Bakan Kurum: 254 konut ve 297 ahır yıkıldı!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, İran'ın Hoy şehrinde meydana gelen depremden etkilenen Van'daki son duruma ilişkin, "İlk belirlemelere göre 254 konut ve 297 ahırın yıkık, 694 yapının da ağır hasarlı olduğunu tespit ettik." dedi.

GÜNDEM 24.02.2020, 11:34 24.02.2020, 13:04
Bakan Kurum: 254 konut ve 297 ahır yıkıldı!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Elazığ, Malatya, Denizli, Manisa, Konya ve son olarak Van'da meydana gelen depremleri hatırlatan Kurum, "Son 1 asırda yaşamış olduğumuz depremlerden 56'sı, 6 üzerinde şiddetteki depremler... 80 bin canımız gitti. 1999'da yüzyılın depremi diyeceğimiz Marmara Depremi'nde 18 bin canımız gitti. Düzce Depremi'nde aynı şekilde birçok ocağa ateş düştü. Dün Van'da gerçekleşen İran merkezli deprem nedeniyle 9 vatandaşımız hayatını kaybetti, 50 vatandaşımız da yaralandı." dedi. 

"Hasar tespit çalışmaları yapılıyor"

Kurum, İran'ın Hoy şehrinde meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki depremden etkilenen Van'daki son duruma ilişkin, "Sınır bölgesinde yaklaşık 13 köyümüz... Özellikle, Özpınar, Ömerdağlı, Kaşkol, Güvendik, Böğrüpek ve Gelenler köylerinde çok sayıda yapının kerpiç ve yığma taş yapılardan oluştuğunu gördük. İlk belirlemelere göre 254 konut ve 297 ahırın yıkık, 694 yapının da ağır hasarlı olduğunu tespit ettik. Hasar tespitlerimiz bugün de arkadaşlarımız tarafından yapılmakta. Daha önce yapmış olduğumuz uygulamalar çerçevesinde de Van'da Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ekipleri, yine bakanlığımızın kentsel dönüşüm ekipleri bugün itibariyle sahadalar. Hemen yer tespit çalışmalarını yapıyoruz." ifadelerini kullandı. 

"Kalıcı konutlar için çalışma başlattık"

Hasar gören yapılara ilişkin Kurum, "Hak sahibi vatandaşlarımıza kalıcı konutlar için çalışma başlatmış durumdayız. En kısa zamanda inşallah diğer illerde olduğu gibi Van'da da vatandaşlarımızın yarasını sarma sürecine hızlı bir şekilde girmiş olacağız."" açıklamasını yaptı.

"En büyük kentsel dönüşüm projesini başlatacağız"

Kurum, Elazığ'ın Sivrice ilçesinde meydana gelen depremin ardından yürütülen çalışmalara ilişkin, "Elazığ'ın tarihindeki en büyük kentsel dönüşüm projesini başlatacağız." dedi. 

"Yıkımların en çok bu alanlarda olduğuna şahit olduk"

Elazığ, Malatya ve Manisa'da gerçekleşen depremler göz önünde bulundurulduğunda binaların hepsinin yığma ve kerpiçten olduğunu fark ettiklerine dikkat çeken Kurum, şunları söyledi:

"Genelde ömrünü tamamlamış, herhangi bir mühendislik hizmeti almamış, donatısının olmadığı, eksik olduğu, beton kalitesine baktığımızda ya deniz kumu ile yapılmış ya da beton hizmeti almamış yapıların olduğunu görüyoruz. Yıkımların da en çok bu alanlarda olduğuna şahit olduk. Deprem muhakkak şehrimiz, ülkemiz için önemlidir ama 99 sonrası yapılan yapılara baktığınızda biz herhangi bir yıkımla karşılaşmıyoruz. Çok ufak hasarlar oluşuyor. Dolayısıyla yapıların niteliği depremde çok önem arz ediyor."

Yorumlar (0)