Erdoğan’dan ‘göçmen’ mesajı: Sorumluluklarımızı yerine getirmeyi sürdüreceğiz

İstanbul’da gerçekleştirilen Küresel Parlamenter Göç Konferansı’na bir video mesaj gönderen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin son 7 senede en fazla göçmeni misafir eden ülke olduğunu belirterek, “Sorumluluklarımızı yerine getirmeyi sürdüreceğiz” dedi. 

GÜNDEM 20.06.2022, 10:29
Erdoğan’dan ‘göçmen’ mesajı: Sorumluluklarımızı yerine getirmeyi sürdüreceğiz

İstanbul’da gerçekleştirilen konferansa bir video mesaj gönderen Cumhurbaşkanı Erdoğan, göçmen meselesi başta olmak üzere gündemdeki konulara ilişkin önemli mesajlar verdi. Dünya genelinde yaklaşık 275 milyona yakın göçmen insan olduğunu vurgulayan Erdoğan, topraklarından edilen mülteci sayısının ise 30 milyona yaklaştığının altını çizdi. 

“Bu insanların umut yolculukları çoğu zaman büyük felaketlerle sonuçlanıyor”

Ukrayna savaşının başlamasıyla birlikte dünya genelindeki göçmen yayılımının daha da hızlı arttığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Felaketten, çatışmadan, şiddetten ve yokluktan kaçarak kendilerine güvenli bir liman bulma ümidiyle yola koyulan bu insanların umut yolculukları çoğu zaman büyük felaketlerle de sonuçlanıyor. Ne yazık ki Akdeniz’de 30 bine yakın göçmen yaşamını yitirdi. Avrupa’ya sığınan birçok çocuk göçmenin nerede ve nasıl olduğu ise hala bilinmiyor. Öte yandan hemen başucumuzda Yunan kuvvetleri tarafından darp edilen ve zulme maruz kalan göçmenlerin durumuna da tanıklık ediyoruz” ifadelerini kullandı. 

“Uluslararası toplum, bu sorunun temelindeki gerçek sebeplerle yüzleşmeli”

“Bu konuda en büyük sorunları sesi çok çıkanlar değil, bizim gibi kriz bölgelerine yakın ülkeler çekiyor” diyerek sözlerine devam Erdoğan, “Son 7 seneye baktığımızda, dünyada en fazla göçmeni misafir eden ülke Türkiye’dir. Sorumluluklarımızı yerine getirmeyi sürdüreceğiz. İkinci Dünya Savaşı’ndan günümüze kadar baktığımızda, en yoğun insan hareketliliğinin meydana geldiği bir süreci yaşıyoruz. Bu süreçte kimsenin sorumluluktan kaçmaya hakkı yok. Uluslararası toplum, bu durumun temelinde yatan gerçek sebeplerle yüzleşmeden mevcut sorunların aşılması mümkün değildir” şeklinde konuştu. 

Yorumlar (0)