Beyaz Saray'dan Türkiye'ye kritik mesajlar

John Kirby, "Türkiye'nin saldırılara karşı vatandaşlarını ve kendini savunma hakkı vardır. Tabii bölgede gerilimin azaltılmasını istiyoruz ve özellikle de sivil halkın daha çok ölümüne yol açacak hiçbir eylemi görmek istemiyoruz. Terör örgütü DEAŞ ile mücadelede Suriyeli mevkidaşlarımızla faaliyet yürütmeye devam ediyoruz. Bu örgüt Suriye ve Irak'ta geçerli bir tehdit olmaya devam ediyor. Suriye içinde daha çok masumun yaşamını yitirmesine sebep olacak ya da ABD'nin DEAŞ ile mücadelesine zarar verecek bir eylem görmek istemiyoruz." dedi.

GÜNDEM 29.11.2022, 01:32 29.11.2022, 17:22
Beyaz Saray'dan Türkiye'ye kritik mesajlar

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Direktörü Kirby, Beyaz Saray'da gerçekleştirilen günlük basın brifinginde ABD dış siyasetine dair önemli açıklamalar yaptı.

"İstanbul'daki saldırıyı kınıyoruz"

İstiklal Caddesi'nde meydana gelen patlamaya ilişkin tahkikata herhangi bir destek vermediklerini kaydeden Kirby, "An itibarıyla bu saldırının sorumlusunun kim olduğunu söyleyebilecek bir pozisyonda değiliz. Bu saldırıyı o zaman da kınadık, bugün de kınıyoruz." dedi.

"Suriyeli mevkidaşlarımızla çalışıyoruz"

Kirby, son günlerde ülkemizin çeşitli yerlerinde ve Suriye hududunda 'terör kurbanları' olduğunu kaydederek, şu ifadelere yer verdi:

"Türkiye'nin saldırılara karşı vatandaşlarını ve kendini savunma hakkı vardır. Tabii bölgede gerilimin azaltılmasını istiyoruz ve özellikle de sivil halkın daha çok ölümüne yol açacak hiçbir eylemi görmek istemiyoruz. Terör örgütü DEAŞ ile mücadelede Suriyeli mevkidaşlarımızla faaliyet yürütmeye devam ediyoruz. Bu örgüt Suriye ve Irak'ta geçerli bir tehdit olmaya devam ediyor."

"SDG'ye destek veriyoruz"

Bir basın mensubunun, "Türkiye'nin kendini savunma hakkı olduğunu söylediniz. Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Suriye harekatına yeşil ışık mı yakıyorsunuz?" şeklindeki sorusuna ise Kirby, şu cevabı verdi: 

"Türkiye çok sayıda terör saldırısına maruz kalmış bir ülke. Fakat özellikle Suriye içinde daha çok masumun yaşamını yitirmesine sebep olacak ya da ABD'nin DEAŞ ile mücadele gayretine zarar verecek bir eylem görmek istemiyoruz. Bizim DEAŞ ile mücadele eden askerlerimiz Suriye'de. Orada Türkiye veyahut başka bir ülke tarafından ABD'lilerin hayatını riske sokacak olan bir eylemi görmek istemiyoruz. ABD birlikleri burada sahada ve SDG'ye (PKK/PYD-YPG) destek veriyor."

Kirby, geçtiğimiz 22 Kasım tarihinde gerçekleştirdiği açıklamada, ülkemizin güney hududunda terör tehdidine maruz kaldığını ve kendini her savunma hakkı olduğunu dile getirmişti. 

Yorumlar (0)