Altun: Kudüs İsrail'in değil, üçüncü taraflar karar veremez!

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, ABD Başkanı Donald Trump'ın tek taraflı "Orta Doğu barış planı"na tepki göstererek, "Kudüs İsrail'e ait değildir ve Kudüs'ü birilerine teklif etmek de üçüncü tarafların kararı olamaz." açıklamasında bulundu. 

GÜNDEM 29.01.2020, 12:04
Altun: Kudüs İsrail'in değil, üçüncü taraflar karar veremez!

ABD Başkanı Donald Trump, sözde Orta Doğu barış planı kapsamında Kudüs'ün İsrail'in "bölünmez" başkenti olarak kabul edileceğini açıklamıştı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun'dan sözde barış planına tepki geldi.

Altun, sözde barış planının İsrail'in işgalini ve yerleşim birimlerini meşru kılmaya yönelik bir açıklamadan başka bir şey olmadığını kaydederek, "Ne uygulanabilir bir plandır ne de sahadaki duruma dair adil bir değerlendirme içermektedir. Plan, Filistinlilerin isteklerini ezip geçerken İsrail'i tatmin etmek amacındadır." değerlendirmesini yaptı. 

"Kudüs tamamen İsrail'e verilmek isteniyor"

ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasına bütün dünya tarafından karşı çıkıldığını vurgulayan Altun,  "Bu planla birlikte Kudüs tamamen İsrail'e verilmek isteniyor. Kudüs İsrail'e ait değildir ve Kudüs'ü birilerine teklif etmek de üçüncü tarafların kararı olamaz.Her iki tarafın da desteği, anlaşması ve onayı olmadan açıklamalar yapmak bölgeye istikrarsızlık getirmekten başka bir işe yaramayacaktır." ifadelerini kullandı.

"Netanyahu siyasi bir oyun oynuyor"

Altun, ABD ve İsrail'in tek taraflı attığı adımların bölgeye kan ve gözyaşı olarak döndüğüne dikkat çekerek, "Netanyahu kendi siyasi geleceği için siyasi bir oyun oynuyor. Ülkesinde baskı altında. Barış gibi hassas bir meseleyi sorumsuzca kullanarak siyasi kazanımlar elde etmeye çalışıyor. Mart ayında yapılacak seçimler yaklaşırken kutsal bölgeleri siyasete alet etmesine izin verilemez." açıklamasında bulundu.

"Bazı Körfez ülkelerinin kamuoyuna hesap vermeleri gerekecek"

Sözde barış planını "bölgenin dışarıdan bir müdahale olmadan kendi meseleleriyle ilgilenmesi" gerektiğinin bir göstergesi olarak nitelendiren Altun, "Bazı Körfez ülkeleri, eşitlik, adalet ve barışla uzaktan yakından alakası olmayan bu planı destekliyor gibi gözüküyor. Bu ülkelerin, Arap ve Müslüman kamuoyuna hesap vermeleri gerekecek." diye ekledi. 

Yorumlar (0)