Bekçilerin mesaileri azalıyor, maaşlarına zam geliyor!

Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanun Teklifi'ne göre, bekçilerin haftalık çalışma süreleri azalacak ve maaşlarına zam gelecek.

GÜNDEM 01.06.2020, 10:37
Bekçilerin mesaileri azalıyor, maaşlarına zam geliyor!

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile mücadele önlemleri dâhilinde 16 Nisan günü ara verdiği çalışmalarına 48 günlük aranın ardından tekrar başlayacak. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, 2 Haziran Salı günü bir araya gelecek. Maske takılması, sosyal mesafe kuralına riayet edilmesi ve hijyen konularına dikkat edilmesi konusunda hassas davranılacak. 

Bekçilerin maaşlarına zam geliyor

Meclis'te öncelikle Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanun Teklifi değerlendirilecek. 

Mahalle ile çarşı bekçilerinin haftalık çalışma süresi 40 saat olarak belirlenecek. Asayiş ve emniyetin gerektirdiği hallerde haftada bir gün istirahat verilmek koşuluyla bu sürede artış yapılabilecek. Ayrıca, bekçilerin maaşlarına zam yapılabilecek. 

Kimlik sorabilecekler

Söz konusu düzenlemeye göre, mahalle ve çarşı bekçileri, görev bölgelerinde ve mesai saatleri içerisinde kişiler ile araçları durdurabilme, kimlik sorabilme yetkisine sahip olabilecek. 

Şiddet mağduru olanlara yardım edecekler

Öte yandan, şiddet mağduru olan veya şiddete ve istismara uğrama tehlikesi olan kadınlar ile çocukları en yakında bulunan genel kolluk birimlerine götürebilecek. 

Taşıtların kaldırılmasını sağlayabilecekler

Bekçiler, vatandaşların sükûn ve istirahatine engel olanları ve başkalarını rahatsız edenlere müdahalede bulunabilecek; geçit, sokak ve meydanları tıkayarak trafiğin akışını bozan taşıtlar ile diğer engellerin kaldırılmasını sağlayabilecek. 

Silah kullanabilecekler

Mahalle ile çarşı bekçilerinin silah ve zor kullanma yetkisi olacak. Bekçiler, genel kolluk kuvvetlerine yardım edecek. Jandarma teşkilatında bulunan mahalle ile çarşı bekçileri, jandarma hizmetleri sınıfında olacak.
 

Yorumlar (0)