Türkiye’nin en yüksek barajı su tutuyor: Ekonomiye katkısı 375 milyon dolar

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Yusufeli Barajı'nın yılda 375 milyon dolarlık gelir sağlayacağını açıkladı.

EKONOMİ 08.12.2022, 07:46 09.12.2022, 08:05
Türkiye’nin en yüksek barajı su tutuyor: Ekonomiye katkısı 375 milyon dolar

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, gündeme ilişkin açıklamalar yaptı.

"Taşkın engelleme kapasitesi yüksek bir baraj"

Geçtiğimiz haftalarda açılışı yapılan ve su tutmaya başlayan, dünyanın en büyük 5. ve Türkiye'nin en büyük barajı olan Yusufeli Barajı ile ilgili bilgi veren Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, şunları aktardı:

"Biliyorsunuz Yusufeli Barajı Çoruh Nehri’nde kurulu. Çevrede sulamaya yönelik değil de elektrik üretimine ilişkin barajlar yapılıyor. Dünyada 5. büyük ve Türkiye'nin en yüksek barajı. Bunun bir özelliği var. Taşkın engelleme kapasitesi olarak da çok iyi bir baraj.

Mühendisliği tamamen bize ait. Buradan bir kez daha Yusufeli halkına teşekkür edelim. 34.2 milyar TL'lik bir proje. Barajın altında kalacak olan 800 bin metreküp toprağı taşıyoruz, taşımayı da sürdürüyoruz. Toprak dediğiniz milyonlarca yılda elde edilen bir şey. Verimli tarım toprağını taşıdık. Ağaçlar sökülüp, tekrar ilgili yerlere taşındı. Çevreci bir düşünceyle yapıldığını ısrarla söylüyoruz.

“2.5 milyon kişiye elektrik verecek, 2.1 milyar metreküp su depolayacak”

“Bu baraj, 2,5 milyon insanın elektrik ihtiyacını karşılayacak kapasitede elektrik üretiyor. 275 metre gövde yüksekliğinde. Buradan görülmüyor gidip görmek lazım orayı. 2,1 milyar metreküp su depolayacak. Suya ihtiyacımız olduğu zaman bizim burada suyumuz var. 

“Yılda 375 milyon dolar gelir”

“Bu baraj şu anda 2 yılı geçecek zaman diliminde kendini finanse edecek. Yıllık 375 milyon dolarlık getirisi olacak. Maaliyetini düşündüğümüz zaman 2 yılı geçince kendini finanse edecek. İftihar edilecek bir proje. Türkiye için çok önemli olan su rezervi var. Bu herkesi heyecanlandırıyor.

"Adeta Formula 1 yapılacak tüneller kuruldu"

“Eski yerleşim yeri, kimsenin mağdur edilmediği 69. günde su altında kalacak. 189. günde DE 660 m kot olacak.  Biz yeni Yusufeli için 110 kilometre yol yaptık. Burası önemli. 2002’ye kadar Türkiye’de yapılan tünel uzunluğu 50 kilometre. Biz yalnızca bu baraj için 62 kilometre tünel inşa ettik. Tünel yapmak kolay bir iş değil. Burayı yapmak zorundaydık. Adeta Formula 1 icra edilebilecek tüneller var.”

Yorumlar (0)