Erdoğan ile Gürcistan Başbakanı'ndan ortak açıklama

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gürcistan Başbakanı Garibashvili ile ortak basın açıklaması yaptı.

GÜNDEM 01.06.2021, 20:25 02.06.2021, 09:30
Erdoğan ile Gürcistan Başbakanı'ndan ortak açıklama

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gürcistan Başbakanı Irakli Garibashvili ile gerçekleştirdiği toplantının ardından basın mensuplarının karşısına geçti.

"3 milyar dolar ticaret hacmi hedefliyoruz"

Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

Sayın Garibashvili ülkemizi yakından tanıyan bir liderdir. Sayın Garibashvili ile bugün ülkelerimiz arasındaki hususları ikili anlamda ele alma olanağı yakaladık, ardından da heyetler arası değerlendirmemizi yaptık. Türkiye, son 14 senedir Gürcistan'ın en büyük ticari ortağı konumundadır. Ticaret hacminde salgın sebebi ile bir daralma olsa da hedefimizi 3 milyar dolar olarak belirdik. 

"Terör konusunu da ele aldık"

Komşumuz Gürcistan ile birlikte bölgemizin çehresini değiştiren büyük projelere ortaklaşa imza attık. Enerji güvenliği hususunda stratejik öneme sahip Güney Gaz Koridoru'nu meydana getirdik. Türkiye üzerinden Orta Asya ve Kafkasya'yı aşarak Çin'e kadar ulaşan Hazar geçişli batı-doğu ortak koridorunu hayata geçirdik. Bakü-Tiflis-Kars demir yolundan ihracat trenlerimiz Çin ve Rusya'ya sefer düzenliyor.

Sayın Garibashvili ile FETÖ başta olmak kaydıyla terör hususundaki mutabakatımızı da ele aldık. Türkiye olarak Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine desteğimizi her fırsatta bildiriyoruz.

Türkiye-Gürcistan-Azerbaycan iş birliği

Türkiye, Gürcistan'ı bölgesel iş birliğinin anahtarı olarak nitelendiriyor. Azerbaycan ile güçlü iş birliğimiz bu yönden önemlidir. Buna ek olarak, özellikle de Gürcistan, Azerbaycan, Ermenistan böyle bir üçlü iş birliği veyahut Türkiye-Gürcistan-Azerbaycan iş birliği, tüm bunlara Türkiye olarak varız.

2021 yılı içerisinde de yüksek düzeyli stratejik konsey toplantımızı dışişleri bakanlarımızın belirleyeceği bir günde yapma kararlığını bir kez daha ortaya koyduk. Halihazırdaki mekanizmalarımızı ideal, kararlı bir şekilde ortaya koyarak adımlarımızı atmaya devam edeceğiz."

Gürcistan Başbakanı Garibashvili ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkürlerini sundu.









Yorumlar (0)