Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yatırımcılara çağrı: 'Elverişli şartlar sunuyoruz'

"Bölgesel Finans Konferansı"na bir video mesaj gönderen Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Finans Merkezi ile birlikte dünyadaki önemli merkezlerden biri olmayı hedeflediklerini aktararak, "İslami finans bakımından bu projenin bir merkez olmasını istiyoruz. Buna ilişkin mevzuat çalışmalarımızı en yakında tamamlayacağız." sözlerini kullandı.

GÜNDEM 21.10.2021, 11:59 21.10.2021, 12:56
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yatırımcılara çağrı: 'Elverişli şartlar sunuyoruz'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bölgesel Finans Konferansı"na bir video mesaj gönderdi.

“Küresel bir krizle mücadele ettik”

Konuşmasına, katılımcıları selamlayarak başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2 yıldır sağlıkla birlikte ekonomik boyutu da bulunan küresel anlamda bir krizle mücadele edildiğine dikkat çekti. Geçtiğimiz yılın ekonomik verilerinin, dünyanın bütün devletlerinin nasıl bir fırtınanın içinde sürüklendiğini gösterdiğini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2020’de dünya ekonomisinin yüzde 3,5 oranda küçüldüğünü vurguladı. Öte yandan küresel ticarette yüzde 10’luk bir daralmanın yaşandığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, doğrudan uluslararası yatırımların yüzde 42 azaldığını, toplam küresel borcun 282 trilyon dolara yükselerek tarihin en yüksek seviyesini gördüğünü açıkladı.

Emtia ve gıda fiyatlarının dünya genelinde son 10 yılın rekorunu kırdığını belirten Erdoğan, birçok ülkenin, yükü paylaşmak yerine kendi kabuğuna çekilerek atlatmaya çalıştığına vurgu yaptı.

Özellikle tedarik ve üretim zincirlerinde ortaya çıkan kırılmaların, etkisi uzun yıllar sürecek problemlerin yaşanmasına neden olduğuna temas eden Erdoğan, şunları söyledi:

"Bu süreçte Türkiye olarak, hem ekonomi hem de salgınla mücadelede farklı bir yöntem izledik. Pandeminin en yoğun olduğu dönemlerde dahi sanayi, istihdam, lojistik ve üretimde kontak kapatmaya gitmedik. Esnafa, çiftçiye, KOBİ’lere, ticaret erbabına, iş dünyasına sağladığımız teşvik ve desteklerle yanlarında olduk. Bu şekilde tedarik zincirlerinde yaşanan aksaklıklara, menfi ekonomik iklime ve artan korumacılığa rağmen 2020’yi büyümeyle kapattık. 2020’de G20 içerisinde, yüzde 1,8'lik oranla en yüksek büyümeye ulaşan, sanayi üretimini en fazla artıran ülkeler arasındaydık. 2021'in ilk çeyreğinde bu ivmeyi yüzde 7,2 ve ikinci çeyreğinde ise yüzde 21,7 oranında büyüme yakalayarak sürdürdük. İhracatta da aynı şekilde rekora imza atarak senelik bazda 212 milyar doları geçtik. Pandemi sürecinde küresel seviyede yatırımlar yüzde 35 oranında azalırken, bizde ise hız neredeyse hiç kesmedi. 2021'i İnşallah yüzde 9'luk bir büyümeyle tamamlamayı hedefliyoruz."

“Türkiye’ye güveni boşa çıkarmamakta kararlıyız”

Bu başarıların haricinde Türkiye'ye yönelik uluslararası yatırımcıların ilgisinin arttığını belirten Erdoğan, "Asya merkezli tedarik ve üretim ağına alternatif destinasyon arayışları konusunda ülkemizi daha çok ön plana çıkması çok ciddi bir kazanımdır. Son 19 senedir hemen her alanda tarihi anlamdaki reformlara imza atmış bir hükümet olarak Türkiye'ye ilişkin güveni boşa çıkarmamakta kararlıyız." şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

“Yatırımcıların, bu fırsatları değerlendirmesini bekliyoruz”

"Bu alanda İstanbul Finans Merkezi ile dünyanın önemli merkezlerden biri olmayı hedeflediklerini” söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu projenin İslami finans bağlamında da bir merkez olmasını istediklerini ve buna ilişkin mevzuat çalışmaları yakında tamamlanacağını açıkladı ve şunları söyledi:

"İş yapma ve iş kurma imkânları bakımından ülkemiz, uluslararası yatırımcılar için cazip bir mevzuata sahiptir. Gümrük vergisi muafiyeti, vergi indirimi, KDV istisnası, yatırım yeri tahsisi şeklindeki imkanlar ve stratejik yatırımlar bakımından elverişli şartlar sunuyor. Sanayileşmenin yanı sıra altyapı ortamını iyileştirmeye ilişkin adımlarımız ve ulaştırma koridorlarını birleştiren girişimlerimiz de yatırımcılara fırsat veriyor. Gıdadan finansa, teknolojiden savunma sanayisine, ulaştırmadan enerjiye kadar iş birliği yapabileceğimiz pek çok alan bulunuyor. Bu fırsatların yatırımcılar tarafından en verimli şekilde değerlendirilmesini istiyoruz ve bekliyoruz."

Başından sonuna kadar yatırım süreçlerinin ilgili kurumların iş insanlarının yanında olduğuna vurgu yapan Erdoğan, Bölgesel Finans Konferansı'nın başarılı ve hayırlara vesile olmasını diledi.

Yorumlar (0)