ABD'yi kızdıracak SU-35 hamlesi!

F-35 savaş uçağı programından çıkarılan Türkiye, Rus silah şirketi Rosoboronexport’tan gelen SU-35 teklifini değerlendiriyor. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB), başta Hava Kuvvetleri Komutanlığı olmak üzere ilgili kurumların SU-35 savaş uçaklarına ilişkin görüşlerini sordu. Kurumların 'evet' demesi durumunda Rusya ile görüşmeler resmen başlatılacak.

GÜNDEM 10.08.2019, 08:52 10.08.2019, 17:54
ABD'yi kızdıracak SU-35 hamlesi!

Türkiye, F-35 savaş uçağı programından çıkarılmasının ardından Rus devlet silah şirketi Rosoboronexport’un SU-35 teklifini değerlendirmeye başladı. Rusya, ABD yaptırımlarıyla karşılaşan Türkiye ile savunma iş birliğine yönelik gerçekleştirilen görüşme ve toplantılarda bir süredir SU-35 savaş uçağı satışını öneriyordu.

Yeni nesil savaş uçağı ihtiyacının karşılanması çerçevesinde Türkiye, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) envanterinde bulunan savaş uçaklarının bakım hattını güçlendirerek daha uzun süre görev yapmalarının sağlanması, bu süreçte milli muharip uçak TFX’in üretilmesi sürecine hız kazandırılması, dost ve müttefik ülkelerin de bu projeye ortaklıklarının sağlanması, acil ihtiyaç durumunda da Rusya, Çin ve Pakistan başta olmak üzere alternatifler üzerindeki çalışmalara yoğunlaştı. 

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB), Hava Kuvvetleri Komutanlığı başta olmak üzere nihai kullanıcılar ve ilgili kurumlara SU-35 savaş uçağına ilişkin görüşlerini sordu. Olumlu yanıtlar alınması ve yeni nesil savaş uçağı ihtiyacını gidereceğinin değerlendirilmesi durumunda Rusya ile görüşmeler resmen başlatılacak.

"SU-35 teslimatlarını yapmaya hazırız"

S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistem malzemelerinin Türkiye’ye sevkiyatının devam ettiği sırada Rus devlet şirketi Rostec'in genel direktörü Sergei Chemezov'dan sürpriz bir açıklama gelmişti. 

Su-35 savaş uçaklarının teslimi hususunda Moskova'nın Ankara ile bir anlaşma yapabileceğini açıklayan Chemezov, Türkiye'nin istemesi durumunda Su-35 savaş uçaklarının sevkiyatı için çalışmalara başlamaya hazır olduklarını kaydetmişti. 

Chemezov, yaptığı açıklamada, "Türk meslektaşlarımız arzu duyuyorsa, SU-35 savaş uçağı teslimatlarını yapmaya hazırız." ifadesini kullanmıştı.

Rusya'nın Savunma Sanayisinden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Yuri Borisov, Türkiye'ye yeni hava savunma sistemleri ya da savaş uçağı teslimatı için görüşmeler yapılmasının mümkün olup olmadığı sorusuna, şu karşılığı vermişti:

"Neden mümkün olmasın? Artık elimizde bunun mümkün olduğuna ilişkin bir örnek bulunuyor."

Türkiye F-35 programından neden çıkarıldı?

ABD, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi alması nedeniyle F-35 programına katılımını durdurmuştu.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Türkiye'nin, Rusya'dan S-400 alımı nedeniyle F-35 programından çıkarılması için sürecin başlatıldığını duyurmuştu.

Pentagon'un açıklamasında, Türkiye'nin 9 milyar dolarlık bir kayıp yaşayacağı kaydedilmişti. 

Açıklamada, şu ifadelere yer verilmişti:

"Türkiye bu kararından dolayı iş imkanlarını ve ekonomik fırsatları kaybedecek. F-35 programıyla bağlantılı 9 milyar dolarlık bir kayıp olacak. Türkiye yakın bir NATO müttefiki olmaya devam ediyor ve askeri ilişkimiz güçlü. Türkiye ile ilişkimiz çok katmanlı ve F-35 ortaklığının ötesine uzanıyor. Türkiye'nin programdan çıkarılması 500 ila 600 milyon dolara mâl olacak. Şu an Türkiye'nin programdan çıkarılması ile oluşan parça açığını doldurmaya odaklanmış durumdayız."
 

Yorumlar (0)