AB'den Türkiye kararı: Şimdilik kara listeye almadı!

Avrupa Birliği (AB), vergi cenneti kara listesine şimdilik Türkiye'yi eklemedi. AB, Türkiye'ye eksiklerini tamamlaması amacıyla süre verdi. 

GÜNDEM 19.02.2020, 11:04
AB'den Türkiye kararı: Şimdilik kara listeye almadı!

Avrupa Birliği (AB), vergi cenneti kara listesine yeni eklemeler yaptı. Kara listeye Seyşeller, Panama, Palau ve Cayman Adaları dâhil edildi. Söz konusu listeye Türkiye'nin de eklenmesi konuşuldu. Fakat maliye bakanları, Türkiye'ye eksikliklerini tamamlaması amacıyla süre tanıdı. 

Vergi cenneti kara listesi, 2017'de varlıklı kişilerin ve şirketlerin vergi giderlerini düşürmek amacıyla başvurdukları farklı yöntemlerin tespit edilmesinin ardından oluşturuldu. Söz konusu listede toplam 12 bölge yer alıyor. 

Umman, Fiji, Trinidad ve Tobago, Samoa ve Vanuatu'nun yanında Amerikan Samoası, Guam ve ABD Virjin Adaları da hâlihazırda listede bulunuyordu. 

Listede yer alan bölgeler, itibar kaybetme, finansal işlemlerde daha fazla incelemeye alınma ve Avrupa Birliği (AB) fonlarını kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya olacak.

Türkiye'ye taahhütlerini yerine getirmesi için süre verildi 

Konuya ilişkin ortaya konan Avrupa Birliği (AB) belgesine göre Türkiye, tüm Avrupa Birliği (AB) ülkelerine vergi bilgilerinin otomatik olarak aktarımını yapamadı fakat veri paylaşımına olanak sağlayacak yasal değişikliklerini onaylaması dolayısıyla taahhütlerini yerine getirmesi için süre tanındı. 

Avrupa Birliği (AB) diplomatları, söz konusu kararın, Ankara ile onlarca yıldır sıkıntı yaşayan ve Türkiye'nin vergi bilgilerine ilişkin verileri paylaşmadığı Avrupa Birliği (AB) üyesi Kıbrıs'ı rahatsız ettiğini bildirdi. 

Diplomatlar, Türkiye'nin ayrıca Fransa, Almanya, Belçika, Hollanda ve Avusturya ile de vergi bilgilerini paylaşmadığını ifade etti. 

"Türkiye siyasi alanda önemli rol oynuyor"

İki yetkili, bu kararın Avrupa Birliği'nin (AB) liste oluşturma sürecine hasar verebilme tehlikesi bulunmasına rağmen siyasi sebeplerle alındığını kaydetti. Bir diplomat, "Türkiye'nin bizim için önemli olan birçok siyasi alanda rol oynadığını unutmamalıyız." açıklamasında bulundu. 

AB Orta Doğu ve Asya'dan göç dalgasını frenlemek konusunda Türkiye'nin işbirliğine ihtiyaç duyuyor.

Yorumlar (0)