Dışişleri Bakanlığı: Amerika’nın Türkiye raporu asılsız iddialar içeriyor 

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, ABD tarafından “2020 Türkiye İnsan Hakları Raporu” adı altında yayınlanan raporun asılsız olduğu belirtildi. 

GÜNDEM 31.03.2021, 17:24 01.04.2021, 13:09
Dışişleri Bakanlığı: Amerika’nın Türkiye raporu asılsız iddialar içeriyor 

ABD tarafından yayınlanan “2020 Türkiye İnsan Hakları Raporu” hakkında yazılı açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanlığı, “Raporun bu yıl da yalan ve asılsız iddialarla dolu olduğunu” vurguladı.

Bakanlığın açıklamasına göre “objektiflikten uzak olarak hazırlanan” bu rapor, Türkiye’ye karşı ön yargılı tutumlar içeriyor.

Amerika tarafından her yıl yaklaşık 200 ülke için hazırlanan “İnsan Hakları Raporları”, 30 Mart 2021 tarihinde yayınlandı.



ABD, “malum çerçevelerin” görüşünün etkisinde kalıyor

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “FETÖ tarafından düzenlenen 15 Temmuz darbe girişiminin raporda ‘Gülen Hareketi’ olarak geçtiği” aktarılırken ABD’nin, Türkiye’nin bu terör örgütü ve diğer örgütlerle olan mücadelesinin boyutunu hala idrak edemediği ifade edildi. Ayrıca rapor hazırlanırken de “malum çerçevelerin” görüşünün etkisinde kalındığı belirtildi.

Suriye’deki terör örgütleriyle ilgili Türkiye hakkındaki iddiaların sürekli yalanlandığı ve buna rağmen Amerika’nın hala bu şekilde rapor oluşturmasının izahının bulunmadığı aktarıldı.



PKK/YPG’nin terör eylemlerine değinilmedi

Raporda, PKK/YPG örgütlerinin Suriye’deki terör faaliyetlerine değinmemesinin kabul edilemez olduğunu belirten Dışişleri Bakanlığı, Suriye’deki toprak bütünlüğünün terör örgütleri tarafından bozulması hakkında da hiçbir cümlenin yazılmadığını açıkladı.



“Türkiye hakkında ön yargılı yorumlar içeriyor”

Dışişleri Bakanlığı, yazılı açıklamasını sonlandırırken, yayınlanan raporun Türkiye hakkında ön yargılı yorumlar içerdiği fakat buna karşın Türkiye’nin hukukun üstünlüğü ve demokrasi kapsamında hem kendi vatandaşlarını hem de ev sahipliği yaptığı milyonlarca kişiyi koruyacağı belirtildi. 

Yorumlar (0)