Dipsiz Göl açıklaması: Bu bir define arama hikayesi!

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar, define kazısında toprak doldurulup yok edilen Dipsiz Göl'e ilişkin, "Burası bir çevre felaketi olarak görülüyor. Gölün yok olması hiç istenmeyen bir durum. Bilimsel bir rapor olmadan bu tip aramalara müsaade etmeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

GÜNDEM 19.11.2019, 18:25
Dipsiz Göl açıklaması: Bu bir define arama hikayesi!

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar, Gümüşhane'nin merkeze bağlı Dumanlı Köyü'ndeki Taşköprü Yaylası'nda yasal izinle yapılan define kazısı çalışmasında toprak doldurulup yok edilen ve doğal SİT alanı ilan edileceği açıklanan Dipsiz Göl'de incelemeler yaptı.

"Gölün yok olması hiç istenmeyen bir durum"

İncelemeler sonrası açıklama yapan Birpınar, yaşananları çevre felaketi değerlendirdi.

Birpınar, "Burası bir çevre felaketi olarak görülüyor. Gölün yok olması hiç istenmeyen bir durum. Doğal yapının bozulması başka etkileri de beraberinde getiriyor. Burada bir define arama hikayesi var. Define aramak için bir yönetmelik var, buradan izinler alınıyor. Hazine iddia edilerek, burada bir arama yapılıyor. Bu yapılırken de gölün doğal yapısı bozuluyor. Gölün suyu da tahliye ediliyor. Sonrasında ise gölün restore edilme süreci başlıyor. Biz gölün küçük ve büyüklüğüne bakmıyoruz, restore edilerek tekrar eski hale getirilmesi ve bu tip olayların tekrar yaşanılmaması için ne yapılması gerektiği üzerine duruyoruz" diye konuştu.

"Bilimsel bir rapor olmadan bu tip aramalara izin vermeyeceğiz"

Define kazısı izinlerinde ÇED raporu isteyeceklerini belirten Birpınar, şunları söyledi:

"SİT alanında olsun veya olmasın, Türkiye’nin herhangi bir yerinde define aranacaksa mutlaka ÇED raporu alınmasını talep edecekler. Dağın tepesinde olsa, gölün içerisinde de olsa bu tip bir faaliyet öncesinde mutlaka ÇED raporu isteyeceğiz.Bunun yanında üniversite raporu da istenecek. Bilimsel bir rapor olmadan bu tip aramalara müsaade etmeyeceğiz. Burası SİT alanı değildi. Türkiye’de yüzde 9,7 alanında SİT alanı var."

"Toplam 2 bin hektarlık SİT alanı bölgesi olacak. Bu bölgeyi de SİT alanı ilan edip, bu tarz olayların tekrar yaşanılmasının önüne geçmeye çalışacağız. Gölü eski haline getirmek için üniversitemizden yararlanarak, bir rapor hazırlanmasını isteyeceğiz."

Yorumlar (0)