Erdoğan, Almanya Cumhurbaşkanı ile görüştü: “Yeni bir göç yükünü kaldıramayız” 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier ile telefonda görüştü. Göç meselesi, Afganistan ve Türkiye-Almanya ilişkileri hakkında olan görüşmede Erdoğan, Türkiye’nin yeni bir göç dalgasını kaldıramayacağını ifade etti. 

GÜNDEM 14.09.2021, 17:02
Erdoğan, Almanya Cumhurbaşkanı ile görüştü: “Yeni bir göç yükünü kaldıramayız” 

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ile telefonda görüştü. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından yapılan bilgilendirmeye göre görüşmede Türkiye-Almanya ilişkileri, göç meselesi ve Afganistan görüşüldü. 

Türkiye-Almanya İşgücü Anlaşması kutlandı 

Türkiye-Almanya İşgücü Anlaşması’nın 60’ıncı yıl dönümü vesilesiyle cuma günü bir panel düzenlenmiş ve Alman yetkililer, Almanya’daki Türk toplumu ve Türkiye hakkında güzel sözler sarf etmişti. Erdoğan’ın bu sözler için Steinmeier’e teşekkür ettiği bildirildi.  

Türkiye ve Almanya’nın NATO müttefikleri olarak Afganistan’dan tahliye sürecinde takdire şayan bir koordinasyon ve dayanışma örneği sergilediklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, aynı anlayışın, Afganistan’ın içinde bulunduğu kritik dönemde de devam etmesi gerektiğini vurguladı. 



“Afganistan’a insani yardım ulaştırılmalı” 

Yardım kuruluşları ve BM ile Afganistan halkının ihtiyaç duyduğu insanı yardım malzemelerinin ve gıdaların bölgeye ulaştırılması gerektiğine değinen Erdoğan, 2015 senesindeki Suriyeli göçmen dalgasına benzer yeni bir tecrübenin yaşanmasının istenmediğini; Avrupa Birliği ve Almanya’nın bu konuda harekete geçerek Afgan göçünün yükünü taşıyan komşu ülkelere destek sağlaması gerektiğini vurguladı. 

“Türkiye’nin yeni bir göç yükünü kaldıracak kapasitesi yok” 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “Türkiye’nin yeni bir göç yükünü kaldıracak kapasitesi yok.” cümlelerini sarf ettiği bildirilen görüşmede, bazı Avrupa ülkelerinin konuyu sınır güvenliğine indirgeyerek basitleştirildiği de belirtildi. 

Türkiye’nin 18 Mart Mutabakatı’nın tüm ayrıntılarıyla hayata geçirilmesine dair haklı beklentisinin bulunduğunu belirten Erdoğan, Gümrük Birliği’nin güncellenmesi, katılım müzakerelerinin yeniden başlatılması ve Türk vatandaşlarına vize serbestisi tanınması gibi konular için Avrupa Birliği’nin hızlı şekilde adım atması gerektiğini kaydetti.

Yorumlar (0)