İstanbul’da trafik yoğunluğu her geçen gün artıyor

Türkiye’nin en büyük metropolü olan İstanbul’da koronavirüs tedbirlerinin aşamalı olarak kalkmasıyla trafik ve toplu ulaşım yoğunluğu arttı. İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı konuyla ilgili, “Pandemi sebebiyle İstanbul trafiğine 350 bin araç dahil oldu. Bununla birlikte Yavuz Sultan Selim, Avrasya ve Marmaray yokken ağır taşıtlar 1 ve 2. köprüden belirli saatlerde geçebiliyordu ve ekonomiye bunun zararı 1 milyar TL’ydi. Avrasya’dan ise günlük olarak 50 bin araç geçişi var.” şeklinde konuştu.

YAŞAM 21.10.2021, 12:00 23.10.2021, 10:29
İstanbul’da trafik yoğunluğu her geçen gün artıyor

İstanbul’da TEM otoyolu ve D-100 kara yolunun kimi noktalarında caddelerde ve arterlerde trafik yavaş seyrediyor. Vatandaşlarla öğrenciler iş yerine gitmeye çalışırken, duraklarda ve toplu taşıma araçlarında yoğunluk oluşturuyor. Özellikle Şirinevler ve Yenibosna gibi aktarma noktalarında yolcu yoğunluğunda artış görülüyor. Yapılmış olan projelerin İstanbul’da trafiği bir nebze de olsa olsa rahatlattığını ifade eden İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, İstanbul’daki trafik sorununun çözümü için orta ve uzun vadeli bin kilometrelik bir raylı sistem oluşturulması gerekliliğini paylaştı.

“Toplu taşımada okulların da açılmasıyla 1 milyonluk artış görüldü”

İTÜ Öğretim Üyesi, İstanbul’un toplu ulaşım ve trafik yoğunluğunu değerlendirerek, “Okulların açılmasının ardından hiçbir zaman 5 milyonu aşmayan yolculukla, kısıtlamaların kalkması ve okulların da açılmasıyla birlikte 6 milyonu geçti. Geçtiğimiz hafta cuma gününde ise 1 milyonluk bir artış gördük. Bununla birlikte trafikte de bir artış yaşandı. Öte yandan İstanbul’un ulaşım talebi ve artan bir nüfusu var. Pandemiyi hiç saymazsak dahi geçmiş senelerde her sene yıllık yüzde 5-10 trafik artışı görüyoruz. Bir gün içerisinde ilave İstanbul’un trafiğine pandemiden ötürü en az 350 bin özel araç dahil oldu. İstanbul’un ana artellerinde pandemiden öncesine göre çok daha fazla trafik artışı var çünkü insanlar özel araçlarıyla hareket ediyorlar. Toplu taşımada da trafikte de bu artış sürecek.” dedi.

“En çok trafiğin olduğu 15-20 ilçe var buralarda başka acil önlemler lazım”

Prof. Dr. Ilıcalı, sözlerinin devamında, “2019 ve 2021 senesini kıyaslarsak İstanbul’da dolaşan araçların sayısı yarı yarıya arttı. İstanbul’un nüfusunun böyle artması geçmişten gelen plansız şehirleşmenin bir sonucu. Burada trafiğin köklü çözümü için bin kilometre uzunluğundaki raylı sistemin devreye girmesini sağlamak gerek. İstanbul’un bugün sıkışıklık haritalarına bakılıdğında zirve saatlerde yüzde 65-70’e varan sıkışıklık görülüyor. 5 bin kilometrelik bir alan İstanbul. İstanbul’un ana artellerinde bir sıkışıklık haritası verilse yüzde 90-95’lere çıkıyor. Yani en çok trafiği çeken 15-20 ilçe var. Buralarda da başka acil önlemler gerekli. İki köprümüze şu an bakıyorum, günlük 160 bin araç geçiyor. Diğer Avrasya, Marmaray, Yavuz Sultan Selim yokken ağır taşıtlar 1. ve 2. köprüden belirli saatlerde geçebiliyorlardı. O günkü parayla ekonomiye zararı 1 milyar TL, yalnızca oradaki kayıp. Avrasya’dan günlük 50 bin araç geçiyor.” dedi.”

Yorumlar (0)