Bakan Tunç: Boş dairelerin kiraya verilmesi için teşvik verilebilir

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, boş dairelerin kiraya verilmesine ilişkin gerek vergisel gerekse diğer konularda bir teşvik sistemi getirilebileceğini ifade etti.

GÜNDEM 27.07.2023, 16:45 27.07.2023, 17:20
Bakan Tunç: Boş dairelerin kiraya verilmesi için teşvik verilebilir

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, fahiş kira fiyatı artışının önüne geçilmesine ilişkin alınan önlemlere yönelik açıklama yaptı.

Ev sahibi-kiracı davalarında "zorunlu arabuluculuk" dönemi

Kiralara % 25 artış sınırı getiren düzenlemenin 1 Temmuz 2024 tarihine kadar uzatıldığını, 1 Eylül tarihinden itibaren de ev sahibi-kiracı davalarında "zorunlu arabuluculuk" döneminin başlayacağını belirten Bakan Tunç, "Kiracı veya kiralayan herhangi bir uyuşmazlık halinde hemen mahkemeye koşup dava açmayacak, bundan sonra dava açmadan önce arabulucuya gidecek. Arabulucuda uzlaşamazlarsa eğer davaya intikal edecek" şeklinde konuştu.

"Arabuluculuğun ciddi bir boşluğu dolduracağına inanıyoruz"

Arabuluculuk uygulamasının, alternatif bir çözüm yöntemi olduğunu ifade eden Tunç, sözlerine şöyle devam etti:

"Bu kapsamda arabuluculuğun kira davalarında ciddi bir boşluğu dolduracağına inanıyoruz. Bu şekilde hem dava yükünü azaltacak hem de taraflar arasındaki uyuşmazlıkların daha barışçıl bir yöntem ile çözümlenmesini sağlayacaktır. Ayrıca daha az masraf ile daha hızlı bir şekilde sorunlar sonuca ulaşılacaktır. Arabuluculuk uygulamasının kiralayan ile kiracı arasında barışı sağlayacak kadar önemli bir müessese olduğunu düşünüyoruz. Tabii kira fiyatlarındaki artış sonrasında dava sayılarında da bir artış söz konusu oldu. Tahliye davalarında ise belli bir artış söz konusu oldu. Şimdi söz konusu arabuluculuk sistemi ile beraber bu artışın duracağını, hatta azalacağına inanıyoruz. Arabuluculuk uygulaması 1 Eylül tarihinden itibaren geçerli olacak. Önceden açılmış davalara ise mahkemeler bakmaya devam edecek."

"Önümüzdeki süreçte gerekli önlemler alınabilir"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın fahiş kiralara ilişkin çok hassas olduğunu ifade eden Bakan Tunç, "Sayın Cumhurbaşkanı'mız Recep Tayyip Erdoğan, kiracıların mağdur olmaması konusunda oldukça kararlı. Bu kapsamında Ticaret Bakanlığı'nın çalışmaları da söz konusu. Arabuluculuk dönemi başladığında Adalet Bakanlığı olarak bizlerde süreci takip edeceğiz. Eğer bu yeni uygulamada bir aksaklık dahi söz konusu olursa, bu konuda yasal bir düzenleme gerekirse teknik destek olarak Meclis'e sunabiliriz" şeklinde konuştu.

Bunun dışında özellikle Ticaret Bakanlığı'nın da fahiş kira artışı noktasında takipleri olabileceğini belirten Tunç, şu ifadeleri kullandı:

"Gerekli idari para cezaları şu an mevzuatımızda mevcut. Gerekli önlemler de önümüzdeki süreçte alınabilir. Şu an bizim Mevzuat Genel Müdürlüğü'müzde de Bilim Komisyonu bu kapsamda çalışmalarına devam ediyor. Önümüzdeki süreç içinde bu konuda alınabilecek önlemleri yapılabilecek yasal düzenlemeler çerçevesindeki çalışmaları o Bilim Komisyonu'nun çalışmaları sonucunda aktarmamız mümkün olabilir."

"Boş evlerin ekonomiye hiçbir faydası yok"

Kiraya verilmeyen ve boş tutulan evler ile ilgili de konuşan Bakan Tunç, "Boş evlerin şu an ekonomiye hiçbir faydası yok. Vatandaşlarımızın özellikle evini kiraya vermemesi ve boş tutması konut arzının düşük, talebin ise fazla olmasına neden oluyor ve böylece de kira miktarlarını yukarıya çekiyor. Dolayısı ile vatandaşlarımızın boş evlerini kiraya vermesini teşvik edecek yeni bir sistem olabilir, o evlerin kayıt sistemi düşünülebilir" şeklinde konuştu.

"Evlerin boş tutulmasını kabul etmek mümkün değil"

Bütün bunların Ticaret Bakanlığı ile ortaklaşa yapabilecek çalışmalar olduğunu belirten Tunç, "Bu evlerin boş bırakılmasını kabul etmek asla mümkün değil. Bir taraftan yüksek kira fiyatları, diğer taraftan evlerin boş bırakılması; bu asla kabul edilecek bir şey değildir. Bu duruma bir çözüm bulmak gerek. Tabii bu konuda cezai yaptırım en son düşünülecek bir durum olabilir. Burada öncelikle bu boş evlerin kiraya verilmesine ilişkin gerek vergisel anlamda gerekse de diğer konularda bir teşvik sistemi getirilebilir. Konuya ilişkin çalışmalar netleştiğinde kamuoyu ile paylaşırız" ifadelerine yer verdi.

Yorumlar (0)