"ABD, Rusya'yı Ortadoğu'da başrol oyuncusuna dönüştürdü"

Gazeteci Cüneyt Özdemir, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında Rusya'nın Soçi kentinde gerçekleşen görüşmeye ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Özdemir, "ABD hem Kürtleri, hem Türkiye'yi kaybetmekle kalmadı. Suriye ile ilgili bütün kontrolü kaybetti. Rusya'yı Ortadoğu'da başrol oyuncusuna dönüştürdü." ifadelerini kullandı.

GÜNDEM 22.10.2019, 22:49 22.10.2019, 23:20
"ABD, Rusya'yı Ortadoğu'da başrol oyuncusuna dönüştürdü"

Gazeteci Cüneyt Özdemir, Twitter hesabından yaptığı paylaşımlarda, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında gerçekleşen görüşmeyi değerlendirdi.

Erdoğan ile Putin'in gerçekleştirdiği ortak basın toplantısını izlediğini kaydeden Özdemir, "ABD'nin bölgeden çekilmesi ve Türkiye'ye yönelik tepkileri, Rusya ile Türkiye arasında beklenmedik bir yakınlaşma sağlamışa benziyor. Suriye'de yeni arabulucu Rusya diyebiliriz." ifadelerini kullandı.

"Suriye ile Türkiye arasında diyalog süreci başlıyor"

Özdemir, sadece Barış Pınarı Harekâtı sonrasındaki güvenli bölgenin değil, yeni bir Suriye hatta Ortadoğu politikasının konuşulduğunu ve temel konularda uzun dönemli anlaşma sağlandığını düşündüğünü belirterek, "Rusya artık Suriye, YPG ve Türkiye arasında uzun dönemli bir arabuluculuğa soyunmuş durumda. Düne kadar ABD ve Türkiye'nin ortak devriye yaptığı güvenli bölgeyi artık Rusya ve Türkiye tutacak. Asıl önemlisi Suriye ile Türkiye arasında uzun dönemli bir diyalog süreci başlıyor." değerlendirmesinde bulundu.

"Ruslar ve Suriyeliler güvenli bölgeye girecek"

Rusya ile Türkiye arasında ekonomik ve siyasi yeni bir dönemin başladığını vurgulayan Özdemir, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun yaptığı açıklamalara da değindi.

Özdemir, "Mevlüt Çavuşoğlu'nun yaptığı açıklamanın özetinde Ruslar ve Suriyelilerin güvenli bölgeye gireceğini anlıyorum. ABD'nin boşalttığı alanda YPG ve Türkiye arasında artık Rusya ve Suriye yer alıyor." yorumunu yaptı.

"Türkiye-Rusya arasında yeni ekonomik dönem başlayacak"

Toplantıda yalnızca Türkiye, YPG ve Suriye'nin konuşulmadığını bildiren Özdemir, "Türkiye-Rusya arasında yeni bir ekonomik dönem başlayacağını öngörüyoruz. Türkiye, yeni bir hatta giriyor, itiliyor ya da tercihini bu yönde yapıyor. Bunun çok farklı sonuçları olacaktır." ifadelerini kullandı.

"ABD, Suriye ile ilgili bütün kontrolü kaybetti"

Cüneyt Özdemir, Soçi zirvesinden çıkan sonucu şöyle özetledi:

"Kazananlar, Rusya, Suriye, Türkiye, (hatta) SDF! Kaybedenler, ABD. ABD hem Kürtleri, hem Türkiye'yi kaybetmekle kalmadı. Suriye ile ilgili bütün kontrolü kaybetti. Rusya'yı Ortadoğu'da başrol oyuncusuna dönüştürdü."

Yorumlar (0)