Erdoğan Tokat'ta çiftçilerle buluştu

Erdoğan, "2022 için 25,8 milyar TL olarak planlanan tarımsal destekleme bütçesini eklemelerle 29 milyar TL'ye yükselttik." dedi.

GÜNDEM 26.03.2022, 22:21
Erdoğan Tokat'ta çiftçilerle buluştu

Cumhurbaşkanı Erdoğan'nın Tokat ziyaretinde çiftçilerle buluştuğu programın görüntüleri yayımlandı.


"Hayvancılık ve tarıma en büyük desteği biz verdik"

Yeni Tokat Havaalanı'na inişle başlayan, Cumhuriyet Meydanı'nda gerçekleştirilen toplu açılış töreniyle süren Tokat programının son durağında çiftçilerle buluştuğunu belirten Erdoğan, kent ziyaretlerinde gençlerle başlattıkları buluşmaları, kadınlarla sürdürdüklerini, şimdi ise çiftçilerle buluştuklarını dile getirdi.

Erdoğan, halihazırda soğuk ve kar yağışı etkisi devam etse de ilkbaharın ilk ayının son günlerinde gerçekleştirdiği bu ziyaretin gerçekten çok farklı olduğunu, büyük bir coşku gözlemlediğini ifade etti.

"Biliyorsunuz Türkiye'de birileri ağzını her açtığında, ülkemizde tarımın bittiğini, çiftçilerin kötü bir durumda olduklarını söylüyor." diyen Erdoğan, Türkiye'de hayvancılığa ve tarıma en büyük desteklerin AK Parti döneminde verildiğinin, her sektörde çok önemli üretim artışlarının sağlandığının altını çizdi.

Bahse konu süreci başbakanlığı döneminde başlattıklarını kaydeden Erdoğan, çiftçilerin de bunun değerini bildiklerini aktardı.

"Tarımsal destek ödemelerini 29 milyar TL'ye yükselttik"

Erdoğan, bugünün rakamlarıyla 20 senede yaklaşık olarak 470 milyar TL destek ödemesi gerçekleştirdiklerini, bu sene için 25,8 milyar TL olarak öngörülen tarımsal destekleme bütçesini de eklemelerle 29 milyar TL'ye yükselttiklerini, böylelikle bu sene tritikale, çavdar, yulaf, arpa ve buğday üreticilerine gübre, mazot, ek girdi ve sertifikalı tohum desteğiyle her bir dekar başına 116 TL ödeyeceklerini belirtti.

"654 baraj yaptık"

Cumhurbaşkanı, tarımsal hasılanın 337 milyar TL'ye ulaşmasının verilen tüm bu desteklerin karşılığının tümüyle alındığını ortaya koyduğunu ifade etti.

2021'de tarımsal ihracatın 2020'ye kıyasla yaklaşık olarak yüzde 21'lik yükselişle 25 milyar dolara, dış ticaret fazlasının ise yüzde 31'lik yükselişle 7,2 milyar dolara çıktığını aktaran Erdoğan, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Meyve ve sebze üretiminde Avrupa birincisiyiz. Yüzde 140 oranında kendi kendimize yetebilir durumdayız. AK Parti döneminde 300 milyar TL'lik su yatırımı yaptık ve 10 bine yakın tesisi hizmete açtık. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde inşa edilen baraj sayısını 2 kat artırdık, 654 yeni barajı Türkiye'ye kazandırdık. Sulanabilen tarım alanını 70 milyon dekara yaklaştırdık. Böylelikle çiftçilerimize senelik 60 milyar TL ek gelir artışı tesis ettik."

"Kamuoyunu yanıltıyorlar"

Ormancılıkta da var kuvvetleriyle çalışmayı sürdürdüklerini söyleyen Erdoğan, son 20 senede yaklaşık olarak 6 milyar fidanı toprakla bir araya getirdiklerini bildirdi.

Orman varlığını en fazla artıran ülkeler sıralamasında ülkemizin Avrupa'da birinci, dünyada ise altıncı olduğunu ifade eden Erdoğan, şöyle konuştu:

"Biz bunları laf olsun diye söylemiyoruz. Tabii bunlar bazı kesimlerin işine gelmiyor. Yalan yanlış bilgilerle halkı paniğe sevk etmeye çalışıyorlar. Bunların kimler olduğunu biliyorsunuz. Ülkemizin çok önemli bir gıda ihracatçısı olduğunu bilmelerine rağmen kamuoyunu yanıltmaya çabalıyorlar. Ne yazık ki işte son dönemde ayçiçeği yağı hususunda kayda değer bir problem olmadığı halde panik havası yaratmaya çalıştılar. Aynı oyun diğer alanlarda da oynanabilir. Aslında karşımızdaki durum şudur, Türkiye'nin geçtiğimiz sene ihracata yönelik üretim gerçekleştiren gıda sektörleri için dışarıdan ithal ettiği 5,6 milyon tonluk buğday Ukrayna ve Rusya menşelidir. İthal edilen toplam buğday miktarı ise 8,1 tondur."

"Ukrayna'daki krizden etkileniyoruz"

Kepek, küspe, mısır, arpa ithalatında da buna benzer bir tablo olduğunu dile getiren Erdoğan, şöyle devam etti:

"Ukrayna'daki kriz bizi etkilemiştir ve etkileyecektir. Diğer alternatif tedarik kaynaklara yöneliyoruz. Hem Ukrayna hem de Rusya ile dengeli ilişkilerimiz var. Buralardan gelen ürün tedarikinin kesilmemesini ümit ediyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığı mısır ve ayçiçeği ekimi ile ilgili tüm önlemleri alıyor. Çiftçilerimizden Türkiye'de ekilmedik tek karış toprak bırakmayacak biçimde üretime yönelmelerini talep ediyoruz. Üretimi artırmamız çok önemli."

Yorumlar (0)