Bakan Akar ile İsrailli mevkidaşından ortak açıklama: "Ekibime talimatı verdim"

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, İsrail Savunma Bakanı Benjamin Gantz tarafından gerçekleştirilen ziyaret ile ilgili "İkili diyalog ve iş birliğimizin artmasının Filistin başta olmak üzere fikir ayrılığının olduğu bazı konuların çözümünü de kolaylaştıracağına inanıyoruz." sözlerini kullandı.

GÜNDEM 27.10.2022, 16:41 27.10.2022, 17:23
Bakan Akar ile İsrailli mevkidaşından ortak açıklama: "Ekibime talimatı verdim"

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, resmi ziyaret gerçekleştiren İsrail Savunma Bakanı Benjamin Gantz'i, Bakanlık’ta askeri törenle karşıladı. Öncelikle baş başa görüşen, daha sonra heyetler arası görüşen Akar ve Gantz, ardından ortak bir basın açıklaması yaptı.

“Önemli bir dönüm noktası”

İsrail Savunma Bakanı Gantz'i ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti belirterek sözlerine başlayan Bakan Hulusi Akar, "Sayın Gantz, uzun bir sürenin ardından ülkemize gelen ilk Savunma Bakanı." şeklinde konuştu.

İsrail ve Türkiye arasındaki ilişkiler ile ilgili konuşan Bakan Akar, şunları aktardı:

"Sayın Cumhurbaşkanımızın, İsrail Başbakanı ve Cumhurbaşkanı ile yaptığı karşılıklı görüşmeler, İsrail-Türkiye arasındaki ilişkiler açısından önemli bir dönüm noktasını teşkil etti. İsrail ve Türkiye bölgedeki önemli aktörler. Aynı zamanda İsrail ve Türkiye arasında hem kültürel hem de tarihi açıdan ortak değerlerimiz ve ciddi bağlarımız var. Türkiye olarak İsrail ile iş birliğimiz ve ilişkilerimizin özellikle enerji, güvenlik ve savunma gibi alanlarda geliştirilmesinin bölgesel istikrar ve barış ilgili önemli gelişmelere neden olacağını, önemli katkılar sağlayacağını ifade etmek istiyorum."

"Hassasiyetlerimizi ifade ettik"

İsrail Savunma Bakanı Gantz ile verimli bir görüşme yaptıklarını söyleyen Bakan Akar, "Politikamızın gereklerini, değerlendirmelerimizi, görüşlerimizi, hassasiyetlerimizi çok açık bir dille kendilerine ifade ettik. Özellikle bölgemizdeki güvenlik, iş birliği ve istikrarın daha da gelişmesi açısından neler yapılabileceği ile ilgili karşılıklı bilgi ve görüş alışverişinde bulunduk." sözlerini kullandı.

İsrail ve Türkiye arasında savunma, askeri güvenlik ve savunma sanayisi iş birliği açısından ciddi geçmiş ve tecrübenin bulunduğuna vurgu yapan Akar, sözlerine şöyle devam etti:

"Yeni başlayan bu süreçte, bu mevcut deneyimlerimizden de faydalanmak üzere bu anlamdaki ilişkilerimizi nasıl geliştirebileceğimiz ile ilgili de karşılıklı görüşlerimizi paylaştık. İkili diyalog ve iş birliğimizin artması Filistin başta olmak üzere fikir ayrılığı yaşadığımız konuların çözümünü de kolaylaştıracağını düşünüyoruz. Bu ziyaret vesilesiyle diyaloğumuzun artacağını, ilişkilerimizin daha da gelişeceğini, çözüm yollarının bulunacağını ve bu anlamda da bu ziyaretin önemli olduğunu belirtmek istiyorum."

Gantz'e ziyareti sebebiyle teşekkür eden Akar, "Bu görüşmelerin bölge barışına ve ülkelerimiz arasındaki ilişkilere ciddi katkılar sağlamasını diliyorum." sözlerini kullandı. 

İsrail Savunma Bakanı Gantz: “Olumlu gelişmeler için bir işaret”

İsrail Savunma Bakanı Benjamin Gantz, Ankara'da bulunduğu için duyduğu memnuniyeti belirterek açıklamalarına başladı. Gösterilen ev sahipliği sebebiyle teşekkür eden Gantz, "Bu, sonraki olumlu gelişmeler için bir işarettir." sözlerini kullandı. "İlişkilerimizin sınamalarla karşılaştığı gizli bir durum değil" sözlerini kullanan Gantz, Türkiye'nin en büyük 5 ticaret ortaklarından biri olduğunu söyledi.

Ankara ziyaretini, bir yıldan daha az bir sürede İsrailli bir lider tarafından düzenlenen üçüncü ziyaret olarak değerlendiren Gantz, şunları ifade etti:

"Kapılar açıldı ve sanayi, turizm, ticaret ve daha pek çok alanda iş birliği için ciddi bir potansiyel var. İsrail ve Türkiye, tarihte zengin bir temelde modern ve gelişmiş toplumlar inşa etti. Geleceğimiz umut vadediyor fakat bu, bölgede ve dünyada istikrar ve güvenliği sürdürecek çıkarlarımıza bağlı. Sayın Bakan ile yaptığımız görüşmemizde ele aldığımız gibi gelecek dönemde iş birliğine ilişkin pek çok alan bulunmaktadır. Bu, bölgemizdeki tartışmalara ilişkin diplomatik çözümlerin takibini kapsıyor. Bu yıl, gizli ve yakın temasın neticesi olarak Türkiye'deki Yahudi halkına ve İsrail vatandaşlarına yönelik endişe verici tehditleri ortadan kaldırmayı başardık. Bakan Akar'a, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, bu hayati iş birliğinde görev alan güvenlik kurumlarına teşekkür ederiz. Masum sivillere karşı teröre destek vererek ya da yürüterek bölgelerimizi istikrarsızlaştıranların etkisini azaltmak amacıyla beraber daha fazlasının yapılabileceğini düşünüyorum. Bu aynı zamanda Filistin bölgesi için de geçerlidir ve ülkelerimiz arasında biraz daha derin savunma bağlarının bu gelişmeler üzerinde de pozitif bir etkisi olabileceğinden eminim."

Doğu Akdeniz ve Orta Doğu’daki gelişmelere vurgu yapan Gantz, sözlerini şöyle tamamladı:

"Kaygı verici tehditler ki birisi de İran'ın yarattığıdır, karşısında ittifaklar kuruluyor. Hiç şüphe yok ki ortak dostumuz ve NATO üyesi ABD'nin müttefiki Türkiye, küresel istikrarın sağlanmasında ciddi bir rol oynuyor. Kıbrıs, Yunanistan ve Körfez ülkelerindeki dostlarımızla ortaklıklar devam ederken, Türkiye ile aramızdaki bağlar da pozitif bir istikamete girdi. Aslında, söz konusu bütün tarafların faydasına köprüler kurabilir ve çatışmaları azaltabiliriz. İlerlemek için, ilişkilerimizde diyaloğu devam ettirerek istikrarlı, pozitif bir yaklaşım benimsemeliyiz. Görüşmelerimizde mutabık kalındığı gibi, çalışmalarımızın artırılması amacıyla gerekli prosedürleri başlatmaları konusunda ekibime talimat verdim."

Yorumlar (0)