Zelenskiy’den Avrupa Parlamentosu'na “Berlin duvarı” göndermesi

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Avrupa Parlamentosu’na çevrim içi katılarak konuşma gerçekleştirdi. Rus güçlerinin asker-sivil ayrımı yapmadan saldırdığını dile getiren Zelenskiy, Rusya’nın ilerleyen zamanlarda Avrupa ülkelerine de saldırı düzenleyebileceği ihtimali üzerinde durarak liderleri uyarmaktan da geri kalmadı.

DÜNYA 17.03.2022, 13:08
Zelenskiy’den Avrupa Parlamentosu'na “Berlin duvarı” göndermesi

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Avrupa Parlamentosu’na katıldı. Çevrim içi katıldığı toplantıda önemli ifadeler kullanan Zelenskiy’nin gündeminde Rusya’nın saldırıları ve Avrupa’nın yaptırımları vardı. Savaşın bugün 3’üncü haftasını geride bıraktığını ifade eden Devlet Başkanı, yaptırımların savaşın durdurmak konusunda yetersiz ve geç kaldığını da sözlerine ekledi.

“Size göre siyaset olabilir ancak bunlar…”

Zelenskiy’nin ifadeleri şu yöndeydi: “2’nci Dünya Savaşı’nı görenlere seslenmek istiyorum. Siz bu gidişatı bir tür siyasi adım olarak görüyor olabilirsiniz ancak bunlar, yeni bir duvarın taşları. Dünyada böyle bir savaşın bir daha yaşanmasına izin vermemelisiniz. Siyasetçiler, bizim neden savunma konusunda bu denli ısrar ettiğinizi anlamak istemiyorlar. Size şu anda Mariupol vatandaşları adına sesleniyorum. Saldıranlar sizin güçlü olduğunuzu ve ekonomik yaptırımlarınızın boyutunun farkında. Ancak şu anda Avrupa’yı bölen yeni taşları dizmeye devam ediyorlar.”



“Avrupa ve Ukrayna arasına duvar örülüyor”

“Rusya şu anda Ukrayna ile Avrupa arasına yeni bir duvar örüyor. Bizim yaşadıklarımızı insanlar derinden hissetmiyor. Şehirlerimizi yerle bir ediyorlar. Burada her gün yüzlerce kişiyi öldürüyorlar ve 7/24 hiç durmuyorlar. Askerlerimiz, bizim yaşama şansımızın biraz daha fazla olması için mücadele veriyorlar. Biz, bir ülkenin uydusu olmak istemiyoruz. Ancak siz, Rusya’nın ördüğü duvar sebebiyle bizi görmüyorsunuz. Biz, her mücadelemizde bu aramızdaki duvara çarpıyoruz.”

“Barış yanlısı olanlara her zaman minnettarız”

“Ekonominin de ötesinde ahlaki değerleri ortaya koyan işletmeler var. Bu işletmeler, duvarı yıkmaya çalışıyorlar ve barış yanlısı olarak yer ediyorlar. Biz, barıştan yana olanlara minnettarız. Öte yandan da ekonomik çıkarlarla çocuklarımızın geleceği arasında çocuklarımızı seçenler de var. Onlara da minnettarlık duyuyoruz. Bu duvarın ötesine geçmek isteyenlere çok teşekkür ediyorum. Onlar, sorumluluklarını net şekilde biliyorlar. Biz, insanların kurtulmasından bahsediyoruz ve bunu söylerken bizim ne anlatmak istediğimizi de biliyorlar. Bizim ayakta durmamız, sizin yaptıklarınız sayesinde olacak.”

Yorumlar (0)