Boşanma sürecindeki eşe cinsel içerikli mesaj atmak "cinsel taciz" sayıldı

Yargıtay, ayrı yaşadığı ve boşanma aşamasında olduğu eşine cinsel içerikli mesaj atan şahıs hakkında "cinsel taciz" suçlaması ile açılan davada verilen beraat kararını kanuna aykırı buldu.

GÜNDEM 29.07.2023, 13:20 29.07.2023, 13:27
Boşanma sürecindeki eşe cinsel içerikli mesaj atmak "cinsel taciz" sayıldı

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi'nin verdiği karara göre, Antalya'da yaşayan ve boşanma davaları süren çiftten biri, telefonla eşine cinsel içerikli mesajlar attı. Yaşanan durumdan rahatsız olan eş, karşı tarafa suç duyurusunda bulundu.

Bunun üzerine mesaj atan eş hakkında "cinsel taciz" suçlaması ile dava açıldı ve Manavgat 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıktı. Mahkeme, mesaj atan eşin beraati yönünde karar verdi.

Beraat kararı kanuna aykırı bulundu

Yerel mahkemenin verdiği karara yapılan itiraz üzerine temyiz incelemesi yapan Yargıtay 9. Ceza Dairesi, sanık hakkında verilen beraat kararını kanuna aykırı bularak oy birliği ile bozdu.

Sanığın gönderdiği mesaj içeriklerinin cinsel içerikli olduğu tespit edildi ve eşinin rızasının bulunmaması nedeni ile suç unsuru oluştuğu belirtilen kararda, şu ifadeler kullanıldı:

"Sanığın cinsel içerikli mesajları cep telefonuyla gönderdiği, Türk Medeni Kanunu'nun 197. maddesinin boşanma aşamasında olan eşlere, ayrı yaşama olanağı tanıyıp, bu süreçte sanığın taciz içerikli eylemlerine açıkça rızasının olmadığının anlaşılması üzerine, üstüne atılı suçtan mahkumiyetine karar verilmesi gerekirken sanığın yerinde olmayan yazılı gerekçe ile beraatine karar verilmesi kanuna aykırıdır."

Türk Ceza Kanunu'nun 105'inci maddesinde yer alan "cinsel taciz" suçunu işleyenlere mağdur kişinin şikayeti üzerine 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmasına, suçun, posta ya da elektronik haberleşme araçlarının sağladığı kolaylıktan faydalanarak işlenmesi halindeyse cezanın yarı oranında arttırılması öngörülüyor.

Yorumlar (0)