Ürün güvenilirliğinde tazminat dönemi başlıyor!

Tüketici haklarını korumak için verilen kanun teklifinde yeni gelişmeler dikkat çekti.

EKONOMİ 17.01.2020, 11:44
Ürün güvenilirliğinde tazminat dönemi başlıyor!

Tüketiciler için yeni bir dönem başlıyor. AK Parti Grubu'nun imzaya açtığı ürün güvenliği ve teknik konularda düzenlemeler içeren kanun teklifinde, güvenilir olmayan ürünler için tazminat hakkı getirilmesi istenirken, bu konuyla ilgili zaman aşımı 10 yıla çıkarılacak. Teklif kapsamında, e-ticaret siteleri ve ürün satışına aracılık eden medya gibi kanallar da ürün güvenliğinden sorumlu tutulacak.

Teklif kapsamında yer alan hükümlerin içinde ürün sorumluluğu tazminatı da yer alıyor. Buna göre, bir ürünün kişi veya mala zarar vermesi durumunda, sorumluluk üretici ve ithalatçıda olacak. 

Üretici veya ithalatçıyı üründen kaynaklanan tazminat sorumluluğundan kurtaran veya bu sorumluluğu azaltan sözleşmeler ise geçerliliğini yitirecek. Tazminat talebi için zaman aşım süresi ise 110 yıla kadar çıkarıldı. Buna göre tazminat talebi süresi, zarar görenin zararı ve tazminat yükümlüsünü öğrendiği tarihten itibaren üç yıl ve zararın doğduğu tarihten itibaren 10 yıl olacak. 

İhraç edilen ürünler de ürün güvenliği kapsamına giriyor
İhraç edilen ürünlerin varış ülkesi kurallarına uygun olması gerektiğinden, bu ürünler de ürün güvenliği kapsamına girecek. Buna ilişkin, “Ancak Türk malı imajının zedelenmesine yol açacak insan sağlığını ve güvenliğini tehdit eden ürün ihraç edilmesi, ihraç edilen üründe yanıltıcı etiketleme, tağşiş, yanlış içerik beyan etme veya son kullanım tarihinin değiştirilmesi ve benzeri durumlarda ithalatçı ülkeden uygunsuzluğun ülkemize rapor edilmesi halinde ürün, yetkili kuruluş tarafından da incelenecek ve aynı sonuç teyit edilirse yaptırım uygulanacaktır” ibaresi yer aldı. Avrupa Birliği üyesi olan ülkelere ihraç edilen ürünler, Türkiye piyasasına sunuluyormuş gibi kabul edilecek ve yasa buna uygun olarak uygulanacak.

İnternetle birlikte son yıllarda gittikçe ivme kazanan ve yayılan e-ticaret sitelerinin yanı sıra radyo-televizyonlar da satışına aracılık ettikleri ürünlerle ilgili sorumlu tutulacak.

Öneriye sunulan teklifle birlikte cezalar da yeniden düzenlenecek. Düzenleme kapsamında ürün güvenilirliğini teyit etmeyen satış yerleri 3 bin liradan 15 bin liraya kadar para cezası alacak. Uygun olmayan ürünü piyasaya sunan satış yerleri içinse cezalar 8 bin liradan başlayarak 40 bin liraya kadar gidecek. 

Yeni ürün güvenliği kuralları ise önümüzdeki yıldan itibaren geçerlilik gösterecek.


 

Yorumlar (0)