ABD Dışişlerinden Türkiye’ye F-16 satışı yorumu

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Türkiye'ye F-16 satılmasına ilişkin kısıtlayıcı koşullar getiren maddelerin nihai metninden çıkarılmasına yönelik, ABD'nin, önemli NATO müttefiki Türkiye'nin savunma ihtiyaçlarına yanıt vermeye istekli olduğunu aktardı.

GÜNDEM 08.12.2022, 07:04 09.12.2022, 08:05
ABD Dışişlerinden Türkiye’ye F-16 satışı yorumu

Günlük basın toplantısında değerlendirmeler yapan Price'a, Türkiye'ye F-16 satılmasına ilişkin getirilmek istenen kısıtlayıcı şartların, savunma bütçesini de kapsayan 2023 Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası'ndan çıkarılması ile ilgili soru soruldu.

"Türkiye'nin ihtiyaçlarını karşılamak istiyoruz"

Price, soruya şu cevabı verdi:

"Türkiye, elbette önemli bir NATO ortağı, önemli bir güvenlik ortağıdır. Savunma kapasitelerimizin entegre edilmesi ve Türkiye'nin karşılaştığı tehditlerle başa çıkmak için ihtiyacı olan şeyleri sağlamak istiyoruz. Hiçbir NATO ortağı kendi topraklarında Türk müttefiklerimizden daha fazla terör saldırısına uğramamıştır. Bu sebeple güvenlik alanındaki iş birliğimiz büyük önem taşıyor."

ABD Başkanı Joe Biden ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, yazın Madrid'de NATO Zirvesi'nde bir araya geldiklerinde bu meseleyi ele aldıklarını söyleyen Price, daha alt seviyelerde de görüşmelerin yapıldığını ve ABD Dışişlerinin Kongre ile bunu konuştuğunu iletti.

“En çok tehditle karşı karşıya kalan ülke Türkiye”

Yunan medyasında bir basın mensubunun, Ermeni ve Rum lobilerine yakınlığıyla tanınan New Jersey Senatörü Bob Menendez'in Türkiye'ye F-16 satışlarına engel olacağına yönelik açıklamasını sormasının ardından Price, Türkiye'nin önemli bir NATO ortağı olduğunu ve NATO’da en çok tehditle karşı karşıya kalan ülke olduğunu aktardı.

Price, "Türkiye'nin elbette önemli bir NATO müttefiki olarak rolünü devam ettirmesi için ihtiyaç duyduğu savunma yeteneklerini karşılamaya çalışıyoruz." sözlerini kullandı.

Yunan gazetecinin "Dün, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Yunanistan'a saldıracaklarını aktardı. Buna izin verecek misiniz?" iddiasına ise Price, "NATO müttefiklerimiz arasındaki bir anlaşmazlığın diplomatik olarak çözülmesini istiyoruz. Yunanistan ciddi bir müttefiktir. Türkiye ciddi bir müttefiktir." cevabını verdi.


 

Yorumlar (0)