Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan ‘Rusya’ açıklaması: Herson kararı olumlu

Rusya’nın Herson şehrinden çekilme kararını değerlendiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Rusya’nın Herson ile ilgili kararı olumlu bir adım” dedi. 

GÜNDEM 10.11.2022, 11:09 11.11.2022, 08:03
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan ‘Rusya’ açıklaması: Herson kararı olumlu

Özbekistan ziyareti öncesi Esenboğa Havaalanı’nda basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, gündemdeki konulara ilişkin önemli mesajlar verdi. Rusya’nın Herson’dan çekilme kararına ilişkin görüşlerini paylaşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Rusya’nın Herson ile ilgili aldığı karar önemli bir karar, olumlu bir karar. Rusya G-20 toplantısında yer alacak mı, almayacak mı bilmiyorum ama eğer bir katılım olursa umuyorum ki orada da bir görüşme imkanımız olacak” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarından öne çıkan satırbaşları şu şekilde:

“Türk Devletleri Teşkilatı her geçen gün daha da güçleniyor”

“Özbekistan Cumhurbaşkanı Sayın Mirziyoyev’in daveti üzerine, yarın yapacağımız Türk Devletleri Teşkilatı 9’uncu Zirvesi’nde yerimizi alacağız. Bu kapsamda Semerkant’a hareket ediyoruz. Ziyaret çerçevesinde bugün değerli kardeşim Mirziyoyev ile görüşeceğiz. Zirvemiz bu yıl, ‘Türk Medeniyeti İçin Yeni Dönem Ortak Kalkınma ve Refaha Doğru’ teması ile organize ediliyor. Türk devletleri arasındaki işbirliğini ve dayanışmayı daha da geliştirmek amacıyla, 1992 yılından bu yana gayretlerimiz devam ediyor. Geçen sene yapılan tarihi İstanbul Zirvesi ile birlikte Türk Devletleri Teşkilatı’na dönüşen birliğimiz, her geçen gün daha da güçleniyor.”

“Zirvenin, işbirliğimizi daha da ileri seviyeye taşıyacağına inanıyorum”

“Dönem başkanlığımız esnasında, İstanbul’da aldığımız kararların uygulanması ve takibi hususunda çok yoğun bir çalışma yürüttük. Semerkant’ta bayrağı Özbek kardeşlerimize emanet edeceğiz. Semerkant’taki önemli zirvede, teşkilatımızın geleceğine ve mevcut işbirliğimize dair istişarelerde bulunup önemli kararlar alacağız. Ziyaretim çerçevesinde, zirvede yer alacak olan hükümet ve devlet başkanları ile de temaslarımız olacak. İkili ilişkilerimizin yanı sıra bölgesel ve küresel konular üzerine de görüşlerimizi paylaşacağız. Semerkant Zirvesi'nin ortak bir dili, tarihi ve kültürü paylaşan Türk devletleri arasındaki işbirliğini çok daha ileri seviyeye taşıyacağına inanıyorum. Türkiye olarak Türk Devletleri Teşkilatı’nın kurumsallaşması ve dünya çapında saygın bir yer edinmesi sebebiyle gurur duyuyoruz. Zirvemizde alınacak kararların şimdiden hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum.”

Tahıl koridoru mesajı

“Tahıl koridorunda yeniden çözümün sağlanması, bir lider siyasetidir. Lider siyasetinin gereğini de Sayın Vladimir Putin ile yerine getirdik. Birbirimize karşı tesis ettiğimiz güven iklimi olmasa bu adımı da atamayız, bu hamleleri de hayata geçiremeyiz. Birbirimize karşı olan saygı ve güven, bu tür adımları atma hususunda bir teşvik unsuru oluyor. Aramızda gerek nükleer enerji alanındaki dayanışma, gerek bundan sonra Sinop ile ilgili de nükleer enerjide yeni bir adım, savunma sanayiine yönelik attığımız adımlar, bunlar elbette birbirimize olan güveni ve saygıyı daha da yukarılara çekiyor. Bu sebeple tahıl koridoru konusunda başarılı bir adım daha atılmış oldu. Bundan sonra sürecin takipçisi olacağız.”

“Biz düşman üretmeye değil, dost kazanmaya çalışıyoruz”

“Ermenistan’la son görüşmemizi Prag’da yaptık. Kendilerine açık ve net bir şekilde, ‘Eğer Azerbaycan’la ilişkilerinizi olumlu tutarsanız, bizim ilişkilerimiz de olumlu istikamette ilerleyecektir. Sizden bunu bekliyoruz’ dedik. Bu görüşümüzü Ermenistan ile yapılan her toplantıda dile getiriyoruz. Tabi şu an belli bir aşamaya gelindiğini söylemek mümkün değil. Çünkü hem Fransa’dan hem Amerika’dan diasporaların olumsuz çalışmaları süreci etkiliyor. Bu diasporaların bu girişimlerini olumlu bir istikamete çevirecek olan kimdir? Hiç şüphe yok ki Ermenistan hükümetidir. Eğer bunu başarabilirlerse, bizim de ikili ilişkilerimize bakış açımız aynı istikamette değişir. Biz düşman üretmeye değil, dost kazanmaya çalışıyoruz. Umuyorum ki Ermenistan hükümeti bu konuda gerekli adımları atar. Hele Laçin ve Zengezur konularında Azerbaycan ile de ortak adım atarlarsa, bizim ikili ilişkilerimize bakış açımız çok daha olumlu bir istikamete doğru gider.”



“Arabuluculuk hususundaki çalışmalarımız kesintisiz sürüyor”

“Rusya ve Ukrayna arasında, arabuluculuk hususundaki çalışmalarımız kesintisiz sürüyor. Bu savaşın ne zaman ve nasıl biteceğine ilişkin bir değerlendirme yapmak elbette mümkün değil. Ancak Rusya’nın Herson ile ilgili aldığı karar önemli bir karar, olumlu bir karar. Rusya G-20 toplantısında yer alacak mı, almayacak mı bilmiyorum ama eğer bir katılım olursa umuyorum ki orada da bir görüşme imkânımız olacak. Aksi durumda kendileriyle telefon görüşmesi suretiyle istişarelerimize devam edeceğiz. İnşallah uzun bir süredir yürüttüğümüz bu arabuluculukta başarılı oluruz. Savaşın egemen olduğu bir dünyadan, barışın egemen olduğu bir dünyaya geçişi sağlamak en büyük ümidimiz.”

Yorumlar (0)