Deniz salyasına doğal çözüm: Sadece 5 gün sürdü

Marmara Denizi’ndeki deniz salyası problemine karşı İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi, bakteri ile mücadele yöntemi geliştirdi. Yenikapı Yediemin Limanı’ndaki deniz salyası, doğal ortamında yararlı deniz bakteri izolatları ile temizlendi. Yüzeyde yer alan deniz salyası 5 günde yok oldu.

GÜNDEM 14.06.2021, 18:33 15.06.2021, 14:09
Deniz salyasına doğal çözüm: Sadece 5 gün sürdü

İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi, Marmara Denizi yüzeyindeki deniz salyasını (müsilaj) doğal ortamında deniz bakteri izolatları yardımıyla temizlemeyi başardı. 8 Haziran tarihinde başlatılan pilot çalışma için Yenikapı Yediemin Limanı’nda, deniz salyasının yoğun olduğu alan İBB (İstanbul Büyükşehir Belediyesi) tarafından dubalarla ayrıldı.

Ardından da daha evvelden belirli aralıklarla denizden izole edilerek, laboratuvar ortamında uyutulan, metabolik özellikleri müsilajı ayrıştırmaya uygun bakteriler, müsilaja verildi. Ekip, her gün gelişimleri izlerken, alandaki müsilajın, 5. günde gözle görülen kısmı tamamıyla yok oldu. Yüzey üzerindeki temizliğin akabinde, bakterilerin dipte yaptığı etki de gözlemlenecek. Neticeler raporlandırılarak, ilgili bakanlıklar ile paylaşılacak.

"Hemen netice aldık"

İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülşen Altuğ, "Bu çalışma, denizden 2000 senesinden bu yana izole ettiğimiz bakterilerin, müsilajı ortadan kaldırmak, ayrıştırmak maksadıyla sahada denenmesini kapsıyor. 72 saat içinde analizlerle takip edeceğimizi düşünüyorduk fakat neredeyse 72 saatte netice aldık. Her gün müsilajda açılmalar gözlemledik, dün akşam da son uygulamayı yapmadık çünkü buna gerek kalmadı. 3-4 uygulamanın ardından yüzeydeki müsilajın tamamıyla uzaklaştığını gördük." şeklinde konuştu.

"Ekosisteme zarar vermiyor"

Prof. Dr. Gülşen Altuğ, "Bir gecede karar vererek bakterileri kullanmadık, 21 yıllık bir çalışma var burada. Hangi bakterinin yağı parçaladığı, proteini parçaladığı, şekeri parçaladığı envanterimizde bulunuyordu. Müsilajda bulunan yüksek oranda karbonhidrat miktarı, karbonhidratı parçalayacak bakteri oranının yeterli olmadığı tezini oluşturdu bizde. Baskılanmış olan bakterileri biz yeniden saklandıkları yerden çıkarıp, doğal ortamı ile buluşturuyoruz. Yani denize ekstradan bir şey eklemedik. Yararlı bakterileri ortama ekledik. Bu bakterileri belirli şartlarda uyuttuktan sonra istediğiniz an aktive edebiliyorsunuz. Ekosistemin dengesini bozmak  asla mevzubahis değil." dedi.







Yorumlar (0)