

Brett McGurk seçenekleri belirliyor, Biden karar veriyor!

Soru yöneltilen ABD'li yetkililer, ülkenin ulusal güvenliğine ilişkin konularda en fazla etki sahibi kişilerden biri olmasına rağmen adı fazla anılmayan McGurk'e işaret etti. 

Beyaz Saray'daki en güçlü kişilerden olan McGurk'ün, oyunu perde arkasından oynadığı kaydedildi. Yetkililerin açıklamalarına göre Suudi Arabistan'a silah gönderilmesinden İsrail ile ilişkilere kadar birçok konuda Biden'ın önüne giden seçenekleri Brett McGurk belirliyor.

Brett McGurk'ün mentalitesi: "İnsan hakları ikinci planda"

Beyaz Saray'daki meslektaşları, Brett McGurk'un öne çıkan bir özelliğini vurguluyor. Buna göre ABD'nin çıkarlarının her zaman en ön sıraya koyan McGurk, gerekirse bu uğurda insan haklarının bile çiğnenebileceğini düşünüyor. 

Bir zamanlar Washington'da görev yapan eski bir yetkili, Brett McGurk hakkında, "Kesinlikle şeffaf değil, eylemleri son derece karanlık. Üstelik hesap da vermiyor. Beyaz Saray'da muazzam güce sahip." yorumunda bulundu.

"Gazze meselesindeki asıl güç odağı, Brett McGurk"

ABD Dışişleri Bakanlığının, Gazze'deki durum konusunda doğrudan etki sahibi olmadığını belirten eski bir ABD'li yetkili, "Çünkü bu meseledeki asıl güç odağı, Brett McGurk'ün kendisi. Konunun merkezinde o var. Suudilerle angajman için baskı uygulayan, İsrail ile ilişkileri belirleyen ve Orta Doğu politikasının sınırlarını çizen kişilerden biri de o." ifadelerini kullandı.

ABD'ye kızanlar, McGurk ile direkt temas kuruyor

7 Ekim'de Hamas'ın İsrail'e yönelik gerçekleştirdiği saldırının ardından McGurk'ün önemli roller üstlendiği kaydedildi. En az 100 İsrailli esirin serbest bırakılmasında etkili olan McGurk, ABD'nin İsrail'e verdiği sınırsız destek nedeniyle sinirlenen yabancı yetkililerle doğrudan görüşüyor.

"McGurk, Orta Doğu'ya sömürgeci kafa yapısıyla bakıyor"

İsmini vermeyen ABD'li bir yetkili, George Bush ile Brett McGurk'ün aynı kafa yapısına sahip olduğunu kaydetti. Yetkili, "Brett McGurk'e göre Orta Doğu, istikrarsızlığın yayıldığı ancak zengin yer altı kaynaklarına sahip bir alan. Özetle McGurk, Orta Doğu'ya sömürgeci kafa yapısıyla bakıyor. Başkanlar değişse de 25 yıldır aynı zihniyet yönetimde." ifadelerini kullandı.

Jasmine el-Gamal: "Neden bu kadar kaba, bilmiyorum?"

2017 yılında ABD Savunma Bakanlığındaki görevinden ayrılan Jasmine el-Gamal, "Mesele ABD dış politikası olduğu zaman Brett'in çok yırtıcı ve acımasız olduğunu görüyoruz. Bu kaba davranışlara neyin sebep olduğu konusunda bir fikri yok. Müslümanlar ve Araplar hakkında kafasında bir şeyler dönüyor ancak bunu kesin olarak bilmek imkansız.

DEAŞ'ı ortaya çıkaran şartlar, McGurk'un politikasının sonucu

2004 yılında Irak Anayasası'nın yazılması sırasında ilk diplomatik hamlelerinden birini yapan McGurk, ABD Bağdat Büyükelçisi John Negroponte'ye bu konuda danışmanlık yapmıştı. McGurk'ün ekibinin faaliyetleri, Şii lider Nuri Maliki'nin Irak'ta gücünü artırmasına neden oldu. Tüm bu planın sonucunda terör örgütü DEAŞ güçlendi.

PKK/YPG'nin en güçlü destekçilerinden biri

Bazı Orta Doğu uzmanlarına göre El Kaide'ye DEAŞ'ın güçlenmesi, ABD'nin bölgedeki eylemlerini meşrulaştırmak için gerekliydi. Suriye'nin kuzeyinde yapılanan terör örgütü PKK/YPG'ye destek veren McGurk, parçalı Suriye haritasını çizen kişilerden biriydi. 

Suriye'de Irak modelinin uygulanmasını isteyen Brett McGurk, "DEAŞ'a karşı Kürtlerin rolü önemli." diyerek YPG terör örgütünü destekledi. Terör örgütünün pek çok elebaşı ile pozlar veren McGurk, ABD'nin Orta Doğu'daki saldırgan politikasının en yırtıcı isimlerinden biri olarak öne çıkıyor.

Yorumlar (0)