ABD’li Senatör’den skandal: Katliamı savundu

ABD'li Senatör Lindsey Graham, CNN International'e verdiği röportajda İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını savunarak, Washington yönetimine sert eleştirilerde bulundu

DÜNYA 04.12.2023, 16:41 Buse Önder
ABD’li Senatör’den skandal: Katliamı savundu

Geçtiğimiz Cuma günü geçici ateşkesi bozarak Gazze'ye yönelik saldırılarına yeniden başlayan İsrail ordusu, bu süreçte binin üzerinde insanın hayatını kaybetmesine neden oldu. Bugün ise İsrail, bölgenin kuzeyine kara harekâtı başlattıklarını dünyaya duyurdu.

Husiler ise bu gece yerel saatle 01.41'de ateşledikleri balistik füzelerle USS Mason isimli savaş gemisini hedef aldı. Füzeler, hedefin 16 kilometre ötesine düşerken, Husiler Pazar günü de üç ticari gemiye birden saldırdı.

Lindsey Graham skandal açıklamalarda bulundu

Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, CNN International da bir programa katıldı. Katıldığı programda yaptığı açıklamalarla gündeme gelen Graham, Savunma Bakanı Lloyd Austin ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in Gazze politikasıyla ilgili eleştirilerine sert tepki gösterdi, Washington yönetimini eleştirdi. İsrail’e yöneltilen eleştirilere tepki gösteren Graham, İsrail'in saldırılarında sivillerin ayırt edilmesinin mümkün olmadığını öne sürdü.

"Hiçbir Filistinlinin ölmesini istemiyorum ama bunu nasıl yapacaksınız?" şeklinde konuşan Graham, Savunma Bakanı Austin'in düşüncelerini "saflık" olarak değerlendirdi. Graham, "Austin o kadar saf ki, bu adama olan tüm güvenimi kaybettim." ifadelerini kullandı. Filistin okullarında öğretilenlere vurgu yapan Graham, “ Bir şekilde İsrail'in Gazze'deki halkı radikalleştirdiği fikri çok saçma. Yıllardır Hamas tarafından radikalleştirildiler." diyerek iddialarını sürdürdü.

Ölümlerin nedeni Hamas

Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, Hamas'ı suçlayarak yaptığı açıklamalarda, örgütün okul, hastane ve kamu kuruluşlarında üsleri bulunduğunu iddia etti. Graham, "Her yerde tünelleri var. Bu kadar çok Filistinlinin ölmesinin nedeni, sanırım Hamas onların ölmesini istediği için” dedi. Graham, Sivil kayıpların azaltılmasının bir yöntemi olmadığına vurgu yapararak “””…daha iyi yöntem varsa bana bildirin, İsrail'e söylerim” diyerek alay etti. Bu işin sonunda Hamas’ın ayakta olması fikrinin de stratejik bir başarısızlık olduğunu savunan Graham, sivil kayıplarını normalleştirmek için İkinci Dünya Savaşı'ndan örnek vererek, "Amerikan halkı Tokyo ve Berlin'i yok etmek için kaç kişinin öldüğü konusunda endişelendi mi?" dedi.

Graham'ın bu açıklamaları, Filistin-İsrail çatışmasıyla ilgili uluslararası endişeleri daha da artırırken, diplomatik çabaların önemini bir kez daha vurguluyor.

Yorumlar (0)