"17 yılda toplam 4,5 milyar fidanı toprakla buluşturduk"

Bugün Türkiye’de 11 milyon fidan, Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü tarafından koordine edilen "Geleceğe Nefes" kampanyası çerçevesinde saat 11.11’den itibaren toprakla buluşmaya başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bugün Fidan, Yarın Nefes" programında yaptığı konuşmada, "Tabiatı sadece korumakla kalmayıp geliştirerek bizden sonraki nesillere bırakmanın çabası içerisindeyiz. 17 yılda toplam 4,5 milyar fidanı toprakla buluşturduk. Bizim yeşil sevgimizi, ağaç hassasiyetimizi, çevre hassasiyetimizi kimsenin terazisi ölçmeye yetmez." dedi.

GÜNDEM 11.11.2019, 10:13 11.11.2019, 13:41
"17 yılda toplam 4,5 milyar fidanı toprakla buluşturduk"

Tarım ve Orman Bakanlığı koordinasyonunda başlatılan "Geleceğe Nefes" seferberliği kapsamında bugün saat 11.11’den itibaren 11 milyon fidan, Türkiye’nin 2 bin 23 noktasında toprakla buluşturulmaya başlandı. Türk halkı tarafından büyük ilgi gösterilen organizasyon dâhilinde iki ayrı alanda dünya rekoru kırılması da amaçlanıyor. Etkinlikte ilk olarak, 232 bin 647 fidan ile Endonezya'ya ait "1 saat içinde en fazla fidan dikme" rekorunun, Çorum’da 1 saatte 301 bin 111 fidan dikilerek kırılması ve Guinness Dünya Rekoru’nun Türkiye adına tescil ettirilmesi hedefleniyor. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bugün Fidan, Yarın Nefes" programında önemli açıklamalarda bulundu.

Erdoğan'ın açıklamalarından önemli satır başları şöyle:

''11.11.2019 tarihinde saat 11.11'de toplam 11 milyon fidan ve ağacı geleceğe nefes olması ümidiyle toprakla buluşturuyoz. Hedefimiz zümrüt yeşili bir Türkiye fotoğrafı ortaya çıkarmaktır. Bu fidanların hayırlara vesile olmasını Rabbimden niyaz ediyorum. Geleceğe nefes seferberliğimiz hedeflerini aşarak dünyaya örnek olacak bir kampanyaya dönüştü. Rekorumuz bugün Guinness Rekorlar Kitabı yetkilileri tarafından Çorum'dan takip edilecek ve kayıtlara geçirilecektir."

"Bundan sonra her yıl milletimiz takvimler 11 Kasım'ı saatler de 11.11'i gösterdiğinden fidan dikmek üzere belirlenen alanlarda olacaktır.''

"Geçmişte birileri ağaç bahanesiyle şehirlerimizi talan etmeye kalkmıştı. Haftalarca sokakları ateşe vermişlerdi. Biz burada ağaçlandırma yapıyoruz nerede o ağaç diyerek ortalığı karıştıranlar? Hiçbiri ortada yok dikili ağaçları yok. Bunların derdi ağaç dikmek değil Türkiye'yi çıra gibi yakmaktı. Bodrum'da Marmaris'te ormanlık alanları nasıl yaktıklarını izledik değil mi? Bu PKK denilen bölücü terör örgütü biz yaktık dediler onlar yaktılar biz diktik. Bunların derdi çevreyi korumak değil birileri adına Türkiye'yi kuşatmaktı.''

"Onlar sakalımızı tıraş ettiler bilin ki tıraş edilen sakal daha gür biter. Ama biz onların kollarını kesiyoruz o yerine gelmez."

"Tabiatı sadece korumakla kalmayıp geliştirerek bizden sonraki nesillere bırakmanın çabası içerisindeyiz. 17 yılda toplam 4,5 milyar fidanı toprakla buluşturduk. Bizim yeşil sevgimizi, ağaç hassasiyetimizi, çevre hassasiyetimizi kimsenin terazisi ölçmeye yetmez."

"Birileri, bir önceki dönemde hazırlıkları tamamlanan ileri biyolojik arıtma tesisi yatırımı için, şu gaflete bakın, 'temel atmama töreni' yapıyor. Bunlar temel atma ve açılış töreni gibi işlere zaten yabancılar. Ben temel atma törenine değil açılışlara giderim. Karakterlerine uygun şekilde temel atmama töreni düzenlemişler. Ülkeye hizmet bunların bünyesine ağır gelir. Vatandaş orada koku başlayınca sokaklara döküldü."

"Ankara da böyle değil miydi? Aynı şekilde sıkıntılar diz boyuydu Melih Bey ile birlikte bu adımlar atıldı Ankara bir değişimi dönüşümü yaşadı. Şu andaki başkan havalimanından tutunuz havalimanından şehre bütün alt üst geçitlere varıncaya kadar bütün bunlar o dönemde yapıldı. AK Parti deyince akla hizmet gelir.''

Endonezya’ya ait olan "1 saat içinde en fazla fidan dikme" rekorunun kırılması amacıyla Çorum’da çalışmalar tamamlandı. Ağaçlandırma alanındaki başarısı dolayısıyla bakanlık tarafından rekor denemesinin yapılacağı yer olarak belirlenen Çorum’da, Celilkırı mevkisinde bulunan 156 hektarlık alanda Orman Genel Müdürlüğü tarafından detaylı bir çalışma yürütüldü. 

Yaklaşık iki ay boyunca devam eden çalışmalar dâhilinde 156 hektarlık saha 60 parçaya bölündü. Alanın ağaçlandırılması amacıyla iş makineleri ve ilgili personel tarafından çalışma yapıldı. Fidanların dikileceği çukurlar titizlikle hazırlandı ve yanlarına 301 bin 111 karaçam ve sedir fidanı bırakıldı. 

Orman Genel Müdürlüğü ile Guinness yetkilileri tarafından alanda incelemeler yapıldı ve rekor denemesinin sorunsuz tamamlanması amacıyla çalışma yürütüldü. Rekor denemesinde Guinness yetkililerinin yanında mimar, spor hakemi, orman mühendisleri ve öğretmenlerden meydana gelen 80 kişilik bir heyet görev alıyor.

Ankara'dan başlatıldı

Daha yeşil bir Türkiye için 81 ilde eş zamanlı yapılan "11 milyon fidan dikimi" etkinliği bugün saat 11.11'de Ankara’dan başlatıldı. Yurt genelinde yapılan ğaçlandırma seferberliği öncesi, "Geleceğe Nefes" (gelecegenefes.com) internet sayfası üzerinden, halkın yoğun desteğiyle 81 ilde sahiplenilen fidan sayısı 13 milyonun üzerine ulaştı. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın iştiraki, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin katılımıyla gelecek nesillerin çevre bilinciyle yetişmesi ve daha yeşil bir Türkiye için 81 ilde eş zamanlı yapılan 11 milyon fidan dikimi etkinliği, Ankara'dan saat 11.11’de başlatıldı.

Erdoğan'dan paylaşım gelmişti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün Twitter hesabından, "#11milyonfidan" etiketiyle bir paylaşım yaptı. Milli Ağaçlandırma Günü ilan edilen 11 Kasım'da, 81 ilde 2023 noktada 11 milyon fidanın toprakla buluşturulacağını kaydetmişti.

Erdoğan, "Ağaç ve orman sevgisini yaygınlaştırmak, evlatlarımıza daha yeşil bir Türkiye miras bırakmak için tüm vatandaşlarımızın güçlü desteklerini bekliyoruz." ifadelerini kullanmıştı.

Yorumlar (0)