Ekrem İmamoğlu hakkında 4 yıla kadar hapis istemi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Yüksek Seçim Kurulu üyelerine, 4 Kasım 2019 tarihinde gerçekleştirdiği basın açıklaması esnasında hakaret ettiği gerekçesiyle 4 yıl 1 aya kadar hapis istemiyle yargılanmasına başlandı.

GÜNDEM 09.11.2021, 11:30 11.11.2021, 09:26
Ekrem İmamoğlu hakkında 4 yıla kadar hapis istemi

Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen ilk duruşmaya, Ekrem İmamoğlu katılmazken, Ekrem İmamoğlu'nun avukatı Kemal Polat duruşmada hazır bulundu.

Ekrem İmamoğlu’na 4 yıl 1 ay hapis istemi

Mahkemede konuşan Ekrem İmamoğlu'nun avukatı Kemal Polat, görevi gereği müvekkilinin son anda program değişikliği sebebiyle duruşmada hazır olamadığını ifade etti. İmamoğlu'nun savunmasının alınmasından sonra esasa ilişkin savunma yapacaklarını kaydeden Polat, Anayasa Mahkemesi kararları ile Yargıtay içtihatları kapsamında suçun oluşmadığını, YSK üyelerine yönelik İmamoğlu'nun herhangi bir beyanının olmadığını iletti.

Mahkeme, İmamoğlu'nun İBB Başkanlığı görevini göz önüne alarak sunduğu mazeret dilekçesini kabul etti ve söz konusu duruşmanın ocak ayına ertelenmesine karar verdi.

- İddianameden

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, YSK Başkanlığınca yapılan suç duyurusunda, 31 Mart 2019 tarihinde yapılan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı seçiminin 6 Mayıs tarihinde iptal edildiği, tekrarlanan seçimde Belediye Başkanı seçilen Ekrem İmamoğlu'nun, 4 Kasım 2019'da düzenlediği basın açıklaması esnasında kurul üyelerine hakaret niteliğinde beyanda bulunduğu belirtiliyor.

İddianamede, 6 Mayıs 2019'da İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı seçiminin, YKS tarafından iptal edildiği dikkate alındığında, söz konusu söylemin kamu görevlisi olarak görev alan ve kurul halinde çalışanlara yönelik olduğu konusunda tereddüt bulunmadığı belirtilerek, "Şüphelinin her ne kadar suç tarihi itibarıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı olarak görevini yaptığı görülse de soruşturma konusu davranışın, şüphelinin kişisel suçu şeklinde değerlendirilmesinde zaruret bulunmaktadır." ifadelerine yer verildi.

Söz konusu kanaatin yüksek yargı içtihatlarıyla da desteklendiği belirtilen iddianamede, elde edilen deliller ve dosya kapsamına göre İmamoğlu'nun, üzerine atılı suçu işlediği ve kamu davası açılması amacıyla yeterli şüphe seviyesine ulaşıldığı aktarılıyor.

İddianamede, bu çerçevede İmamoğlu'nun, YSK Başkanı olarak o dönemde görevde olan Sadi Güven ile YSK üyelerine ilişkin zincirleme bir biçimde "kurul halindeki kamu görevlilerine karşı görevleri sebebiyle alenen hakaret" suçu işlediği ifade edilerek, 1 yıl 3 ay 15 günden 4 yıl 1 aya kadar hapis istemiyle cezalandırılması talep ediliyor.

Yorumlar (0)