Erdoğan: “160 ülkeye tıbbi destek verdik”

Dünya Sağlık Örgütü toplantısına video mesaj gönderen Erdoğan, Türkiye’nin yaptığı kritik malzeme ve tıbbi ekipman yardımlarından bahsetti. “Daha adil, istikrarlı ve huzurlu bir dünya için yardımlaşmalıyız.” mesajını veren Erdoğan, Türkiye’nin 160 ülkeye gönderdiği sağlık yardımlarından bahsetti.

GÜNDEM 17.03.2022, 12:29 17.03.2022, 18:06
Erdoğan: “160 ülkeye tıbbi destek verdik”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dünya Sağlık Örgütü liderliğinde düzenlenen “Sağlık ve Göç” konulu Avrupa Bölgesi Yüksek Düzeyli Toplantısı’na video mesaj gönderdi. Sağlık konusunda yardımlaşma ve göçmenlere yapılan sağlık yardımları hakkında konuşan Erdoğan, Türkiye hakkında önemli istatistikleri açıkladı.

“160 ülkeye sağlık desteği sağladık”

“Mülteciler, pek çok ülkede sağlık sistemlerinden son derece kısıtlı olarak faydalanabiliyor. İçerisinde bulunduğumuz süreçte, kendilerine tanınan bu hakkın boyutu iyice daralmış durumda. Ülkemiz, insani değerlerin ve insanlığın büyük imtihanlardan geçtiği bu kritik dönemde kendi vatandaşlarına birinci sınıf sağlık hizmeti sunmasının yanı sıra elindeki imkanları ihtiyaç sahipleriyle paylaşmaktan da geri kalmıyor. Salgının en yoğun dönemlerinde bizden yardım isteyen 160 ülkeye ve 12 uluslararası kuruluşa kritik malzeme ve tıbbi ekipman desteğinde bulunduk. Aynı zamanda ülkemizde misafir olan sığınmacıları da kendi vatandaşlarımızdan ayrı tutmadan herkesin sağlık hizmetlerinden faydalanmasını sağladık.”



“BM’nin ilkelerini benimsiyoruz”

“Birleşmiş Milletler’in bölünmez ilkesi olan ‘kimsenin geride bırakılmaması’ ilkesini ilk günden bu yana benimsedik ve hassasiyetle uygulamaya devam ediyoruz. Bugüne kadar geçen süreçte Suriyeli kardeşlerimiz, sağlık tesislerimizde 96,7 milyon kez poliklinik hizmetinden; 3,1 milyon kez de yataklı tedavi hizmetinden faydalandı. Hastanelerimizde Suriyeli kardeşlerimizin 2,6 milyon ameliyatı gerçekleştirildi. Ulusal aşı takvimimiz kapsamında 8,7 milyon doz aşı tatbik ettik. Kültür ve dil engelinin aşılmasıyla birlikte koruyucu ve temel sağlık hizmetlerine erişimlerin artırılması konusunda uluslararası kuruluşların da desteğiyle birlikte 29 şehrimizde 185 göçmen sağlığı merkezimizi faaliyete geçirdik.”

“Afrikalı kardeşlerimize 15 milyon doz aşı ulaştırdık”

“Sınırlarımızın hemen ardında, zor koşullarda hayatlarını devam ettirmeye çalışan 5 milyon Suriyeli mazlum insana yardım elimizi uzattık. Salgının en çok etkilediği bölgelerden başlayarak 160 ülkeye yardımda bulunduk. Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi’nin 3’üncüsünde söz verdiğimiz üzere 15 milyon doz aşıyı Afrikalı kardeşlerimize ulaştırmaya devam ediyoruz. Yerli aşımız TURKOVAC’a gelen talepler üzerine bu süreçte imkanlarımız dahilinde yerli ve milli aşımızı da dost ülkelerimize ulaştırıyoruz. Salgının küresel sistemdeki adaletsizlik ve çarpıklıklara bir kez daha sebep olduğunu ne yazık ki görüyoruz. Son 2 senede pek çok ülkede yaşanan üzücü sahnelerin önüne geçmemiz gerekmektedir. Türkiye olarak temennimiz, güvenlik ve sağlık hizmetleri başta olmak üzere küresel sistemdeki tüm adaletsizliklerin bir an önce sonlandırılmasıdır.”

“Sorunların üzerine cesaretle gitmeliyiz”

“Daha adil, istikrarlı ve huzurlu bir dünya için öncelikle hatalarımızdan ders çıkarmalı, sonrasında da sorunların üzerine cesaretle gitmeliyiz. Göçmen sağlığı konusunda yapılacak yatırımların uyumlu, eşitlikçi ve kapsayıcı olmasını sağlamalıyız. Mültecilerin hiçe sayıldığı bir dünya, sürdürülemez ve kalkınma hedeflerine de ulaşamaz. Bu kapsamda Dünya Sağlık Örgütü’nün, Avrupa bölgesindeki sağlık ve göç alanlarında oluşturmak istediği yeni eylem planını değerli buluyorum. 85 milyon mülteciye yalnız 3 hafta içinde 3 milyon insanın etkilendiği bir iklimde düzenlenen toplantının, bu konuda yeni çözüm önerilerine de sahne olmasını temenni ediyorum.”

Yorumlar (0)