Davutoğlu: "Yeni bir umut olacağız"

AK Parti’den ayrıldıktan sonra kuracağı yeni partiyle ilgili haberlerle bir süre gündemden düşmeyen eski Başbakan Ahmet Davutoğlu dün Manisa Dostları Platformu'ndaki konuşmasında pek çok başlığa değindi.

GÜNDEM 19.10.2019, 10:15
Davutoğlu: "Yeni bir umut olacağız"

Odatv’den Berfin Adıcan’ın aktardığı haberden öne çıkan detaylar şöyle

Eski AK Partililer de katıldı

Toplantıya katılan önemli isimler arasında AK Parti’den ihraç edilen eski milletvekilleri Abdullah Başçı, Ayhan Sefer Üstün, Selçuk Özdağ, İbrahim Turhan da vardı. Ayrıca AK Parti Ankara eski İl Başkanı Nedim Yamalı, İstanbul eski İl Başkanı Selim Temurci ve CHP İstanbul eski Milletvekili İhsan Özkes de toplantıya iştirak etti.
AK Parti’nin eski milletvekili adayı, 31 Mart seçimlerinde de Demokrat Parti’den Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olan Şule Tunalı da katılım gösterenler arasında yer aldı. Saadet Partisi eski İl Başkanı Metin Bulduk’ta platformdaki konuşmayı dinlemeye gelenler arasındaydı.

Toplantı öncesinde Doğu Türkistan’da Çin zulmü altında bulunan Uygur Türklerini anmak için türkü söylendi.

Eşiyle güvercin uçurdu

Toplantıya eşi Sare Davutoğlu’yla beraber iştirak eden eski Başbakan, eşiyle birlikte beyaz güvercin uçurdu.

"Suriye'de ilhamımız 'barış'tı."

Konuşmasının başında Barış Pınarı Harekâtında şehit olan asker, sivil ve Özgür Suriye Ordusu mensuplarına Allah’tan rahmet dileyen Davutoğlu, hükümette olduğu dönemde sonrasında Suriye politikasını aktardı. Oradaki ilhamının barış olduğunu ifade eden Davutoğlu “Görev yaptığım sürede Gerek Başbakanımız Abdullah Gül, gerek o dönem Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın onayıyla gittiğimde Suriye’yle ilişkileri en üst düzeye getirmek istedik. Lübnan savaşı yaşandığında yanlarında durduk. Engelleri aşmaya çalıştık.” ifadesini kullandı.

Kışa dönen Arap Baharı’ndan önce Suriye’yle serbest vizeyi başardıklarını ve Beşar Esad’a hep “barış” dediklerinin altını çizen Davutoğlu, o zaman Esad’dan taleplerinin reform olduğunu ifade etti. 
Davutoğlu, o zamanki politikalarının temel esaslarının sınırları korumak ve Suriyeli mültecilerin güvenliğini tesis etmek olduğunu söylüyor. Dün yapılan anlaşmayla ilgili “ümit ederiz ki devam eder” yorumunda bulundu. “Güvenli bölge oluşturmak yanlış mıydı?” diye sordu.

"Her şeyi konuşacak yüreğimiz var"

Herkesi vicdan ve muhasebeye davet eden Davutoğlu, bir eleştiri getirilince kendi dönemine atıf yapıldığını ama iyi bir şey varken AK Parti dönemi dendiğini ifade ediyor. Kendilerine saldırmanın serbest olduğunu ama cevap hakkı verilmediğini ifade ediyor. Bunun bir “algı operasyonu” olduğunu öne süren eski Başbakan, “bizim her şeyi konuşacak yüreğimiz var. Yüreği olan karşımıza çıksın” dedi.

Suriye'de sivil yönetime dikkat çekti

Suriye’nin faturasının haksız bir şekilde kendilerine kesildiğini belirten Ahmet Davutoğlu, Suriye’nin geleceği için bu ateşkesle beraber bölgede sivil yönetim gerekliliğine dikkat çekti.

Bu sivil yönetimin etkin ve katılımcı olması gerektiğini, Araplar, Kürtler, Türkmenlerin aynı meclisi paylaşması ihtiyacını kaydeden Davutoğlu, “Mehmetçiğimizin alanda risklerini azaltmak için yerel unsurlardan oluşan bir güvenlik ordusu kurulmalı” dedi.

Harekât ve Türkiye aleyhine başlatılan kara propaganda ile ilgili olarak bir “kamu diplomasisi” ve “uluslararası yapılarla diplomasi” yapılmasının kaçınılmaz olduğunu da sözlerine ekledi.

"İhraç mektubu Türkçe bozukluklarıyla doluydu"

Ahmet Davutoğlu konuşmasının sonunda ise AK Parti’den kopma süreciyle ilgili başlıklara değindi.

3,5 yılda kendilerine yanlış geleni söylediklerini, davalarını, partilerini ve sayın Cumhurbaşkanı’nı savunduklarını ama “muhattap” alınmadıklarını, “aşırı ithamlara”   maruz kaldıklarını ifade etti. 

En çok üzüldüğü şeylerden birinin ihraç yazısındaki Türkçe bozuklukları olduğunu ifade eden Davutoğlu, çabalarının bu tip durumların önüne geçmek için partiyi kurumsallaştırmaya uğraştıklarını da vurguladı.

“Şu andan itibaren bizi AK Parti’nin yanlışları değil, yeni kuracağımız yolun doğruları ilgilendiriyor.” diyen eski Başbakan  ilk hedeflerinin yaratılmış korku iklimini aşmak olduğunu belirtirken “her kesimden, geçmişte farklı görüşte olduğumuz dostlarımız dahil herkesle” görüştüklerini söyledi. 

Kendilerine “bizi mazur görseniz” diyen dostlara “İlerde tarih bizi mazur görecek mi?” diye soran Davutoğlu, toplumun her kesim ve görüşünden aydın, vatandaş, halkı kapsamak istediklerini ekledikten sonra, “Yeni bir umut olacağız.” diye ekledi.

Yorumlar (0)